CEWE Fotolab blog

Nikon Z5 – užívateľská recenzia

Tak ako po minulé roky, aj minulý rok oceňovala EISA (The Expert Imaging and Sound Association) najlepšie produkty v rôznych kategóriách. Ako majiteľa fotoaparátu Nikon Z5 ma teší, že v kategórii Best buy camera 2021-2022 (najlepšia kúpa fotoaparátu v pomere cena – výkon) uspel práve tento model. Krátku užívateľskú recenziu naň chystám už dlhšie, a čo môže byť lepšie ako začať ju práve takýmto ocenením.
Nikon Z5 + Nikkor Z 35mm f/1.8S

 

Nikon Z5

Nikon Z5 by som z technického pohľadu predstavil veľmi stručne. Je to kompaktný a ľahký fotoaparát s plnoformátovým snímačom, s rozlíšením cca 24 Mpix, vybavený stabilizáciou obrazu, dotykovým, výklopným displejom, veľkým elektronickým hľadáčikom s rozlíšením 3,6 milióna bodov a kvalitným 273 bodovým systémom automatického zaostrovania. Má všetko podstatné z vyšších modelov, no oveľa priaznivejšiu cenu a preto je ocenenie „najvýhodnejší plnoformátový fotoaparát na trhu“ pre roky 2021-2022 určite zaslúžené.

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 35mm f/1.4G AF-S

 

Nikon Z5 je v súčasnosti najnižším modelom v kategórii CSC s full-frame snímačom, no najnižším len papierovo. Vychádza zo staršieho modelu Z6, no plusom sú dva sloty na pamäťové SD karty a nová batéria EN-EL15c s vyššou kapacitou (CIPA udáva 470 záberov na jedno nabitie, no napr. môj posledný príklad z praxe, dve rodinné fotenia, 1150 fotografií a batéria drží stále na cca 50%, čo je skvelé číslo). Ostatné parametre sú viac-menej totožné s modelom Z6, až na sériové snímanie, ktoré so 4,5sn./s. radí fotoaparát medzi nie ideálne modely na profesionálne fotenie športu, či iných dynamických scén a tém. Ako hobby, či občasné využitie sériového fotenia je 4,5sn./s. úplne postačujúce, ja osobne som nikdy nevyužil viac ako 3-4sn./s, čo v praxi napr. znamená, že som nikdy nemal problém s preplnenou vyrovnávacou pamäťou (fotím vždy RAW + Fine Jpeg).

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 50mm f/1.4G AF-S

 

Autofocus ako taký je ale rýchly, tracking funguje výborne, eye/face detection rovnako ako na spomínanej Z6. Výborná je stabilizácia obrazu, pri sústredení sa dokážete v pohode exponovať 1s. pri ohniskách do 35mm, s vyššími som neskúšal. Fotenie do protisvetla spĺňa moje subjektívne potreby, mohlo by byť lepšie samozrejme, ale mám skúsenosti aj s horším výkonom v drahšom fotoaparáte. Opäť raz platí „Best buy camera“.

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 58mm f/1.4G AF-S

 

Obrazová kvalita je pre mnohých to najpodstatnejšie, a tak si ju nechávam na záver hodnotenia jednotlivých parametrov. Napíšem len starý, dobrý Nikon 🙂 Dynamický rozsah snímača je, ako to už u Nikonu chodí – fantastický, 24mpix na FF ideálne rozlíšenie pre prácu aj s vysokými hodnotami ISO. 12800 je úplne v pohode pre farebnú fotografiu, pre čb nemám problém ísť aj do hodnoty 51200. Farebné podanie je vynikajúce, vyváženie bielej funguje výborne.

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR

 

Použitie objektívov s bajonetom Nikon F cez FTZ adaptér

Viacero kamošov, ale aj našich zákaznikov sa ma pýtalo na kombináciu telo Z5 + FTZ adaptér + objektív s bajonetom Nikon F. Objektívov s bajonetom Nikon Z je už síce pomerne dosť, ale niektoré kombinácie ohniska a svetelnosti chýbajú, príp. ich alternatíva je oveľa drahšia, čo pre mnohých užívateľov znamená jasnú voľbu – kúpiť si verziu s FTZ adaptérom, cez ktorý pripojíte staršie „zrkadlovkové“ objektívy. Ja osobne vlastním starší Nikkor 50mm f/1,4G AF-S ale aj fantastický portrétny objektív Nikkor 58mm f/1,4G AF-S a oba  fungujú perfektne.

