CEWE Fotolab blog

Nikkor 58mm F/1.4G AF-S

Na Vianoce v roku 2013 potešil Nikon svojich zákazníkov a priaznivcov novým portrétnym objektívom, Nikkor 58mm f/1.4G AF-S. Očakávania boli veľké, pretože objektívov s clonou f/1.4 nikdy nie je dosť. A najmä, top sklo medzi krátkymi portrétnymi ohniskami, Nikkor 50mm f/1.4G AF-S (recenzia: Stará, dobrá päťdesiatka) je už trošku starší kúsok, bez špeciálnych antireflexných nanovrstiev, bez zlatého pásiku, ktorý v reči Nikonu znamená tú najvyššiu profi radu objektívov.

Nová 58-čka má oboje a preto sa dala očakávať aj vyššia cena. Tá nakoniec mnohých šokovala, pretože chceli novinku zrovnávať so spomínaným 50mm f/1.4, ale to bola mylná predstava. Novinka sa radí k profi triede, kde patria Nikkor 24mm f/1.4, Nikkor 28mm f/1.4, Nikkor 35mm f/1.4, Nikkor 85mm f/1.4 a Nikkor 105mm f/1.4 a tam patrí medzi tie lacnejšie. Je ale cena adekvátna výkonu?

Nikkor 58mm f/1.4G AF-S patrí medzi kratšie portrétne ohniská a teda aj všestrannejšie z hľadiska použitia v interiéri a exteriéri. Rozmenené na drobné, aj v miestnosti je na portrét s týmto objektívom relatívne dosť miesta. Fotograf a fotená osoba sú od seba vzdialení tak akurát pre pohodovú komunikáciu. To čo vidíte v hľadáčiku a to čo vidíte po oddialení fotoaparátu od oka, je z hľadiska perspektívy porovnateľné, nemusíte utekať k portrétovanej osobe niečo napraviť a potom zasa od nej, ako to občas býva pri trojciferných ohniskách. Čo samozrejme netreba brať ako plus, či mínus. Táto vlastnosť, mne osobne vyhovuje. Preferujem aj na fotenie portrétov kontaktnejšie ohniská, než tie dlhšie.

Keďže objektív je už nejaký ten rok na trhu a recenzií o ňom už existuje dosť, bol som zvedavý na svoje dojmy vs. všetky mínusy a plusy, ktoré som sa dočítal. To najpodstatnejšie na každom objektíve je optická kvalita a kvalita autofokusu, čiže jeho presnosť a rýchlosť.

Optická kvalita je dokonalá. Objektív síce nie je tak žiletkovo ostrý ako napr. nový Nikkor 105mm f/1.4E ED AF-S, ale je ostrejší ako vyššie spomínaný  50mm f/1.4. Pre mňa má možno najlahodnejší typ bokehu zo všetkých portrétnych objektívov značky Nikon. Objektív sa veľmi dobre správa v protisvetle, rovnako dobre má korigovanú chromatickú aberáciu, vinetuje tak, ako každý iný svetelný objektív. Z môjho pohľadu je optický výkon unikátny, už len či mu bude sekundovať rýchlosť a presnosť AF. Niektoré recenzie tvrdia, že objektív nie je rýchly a tak som sa rozhodol otestovať ho pri fotení detí, samozrejme všetko na plne otvorenej clone.

Myslel som si :). Písať o tomto objektíve, že nie je rýchly je veľmi subjektívne. Objektív nevybočuje rýchlosťou z kategórie portrétne objektívy a v nej patrí medzi tie rýchlejšie. O presnosti AF sa dá napísať presne to isté. V kombinácii s telom Nikon D750 pre mňa opäť veľmi dobrý výsledok a splnené očakávania.

Suma sumárum, nová 58-čka je ďalší vydarený kúsok z dielne Nikon. Výborný po každej stránke, ktorá sa od objektívu tejto kategórie očakáva. V porovnaní s 50mm f/1.4 je objektív lepší v každom ohľade, až na tú cenu teda. Ale tá je v tomto prípade naozaj adekvátna výkonu, charakteru a určitej unikátnosti, ktorú toto sklo predstavuje.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár