CEWE Fotolab blog

Dôležité detaily: Špičkové príslušenstvo Peak Design

Kalifornská značka Peak Design sa stala známou predovšetkým svojimi premyslenými fotografickými doplnkami pre profesionálov aj cestovateľov. Odvtedy však uplynulo veľa času a Peak Design postupne pridal do svojej ponuky niekoľko cestovných batožín, ktoré kombinujú dizajn s premysleným riešením. Asi najikonickejšie sú ich rukoväte, ktoré umožňujú pripevniť alebo odstrániť remienok bez zložitého šnurovania a fotoaparát pripevniť v podstate kdekoľvek, aby ste ho nemuseli stále držať v ruke. Ich systém, nazvaný Capture, skutočne spustil malú revolúciu, pretože zrazu ste nemuseli nosiť dve alebo viac kamier okolo krku. Dnes si však povieme niečo aj o ďalšom sortimente tejto už ikonickej značky. 

Peak Design Everyday Sling 6L 

Každý fotograf chce z času na čas ísť naľahko. Či už na bicykli alebo na dovolenke v meste. Na to je vhodná malá príručná taška. Na trhu je ich veľa, ale nájsť to, čo skutočne dáva nejaký zmysel, je trochu zložitá vec. Ale Peak Design Everyday Sling by mohol byť adeptom na riešenie takéhoto problému. 

Technické špecifikácie 

  • Rozmery: 350 × 235 × 120 mm
  • Hmotnosť: 780 g
  • Držiak na statív: Áno
  • Vonkajší materiál: Nylon
  • Objem: 6 l
  • Vnútorné rozmery: 280 × 210 × 110 mm

Aktuálnu cenu nájdete na eshope Fotolab.sk

Konštrukcia 

Taška sa cíti skôr ako škrupina ako taška. Pri výrobe sú použité recyklované materiály, sú tiež vodotesné a ľahko sa čistia. Dáva naozaj dobrý pocit z ochrany technológie. Interiér je rozdelený dvoma nastaviteľnými priečkami na tri časti pre fotoaparát a objektívy. Vo vnútri nájdete dve veľké a štyri malé elastické vrecká a jedno polstrované vrecko pre 11-palcový tablet. Na zadnej strane sú slučky, ktoré vám umožňujú nosiť tašku cez rameno alebo okolo pása. Nové vonkajšie zipsy UltraZip sú oveľa odolnejšie ako konvenčné. Držiak na zachytávanie je možné pripevniť aj k taške. 

V praxi 

Šesť litrov sa môže zdať ako veľa peňazí na fotografické vybavenie, ale vnútorný priestor vás prekvapí. Ľahko sa tam zmestí bezzrkadlovka a dva objektívy. V prípade menšej APS-C kamery je v hlavnom priestore dokonca aj trochu rezervy. Okrem vreciek na tablety sú tu aj vrecká na drobnosti, ako sú karty a batérie. Ďalší úložný priestor, do ktorého sa pohodlne zmestí napríklad peňaženka, nájdete na prednej strane. Popruh je veľmi pohodlný, má dobre navrhnutú pracku na nastavenie dĺžky a vďaka nej sa taška krásne nesie. Keď je naozaj plná, trochu tlačí, najmä na panvici, ale ak sa trochu pohráte s pozíciou a posuniete ju o niečo vyššie, nie je nič, čo by vás skutočne obťažovalo. Okrem možnosti nosenia okolo pása sa vďaka svojej veľkosti a šikovne tvarovanému popruhu dá nosiť aj na chrbte ako batoh s jedným popruhom. 

Na záver

Taška je vynikajúca pre fotografov, ktorí potrebujú iba základné vybavenie a chcú ju mať po ruke. Poskytuje vynikajúcu ochranu techniky, aj keď nezaberá veľa miesta. Konštrukcia dokonca umožňuje stlačenie vrecka, aby sa dala vložiť do väčšieho vrecka.