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 58mm f/1.4G AF-S

 

Na jednej svadbe som použil Nikkor 35mm f/1,4G AF-S a nemám pocit, že by bol pomalší alebo menej presný, ako napr. nový Nikkor Z 35mm f/1,8S. Takže kto váhate nad upgrade-om zo staršej zrkadlovky na novší Z systém práve z dôvodu iného bajonetu objektívov, tak nemusíte, čaká vás príjemné prekvapenie. Nielen stabilizované telo, ktoré vám zrazu zastabilizuje napr. portrétne objektívy, ale aj menej odpadu pri fotení na „plnú dieru“, či všeobecne spoľahlivejší AF ako pri zrkadlovkách nižších, či stredných tried (D600, D610, D750 a pod.).

Malé upozornenie na záver, staršie objektívy s označením AF-D vám budú fungovať len v režime manuálneho ostrenia.

 

 

 

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 50mm f/1.4G AF-S

 

Porovnanie s Nikon D750

Keďže Nikon Z5 ja osobne považujem za nástupcu Nikonu D750, zrkadlovky, s ktorou som fotografoval 4,5r., dovolím si krátke porovnanie. Na Nikon D750 nedám dopustiť, bol to za posledné desaťročie asi najlepší fotoaparát od Nikonu v pomere cena – výkon. Odolný, spoľahlivý, s výborným obrazom po každej stránke a dobrým automatickým ostrením. Dva sloty na pamäťovú kartu, výborná výdrž batérie, byteľnosť celého systému, praktický, výklopný displej a jednoduché, prehľadné menu. Nikon Z5 vlastním zatiaľ len pol roka, no už teraz viem, že je to lepší fotoaparát prakticky vo všetkom. Má síce nižšiu frekvenciu sériového snímania a vzhľadom na plne elektronický systém je aj výdrž batérie slabšia, no rozdiely sú minimálne. V porovnaní so staršou zrkadlovkou má Z5 lepší snímač a kvalitnejší výstup (dynamický rozsah, šum pri vyššom ISO, farebné podanie, vyváženie bielej najmä v interiéri), spoľahlivejšie ostrenie, ostriace body po celej ploche snímača, kratšiu rýchlosť závierky, rýchle fotenie cez výklopný displej, výhodu elektronického hľadáčika, pokročilú stabilizáciu snímača = stabilizuje akýkoľvek, aj manuálny objektív. Má jednoznačne lepšie video, kreatívne možnosti, či možnosti prepojenia s inými zariadeniami. Navyše je telo Z5 ľahšie o skoro 200g., čo pri celodennom nosení je celkom príjemný bonus. Ak teda uvažujete o prechode napr. z Nikonu D750, či podobnej zrkadlovky na Nikon Z5, za seba určite odporúčam.

Nikon Z5 + FTZ + Nikkor 58mm f/1.4G AF-S

 

Záver

Nikon Z5 je právom kráľom svojej triedy s označením best buy camera. Skvelé parametre, obalené veľmi prijateľnou cenou. Je najlacnejším zo Z-kovej rady v kategórii full frame, ale nie najslabším. Nie je to fotoaparát pre profesionálneho športového fotografa, ktorý potrebuje autofocus vyššej rady a sériové snímanie s oveľa vyššou kadenciou, ale inak si svoje miesto zastane v každej oblasti. Fotografi krajiniek, architektúry, street fotografi, svadobní fotografi či portrétisti určite neurobia chybu kúpou tohto modelu. Či už ako hlavného, záložného, či jediného tela. Model Z5 vlastním pol roka a svoje miesto si zastal v každej situácii dokonale, po stránke obrazovej, ostrenia, ale aj ovládania a pohodlnosti pri fotografovaní. Zo svojho pohľadu udeľujem subjektívne hodnotenie 100%.

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár