CEWE Fotolab blog

Tamron ide proti prúdu – Novinky s neobvyklými ohniskami

Tamron poslednú dobu neprestáva prekvapovať. Všetci výrobcovia “recyklujú” klasické ohniská a na trhu preto historicky nájdeme desiatky variácií objektívov ako je 24-70 mm alebo 70-200 mm. V Tamrone ale našli “dieru v ohnisku” a ich rad pomerne nezvyklých objektívov sa rozrastá o nové zaujímavé kusy.

Tamron 20-40 mm f/2,8 Di III VXD – Prvý pohľad

Na úvod by som sa chcel zamerať na veľmi zaujímavý objektív Tamron 20-40 mm f/2.8 Di III VXD, ktorý je kompaktný a zároveň svetelný. Ten sa radí medzi najmenšie a najľahšie vo svojej triede. Zaujme hlavne rozsahom ohniska, kedy začína na veľmi širokých 20 mm a končí na štandardnom reportážnom ohnisku 40 mm. To všetko pri svetelnosti f/2,8.

Tamron 20-40 první pohled
Design objektívu bude perfektne dopĺňať čisté a rovné línie fotoaparátov Sony.

 

Ide preto o ideálny objektív na každodenné bežné fotografovanie, reportáže alebo dokumentárne fotografie. Vďaka malým rozmerom nebude zbytočne zvyšovať hmotnosť celého kitu. Perfektný bude napríklad v spolupráci s najmenším full-frame fotoaparátom s bajonetom E, modelom Sony A7C, ale nestratí sa ani na výkonnejších modeloch, napríklad Sony A7 Mark IV, Sony A7R IV alebo Sony Alpha A1.

Rozsah ohniska 20-40 mm sa zároveň skvele hodí aj na natáčanie videí a vlogging, pričom umožní zachytiť široký záber s dobrým dôrazom na pozadie, na 40 mm zase zvládnem rozhovory alebo robiť produktové snímky. Nejaké skreslenie sa na štyridsiatke určite nájde, ale pri nárokoch dnešných sociálnych sietí to bude aj tak paráda.
Tamron 20-40mm na Sony A7c
S rozsahom ohnísk 20-40 mm a nízkou hmotnosťou bude nový Tamron ideálny aj pre vloggerov.

 

Objektívu nebude chýbať ani utesnenie proti prachu a vode, zoomovací prstenec má krátku dráhu s otočením iba o 65°, zaujímavá je aj veľmi krátka zaostrovacia vzdialenosť s maximálnym pomerom zväčšenia 1:3,8, čo sa hodí pre fotenie malých detailov. Taktiež je potrebné spomenúť  aj vylepšený a odolnejší materiál tela objektívu, spoločne s fluorovou vrstvou na prednej šošovke, ktorá uľahčí čistenie a zabráni usádzaniu nečistôt.

Objektiv Tamron 20-40 mm f/2.8 Di III VXD bude podľa oficiálnych informácií k dispozícii na jeseň a jeho cena je zatiaľ neznáma. O možnostiach predobjednávky vás budeme informovať.

Tamron 50-400 mm f/4,5-6,3 Di III VC VXD – Prvý pohľad

Druhou novinkou je super-zoom. V čom je nezvyčajný? Začína na ohnisku 50 mm, vďaka čomu sa stáva naozaj univerzálnou voľbou.  Pri super-teleobjektívoch začínajúcich napríklad na 70 mm alebo dokonca 150 mm sa pri reportážnom fotení často narazí na problém, že bude jednoducho veľmi dlhý. Pädesiatka je v niektorých situáciách tiež príliš dlhá, ale vďaka druhej zaujímavosti, teda ohnisku 400 mm na dlhom konci, tento objektív v stiesnených podmienkach príliš používať nebudete.

Zámek zoomu a patka objektivu Tamron 50-400 mm
S ohľadom na rozmery objektívu nechýba pätka ani zámok zoomu.

 

Takže 50-400 mm – to už je úctyhodný rozsah, ktorý sa nezľakne ani športovej fotografie, fotenia na leteckých dňoch alebo wildlife fotografie. A vďaka päťdesiatke na krátkom konci s týmto novým Tamronom v pohode “strihnete” aj reportáž. Svetelnosť f/4,5-6,3 už nie je tak perfektná ako pri predchádzajúcom objektíve, s ohľadom na celkové rozmery a hmotnosť je ale veľmi dobrá. V kombinácii s výkonným full-frame telom vás nijak výrazne obmedzovať nebude.

Porovnání ohnisek
Ukážka rozdielu medzi najkratším a najdlhším ohniskom. Tu na 50 mm…

 

Rozdíl mezi nejkratším a nejdelším ohniskem
…a tu maximálne ohnisko 400 mm

 

Novinka od Tamronu sa pýši aj ďalšími superlatívmi. Určite zaujme možnosť fotografovať “skoro-makro” fotografie v pomere zväčšenia 1:2. To robí z objektívu ešte univerzálnejšiu voľbu. Veľkosť filtra sa zastavila na príjemných 67 mm. K zaostrovaniu je využitý lineárny motor poslednej generácie. Ten je tichý a pekelne rýchly. Objektívu nechýba ani výkonná stabilizácia, kde zo skúseností patrí Tamron medzi etalón v tejto disciplíne.

Testovací fotky Tamron 50-400 mm
Z prvých testovacích fotiek je vidieť veľmi slušná ostrosť a hlavne pekné podanie oblasti mimo hĺbky ostrosti (bokeh)

Technické parametre Tamron 50-400 mm f/4,5-6,3 Di III VC VXD:

Typ bajonetu: Sony E
Minimálna ohnisková vzdialenosť: 50 mm
Maximálna ohnisková vzdialenosť: 400 mm
Najnižšia clona: f/4,5 – f/6,3
Maximálna clona: f/22 – f/32
Konštrukcia objektívu: 24 členov / 18 skupín
Stabilizátor optický: Áno
Počet lamiel clony: 9
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 25 cm
Polomer zväčšenia: 1:2
Dĺžka objektívu: 183 mm
Hmotnosť: 1155 g
Utesnenie (prach/vlhkosť): Áno
Priemer filtra: 67 mm

Nový objektív Tamron 50-400 mm sa k prvým zákazníkom dostane už na konci septembra. Predobjednávať ho môžete na e-mailovej adrese shop@cewe.sk, alebo telefonicky na čísle 02/68 20 44 18

Pozrieť si všetky objektívy Tamron na e-shope Fotolab.sk

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár