CEWE Fotolab blog

Stará, dobrá päťdesiatka

Nuž, pôvodne to mala byť recenzia na Nikkor 58mm F/1.4G AF-S. K objektívu som sa ale nedostal včas, fotenie som odkladať nemohol, a tak som si vzal osvedčenú kombináciu. Nikon D750 a starú, dobrú päťdesiatku alebo v oficiálnej reči Nikkor 50mm f/1.4G AF-S. Spolu s 35mm jedno z najuniverzálnejších ohnísk a povinná výbava každého fotografa, ktorý vlastní fotoaparát s možnosťou vymieňať objektívy.

Ale poďme poporiadku. 50mm ohnisko. Objektívov tohto typu je na trhu nespočetne veľa. Kovové, plastové, s AF, ale aj bez, s počiatočnými clonami od f/0.95 po f/2.8. Ja vlastním spomínaný Nikkor 50mm f/1.4G AF-S a za tých pár rokov používania môžem povedať, že je to pri fotení ľudí asi môj najobľúbenejší a najčastejšie používaný objektív.

Na clone 1.4 nie je najostrejší, mnohí ho práve kvôli tomu vymenili za lacnejšiu f/1.8 verziu, ale pixelovú ostrosť som pri fotkách ľudí nikdy neriešil. Prednosť má charakter obrazu a emócia na f/1.4 a tá mi dokonale vyhovuje. Celkovo charakter obrazu, bokeh, vyššia rýchlosť a utesnenie voči horšiemu počasiu z neho podľa mňa robia najlepšiu päťdesiatku v pomere cena – výkon pre digitálne zrkadlovky Nikon.

Veľkým konkurentom je určite nová Artová Sigma, ale objektív je 2x drahší a väčší, 3x ťažší a neutesnený voči zlému počasiu. Každý si musí zvážiť, čo obetuje a čo viac vyhovuje jeho štýlu fotenia a očakávaniam, ktoré technika musí spĺňať.

No vráťme sa na začiatok. Prečo stará, dobrá päťdesiatka?

U mňa preto, že tento objektív nosím so sebou vždy. Je malý, ľahký, spratný a 50mm ohnisko (rovné pohľadu ľudského oka) je také univerzálne, že až na pár špecifických tém a konkrétnych situácií sa s ním dá fotiť všetko. Objektív je síce špecifikovaný ako krátke/základné portrétne ohnisko, ale v minulosti som ho s obľubou používal aj na krajinu. Je použiteľný aj na reportáž, zátišia, produktovú fotku a zvládne aj panning  či úplne celú svadbu.

Po priclonení na f/4-8 sa z neho stáva jeden z najostrejších objektívov, aké existujú. Aberácia, taká zjavná pri clone 1.4 je prakticky preč, vinetácia rovnako, skreslenie minimálne, a preto je výborný aj pre krajinkárov.

Fotenie portrétov

Jeho hlavnou prednosťou je ale samozrejme to, ako zvláda fotenie ľudí. Príjemný charakter obrazu, typ bokehu, práca v protisvetle, ohnisko také akurát, aby sa dali bez problémov zvládať celotelové portréty, ale aj detaily v interiéri a exteriéri. Dostatočne rýchly a presný AF zvláda aj dynamickejšie fotenie ľudí. Veľkosť a hmotnosť nerobia žiadny problém ani pri celodennom fotení. Občas práve naopak, dostávam otázku, či mi na fotografovanie fakt stačí taký malý objektív :). Stačí. Objektív nemá výraznejšiu chybu. Viem, že pokiaľ ho použijem na to, na čo bol stvorený, tak sa naň môžem spoľahnúť. Môžem sa sústrediť len na fotenie, komponovanie, výrazy, emóciu, to ostatné toto sklíčko zvládne k plnej spokojnosti.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Komentáre

    • Dobry den, Nikkor 58mm f/1.4 mam momentalne len velmi kratko odskusany, ale urcite aj nan pribudne casom recenzia :). Momentalne viem napisat, ze je to charakterom obrazu, typom kremoveho bokehu fantasticke sklicko, velmi pripomina 85mm f/1.4. Rychlost a celkova praca s AF zasa pripomina recenzovanu 50mm 1.4. Skusal som ho len tak sukromne prave na D750 a starsej D600 a viem si ho velmi zivo predstavit vo svojej fotovybave :). 

      • Úú tak to ste ma potešili len niekedy neviem či mam zle nastavene AF mam na auto a sem tam ako keby to zle zaostrovalo :/ 

      • tak ste ma potesili tesim sa osobne na recenziu 🙂 Momentalne co som tak neviem ci som si zle nastavila AF ale stale nejako sa mi zda ako keby neprestne to ostrilo 58 som citala nezvycajny charakter ako ohniako ale brala som koli tomu ze fotim v mensich priestoroch tak mi to pride take lepsie 🙂 len to AF mam na auto nastavene ja neviem uz :/ 

        • Dobry den, ak fotite na clone 1.4, tak sa velmi lahko moze stat, ze nepresne zaostrite, najma v interieri a bez blesku. Hlbka ostrosti je velmi mala, pri zaostreni do 1m je to radovo par mm, staci ze sa po zaostreni vy alebo foteny objekt trochu pohne a nepresnost je na svete. Dalsia vec je, ci mate nastaveny AF-C, ak fotite dynamickejsie sceny, taktiez ak nema AF dostatocne kontrastnu hranu, nemusi sa vzdy trafit uplne presne. Toto je vsetko normalne, preto ja napr. fotim v rezime CL, v serii spravim 2-3 zabery, pretoze ratam s tym, ze nie vsetko vyjde. 10-20% je standardne odpad pri praci s malou hlbkou ostrosti. Samozrejme, moze ist aj o front ci backfocus – necakal by som ho pri vasej zostave, ale stat sa moze. Skuste si otestovat presnost zaostrovania na vzdialenostiach: 1, 2, 3m, na clone 1.4. Ak bude zaostrenie konstatne pred alebo za miesto kam ostrite, tak chybicka sa da doladit v mikronastaveniach AF v menu D750.

          • 58 1.4 mozem len odporucit…je to super objektiv…len sa s nim treba naucit fotit 🙂  a zistit prednosti 🙂