CEWE Fotolab blog
Objektívi Canon, Fuji, Panasonic, Olympus, Sony

Zaostrené na „päťdesiatku“: skupinový test 50 mm objektívov

Dnes sa pozrieme na 6 cenovo dostupných, ľahkých objektívov s ohniskovou vzdialenosťou 50 mm, ktoré patria medzi najobľúbenejšie medzi fotografmi.

Pevná „päťdesiatka“ sa najčastejšie používa na portrétnu fotografiu, ale môžete ňou fotografovať takmer čokoľvek. Zorný uhol objektívu je podobný uhlu pohľadu ľudských očí. Výhodou týchto objektívov je svetelnosť, vďaka ktorej môžete fotografovať aj v horších svetelných podmienkach. Získate tiež krásne rozostrené pozadie a ako bonus aj skvelý pomer medzi cenou, výkonom, kvalitou a hmotnosťou.

V situáciách, keď nemáte dostatok svetla alebo blesk, vás určite zachráni. Sú však aj okolnosti, keď potrebujete širšiu alebo dlhšiu ohniskovú vzdialenosť, preto je dôležité zvážiť, či sa vydať cestou pevnejších svetelných objektívov, alebo zvoliť jednoduchšiu možnosť a investovať do univerzálneho objektívu so zoomom. Tento výber je, samozrejme, individuálny a závisí od osobných preferencií každého fotografa.

Testovali sme nasledujúce objektívy:

  1. Canon RF 50 mm f/1,8 STM
  2. Nikon Nikkor Z 50 mm f/1,8 S
  3. Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1,8 (50 mm po prepočte na full frame)
  4. Fujifilm Fujinon XC 35 mm f/2 (50 mm po prepočte na full frame)
  5. Panasonic Lumix S 50 mm f/1,8
  6. Sony FE 50 mm f/1,8

Canon RF 50 mm f/1,8 USM – solídny „záklaďák“ za dobrú cenu

Objektív Canon-RF-50-mm-f1.8-STM fotolab.sk

Tento objektív je jedným z najpredávanejších pevných objektívov vôbec. Je malý, ľahký a cenovo dostupný. V porovnaní so staršou verziou EF je tento objektív pre bajonet RF výrazne lepší. Má prepracovanejšiu optiku a konštrukciu, čo sa prejavuje najmä lepšou ostrosťou v rohoch. Jedinou nevýhodou je, že si k nemu musíte dokúpiť slnečnú clonu.

V praxi: Na objektíve sa nachádza prepínač Focus/Control. Režim Focus znamená manuálne zaostrovanie, zatiaľ čo Control umožňuje voľbu funkcií tlačidlami, napríklad zmenu clony. Objektív zaostruje rýchlo a presne a jeho automatické zaostrovanie je pohotové a spoľahlivé, čo uľahčuje snímanie objektu v pohybe. Výstup z objektívu je skutočne bezchybný, čomu napomáha veľmi príjemný bokeh. Pri nízkych clonách je stredová ostrosť veľmi dobrá, dokonca aj pri plnom zábere, ale v rohoch môže byť mierne znížená. Zlepšenia sú viditeľné aj vo farbách (vďaka technológii Super Spectra) a v správaní optiky pri fotografovaní proti svetlu. Drobné optické nedokonalosti možno korigovať v nastaveniach fotoaparátu rôznymi korekciami, ako je vinetácia, skreslenie, farebná aberácia alebo difrakcia. Ak plánujete prejsť z kitového zoomu na kvalitnejší objektív a nechcete minúť veľa peňazí, tento objektív je skvelou voľbou. Určite vás poteší, že na tento objektív sa často vzťahujú akcie a zľavy na vrátenie peňazí. Pre majiteľov fotoaparátov Canon EOS R je tento objektív takmer povinnou výbavou.

Plusy:

  • Skvelá hodnota za peniaze
  • Rýchle a presné zaostrovanie
  • Optické chyby sa dajú opraviť v nastaveniach fotoaparátu
  • Kvalitná konštrukcia a optika
  • Krásny bokeh

Mínusy:

  • Slnečná clona nie je súčasťou balenia
  • Znížená ostrosť v rohoch pri snímaní so širokou clonou

Nikon Nikkor Z 50 mm f/1,8 S – kvalita na prvom mieste

Objektív je vďaka svojej optickej a konštrukčnej kvalite klasifikovaný ako prémiový objektív série S pre bajonet Nikon Z. Malou nevýhodou môže byť vyššia hmotnosť (415 gramov) a rozmery, ale aj o niečo vyššia cena (najdrahší model v tomto teste). Objektív je odolný voči poveternostným vplyvom, takže je vhodný do náročných podmienok. Súčasťou balenia je slnečná clona, takže stačí pridať kvalitný UV filter s priemerom 62 mm.