Za 

  • Kvalita použitých materiálov 
  • Variabilita nosenia 
  • Maximálne využitie priestoru 
  • Možnosť použitia ďalšieho príslušenstva, ako je držiak Capture 

Proti 

  • Plný vak vyvíja malý tlak na bedrá  
  • Statívový držiak je skôr pre menší model

Peak Design Everyday Sling 3L

Dokonca aj taška na fotografické vybavenie môže vyzerať skvele a byť zároveň doplnkom. Ak radi cestujete naľahko, alebo si chcete na výlet vziať len to najnutnejšie, tento model je práve pre vás. 

foto

Technické špecifikácie 

  • Rozmery: 305 × 190 × 110 mm
  • Hmotnosť: 550 g
  • Držiak na statív: Áno
  • Vonkajší materiál: Nylon
  • Objem: 3 l
  • Vnútorné rozmery: 198,1 × 88,9 × 64,0 mm 

Aktuálnu cenu nájdete na eshope Fotolab.sk

Konštrukcia 

Je to najmenší zástupca tašiek v sérii Everyday Sling. Je určený pre základný fotoset a každodenné použitie. Je tiež vyrobený z recyklovaných materiálov, je vodotesný a dá sa bez väčších problémov čistiť. Vnútorný priestor je rozdelený jednou prepážkou FlexFold, takže vo vnútri nájdete dve veľké a štyri malé elastické vrecká. Keďže ide o najmenšiu verziu, nemá priestor pre tablet. Tašku je možné nosiť cez rameno alebo okolo pása. Obsahuje tiež dve konfigurovateľné káblové pásky so systémom Cord Hook, ktoré možno použiť na pripevnenie ďalších predmetov k taške. Popruhy sa dajú aj oddeliť. 

V praxi 

Taška na prvý pohľad zaujme pekným dizajnom. Ocenia ho aj dámy, pretože vyzerá skôr ako cestovná taška ako taška na fotoaparát. Po odstránení oddielu sa fotoaparát s pripojeným základným zoomom zmestí dovnútra v pokoji. S priečkou sa tam tiež zmestí, ale objektív musí byť odstránený. Vďaka veľkosti sa taška pohodlne nosí okolo pása. Rovnako ako v celej sérii, aj iné veci je možné pripevniť k taške zvonku pomocou priložených popruhov – od bundy, cez dáždnik až po malý statív. Aj táto najmenšia taška môže byť použitá s držiakmi Capture. 

Na záver 

Vynikajúca malá príručná taška pre fotografov, ktorí používajú základné fotografické vybavenie alebo pre tých, ktorí idú na výlet len s najnutnejšími vecami a nechcú so sebou nosiť stále všetko. Po zložení taška nezaberá takmer žiadne miesto. Ani s cestovným batohom na chrbte neprekáža a je bez neho veľmi pohodlný.   

Za 

  • Vysokokvalitné materiály 
  •  Štýlový dizajn 
  • Optimálna ergonómia 
  • Možnosť použitia ďalšieho príslušenstva, ako je držiak Capture 

 Proti 

  • Príliš malý pre tablet

Peak Design Tech Pouch

Každý fotograf má veľa vecí, ktoré potrebuje, ale nie pri každom fotení. Patrí medzi ne napríklad blesk, súprava na čistenie optiky, AA batérie, káble, nabíjačky atď. Ale kam ich dať? 

Technické špecifikácie 

  • Rozmery: 240 × 150 × 100
  • Hmotnosť: 250 g
  • Držiak na statív: Nie
  • Vonkajší materiál: Nylon
  • Objem: 2 l
  • Vnútorné rozmery: 198,1 × 88,9 × 64,0 mm 

Aktuálnu cenu nájdete na eshope Fotolab.sk

Konštrukcia 

Vonkajší obal je vyrobený zo 100 % recyklovanej 200D nylonovej impregnovanej (DWR) tkaniny. Celý organizér je uzavretý veľkým zipsom odolným voči poveternostným vplyvom. Nájdete tu aj otvor na kábel pre pohodlné nabíjanie zariadení, napríklad z powerbanky. Konštrukcia vnútorných vreciek je inšpirovaná origami puzzle. Vo vnútri nájdete aj menšie vrecká a pútka na drobnosti a na perá, SD karty, batérie atď. Na vonkajšej strane je vrecko, do ktorého sa zmestia dokumenty alebo mobilný telefón. Ak by ste si chceli vziať výstroj so sebou von, organizátor má k dispozícii aj body za pripevnenie popruhov Peak Design, ktoré však nie sú zahrnuté. 