V praxi: pri fotografovaní portrétov dosahuje toto sklo vynikajúce výsledky. Zaostrovanie je rýchle a presné, čo uľahčuje zachytenie výrazov tváre a jemných detailov. Zaostrovanie však môže byť o niečo pomalšie pri horších svetelných podmienkach. Krásny efekt možno dosiahnuť pri bokehu, ktorý dokáže pútavo oddeliť hlavný objekt od pozadia. Optická konštrukcia zaručuje minimálne skreslenie a chromatickú aberáciu. Keby som mal fotoaparát s bajonetom Nikon Z, táto päťdesiatka by jednoznačne patrila do mojej výbavy.

Plusy:

  • Vynikajúca optická a konštrukčná kvalita
  • Rýchle, presné a tiché zaostrovanie
  • Odolnosť voči poveternostným vplyvom
  • Slnečná clona v balení
  • Skvelé výsledky pri fotografovaní portrétov

Mínusy:

  • Vyššia hmotnosť a cena v porovnaní s inými objektívmi

Olympus M. Zuiko Digital 25 mm f/1,8

– malý robotník

Tento objektív je určený pre systém Micro Four Thirds (Olympus/Panasonic) a je vhodný najmä pre snímače menšie ako APS-C. Vďaka svojej malej veľkosti môže na prvý pohľad pôsobiť nevýrazne, ale ponúka solídnu kvalitu obrazu. Jeho výhodou je kompaktnosť a nízka hmotnosť, čo je ideálne najmä na cestovanie a reportážnu fotografiu, ale aj na každodenné nosenie, keď chcete rýchlo zachytiť výnimočné okamihy. Ohnisková vzdialenosť objektívu zodpovedá 50 mm na plný formát, čo je ideálne na rôzne druhy fotografovania vrátane portrétov a pouličnej fotografie.

V praxi: výsledný obraz je ostrý aj pri úplne otvorenej clone. Zaostrovanie je rýchle a spoľahlivé, aj keď môže byť trochu hlasnejšie ako pri iných objektívoch. Optická kvalita je dobrá, s minimálnou chromatickou aberáciou. Bokeh nie je taký výrazný ako pri iných modeloch, ale aj tak dokáže pridať na kreativite. Ak vlastníte systém Olympus alebo Panasonic Micro Four Thirds a hľadáte kompaktné sklo s dobrou svetelnosťou, tento objektív môže byť pre vás dobrou voľbou.

Plusy: 

  • Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť
  • Solídna optická kvalita
  • Rýchle a spoľahlivé zaostrovanie
  • Vhodný na cestovanie a reportážnu fotografiu

Mínusy:

  • Hlučnejšie zaostrovanie v porovnaní s inými objektívmi
  • Menej výrazný bokeh v porovnaní s inými objektívmi

Fujifilm Fujinon XC 35 mm f/2 – kvalita za rozumnú cenu

Objektív určený pre systém Fujifilm X, ktorý sa dá kúpiť za rozumnú cenu. Je kompaktný, ľahký, pohodlný na prenášanie a používanie. Optická konštrukcia je jednoduchšia ako u drahších objektívov Fujinon, ale napriek tomu poskytuje dobrú kvalitu obrazu. Má ohniskovú vzdialenosť 35 mm, takže na čipe APS-C zodpovedá zornému uhlu ľudského oka. Hoci to nie je presne 50 mm sklo, stále patrí do triedy „štandardných“ ohniskových vzdialeností.

V praxi: Objektív má solídny výkon pri stredných clonách, ale pri plnej clone môže byť menej ostrý v rohoch. Vďaka nižšej cene je ideálnou voľbou pre začínajúcich fotografov alebo tých, ktorí hľadajú kvalitný objektív bez veľkých investícií. Jeho využitie je skutočne široké, vrátane pouličnej a dokumentárnej fotografie. Zaostrovanie funguje bez problémov, ale občas môže byť potrebné vykonať malú korekciu.

Plusy:

  • Dobrá kvalita za rozumnú cenu
  • Kompaktný a ľahký dizajn
  • Rýchle a tiché zaostrovanie
  • Vhodný na rôzne druhy fotografovania

Mínusy:

  • Znížená ostrosť pri plnej clone, najmä v rohoch
  • Občasné nepresnosti pri zaostrovaní

Panasonic Lumix S 50 mm f/1,8 – sklo na krásny portrét

Tento objektív je určený pre systém Panasonic Lumix S a je vhodný aj pre full-frame fotoaparáty. Objektív vyzerá robustne, v porovnaní s viacerými testovanými v tomto článku je väčší a ťažší, ale ponúka veľmi dobrú kvalitu. Okrem toho je odolný voči nepriaznivým podmienkam.

V praxi: Zaostrovanie je rýchle a presné. Objektív ponúka vysokú svetelnosť f/1,8 a jeho výsledkom sú kvalitné portréty a krásny bokeh. Vďaka svojim vlastnostiam je vhodný najmä na fotografovanie portrétov a krátkych teleobjektívov. Je vhodný na fotografovanie udalostí, portrétov a zábavy.

Plusy:

  • Objektív je vhodný na fotografovanie s veľkým rozsahom záberov:
  • Krásny bokeh
  • Odolná konštrukcia do náročných podmienok
  • Vhodný na portréty a fotografovanie krátkym teleobjektívom

Mínusy:

  • V porovnaní s niekoľkými inými objektívmi v teste je väčší a ťažší

Sony FE 50 mm f/1,8 všestranný pomocník pri slabom osvetlení

Tento model patrí spolu s objektívmi 28-70 mm a 24-105 mm k najčastejšie používaným objektívom majiteľov plnoformátových bezzrkadloviek Sony Alpha. Poskytuje vysokú svetelnosť f/1,8, čo z neho robí ideálneho partnera na fotografovanie v podmienkach slabého osvetlenia. Jeho všestrannosť sa dá využiť na portrétnu a reportážnu fotografiu. Hoci môže byť pri zaostrovaní na niektorých teleobjektívoch hlučnejší, stále je obľúbeným objektívom vďaka svojej všestrannosti a prijateľnej cene.

V praxi: Objektív ponúka vysokú svetelnosť a dobrú optickú kvalitu. Je vhodný na rôzne typy fotografií vrátane portrétov a reportážnej fotografie. Hoci môže byť niekedy pri zaostrovaní hlučnejší, stále ponúka spoľahlivý výkon. Vďaka svojej cene a dostupnosti na trhu je vhodný pre široké spektrum fotografov.

Plusy:

  • Všestranný objektív na rôzne druhy fotografovania
  • Dobrá cena a dostupnosť
  • Vhodný na portrétnu a reportážnu fotografiu

Mínusy:

  • Hlučnejší pri zaostrovaní v porovnaní s inými objektívmi

Záver

Žiadny z testovaných objektívov neprekvapil výraznými negatívnymi vlastnosťami. Všetky sa osvedčili počas výletov do miest, pri fotografovaní historických pamiatok, portrétov alebo skupinových fotografií. Aj keď strácate všestrannosť objektívu so zoomom, núti vás viac premýšľať o kompozícii. V porovnaní so setovými objektívmi (zoommi) vás určite poteší vyššia svetelnosť a oveľa lepší obrazový výstup pevných objektívov.

Najlepšie výsledky som zaznamenal s objektívmi Nikon Nikkor Z 50 mm f/1,8 S a Panasonic Lumix S 50 mm f/1,8. Tie sú utesnené proti prachu a striekajúcej vode, takže sú vhodné do nie práve fotografických podmienok (mráz, piesok, kvapky vody) a majú krásne jemný bokeh. Ich veľkosť, hmotnosť a cena sú však vyššie.

Prekvapila ma ostrosť Fujifilm Fujinon XC 35 mm f/2 a kompaktnosť Olympus M.Zuiko Digital 25 mm f/1,8 a Canon RF 50 mm f/1,8 USM. Všetky tri si viem predstaviť na pouličné fotografovanie alebo klasické cestovateľské fotografovanie pri pamiatkach, hradoch a podobne.

S nastavením som najviac bojoval pri Fujifilme, kvôli výmene adaptéra na tele. Na druhej strane, ak by tam bol ďalší prstenec, zvýšila by sa hmotnosť a cena. Trochu sa obávam o životnosť plastového bajonetu pri menej šetrnom zaobchádzaní, najmä pri častej výmene skiel.

Najviac sa mi páčilo fotografovanie s fotoaparátmi Nikon, Canon a Panasonic. Sony FE 50 mm f/1,8 by som hodnotil nižšie. Profesionálom by som odporučil iné objektívy, ale amatérom a nadšencom bude stačiť, a to nielen pre svoju cenovku. Navyše Sony má v portfóliu aj bezzrkadlovky APS-C, kde môžete tento 50 mm objektív použiť ako 75 mm.

Poznám fotografov, ktorí na podujatia používajú full-frame fotoaparát a na hobby fotografovanie a cestovanie menší model APS-C. Rovnako je to aj v prípade spoločností Canon a Nikon, ktoré majú okrem full-frame bezzrkadloviek aj modely APS-C. S vhodným crop faktorom teda môžete používať full-frame (FX) objektívy aj na lacnejších modeloch APS-C (DX).

Spoločnosť Canon ma zaujala svojou hodnotou. Vzhľadom na cenu je nadštandardne kvalitný, s pekným bokehom a farbami.

Každý objektív ponúka výhody a nevýhody v danom cenovom rozpätí. Niektorí fotografi sa nechávajú zväzovať 50 mm objektívmi, rovnako ako v časoch kinofilmu, keď sa takmer výlučne fotografovalo s pevnými svetelnými sklami. Výsledky boli badateľné oproti zoomom.

Jakub Cuba

Pracujem v predajni Cewe Fotolab Bory Mall Bratislava, kde ste všetci srdečne vítaní. Zaujímam sa o fototechniku najmä značiek Canon, Fujifilm, Panasonic a Sigma. Mám rád fotenie svadieb, historických pamiatok a pouličnej fotografie.

Pridať komentár