V praxi 

Priznávam, že mám v skrini niekoľko organizátorov, ale väčšinou v nej zostávajú. Takmer všetky sú len na niečo – batérie, karty a tak ďalej. Výsledkom je, že zaberajú miesto vo fotografickom batohu a používam ich len pri cestovaní, keď dávam veci do kufra a beriem malú tašku do fotoaparátu. Ale tento organizátor ma zaujal. A nielen ja. Keď moja žena zistila, že koncept tohto organizéra nie je len pre fotografov, ale je určený aj pre každodenné cestovné predmety, už plánovala, čo by sa do neho zmestilo, keď sme išli na ďalšiu dovolenku. Peak Design sa nezameriava len na fotografické vybavenie, ale snaží sa uľahčiť aj veci v každodennom živote. A táto batožina je toho dôkazom. Pohodlne vložím blesk, súpravu na čistenie fotoaparátu, dve balenia batérií, spúšť a veľa ďalších drobností, ktoré bežne zaberajú jedno vrecko vo vnútri fotografického batohu. Okrem toho som úhľadne rozdelil doplnky a nemusel som všetko rozliať na stôl, keď som niečo hľadal. Aj keď to vyzerá, že je to ďalší kus batožiny, ktorý budete vláčiť, v skutočnosti to nie je také veľké, obsah sú dva litre a zmestí sa do neho veľa drobností. Navyše, vďaka rôznym možnostiam pripevnenia ho môžete pripevniť na batoh alebo jednoducho nasadiť popruh a nosiť ho cez rameno.  

Na záver

Neexistuje žiadne univerzálne riešenie. Každý má iné potreby a preferencie. Ale podľa môjho názoru je Tech Pouch veľmi blízko k univerzálnemu riešeniu. Je skvelé, že Peak Design pri vývoji príslušenstva myslí nielen na fotografov, ale dokáže navrhnúť aj niečo, čo môžete použiť v každodennom živote.   

Za 

  • Vysokokvalitné materiály 
  • Opäť veľmi pekný dizajn 
  • Dostatok úložného priestoru a ľahko prístupné vrecká 
  • Praktickosť 

Proti 

  • Mohol by byť zahrnutý aspoň nejaký základný remienok

Peak Design Micro Clutch L Plate a Peak Design Micro Clutch I Plate

Bolí vás krk z celodenného nosenia fotoaparátu? Uvažujete o inom riešení, ako nosiť fotoaparát?

Technické špecifikácie 

  • Rozmery štítku L: 11,5 × 2,8 cm (šírka užšej časti) a 4,8 (šírka na rukoväti) × 0,76 cm vrátane podložky
  • Rozmery v tabuľke I: 11,5 × 2,8 × 0,76 cm vrátane vankúšika
  • Hmotnosť: 75 g
  • Materiál dosky: Recyklovaný hliník s eloxovaný povrch
  • Dĺžka slučky: 15,5 cm

Aktuálnu cenu nájdete na eshope Fotolab.sk

Konštrukcia

Ručné popruhy sú vyrobené z recyklovaného hliníka a sú 100 % uhlíkovo neutrálne, čo dokazuje, že dizajn Peak je ekologický. Sú určené pre bezzrkadlovky. L Plate je určený pre fotoaparáty s gripom a l Plate pre malé fotoaparáty bez uchopenia. Súčasťou balenia je štandardná doska Arca na pripevnenie k rýchloupínacím systémom.    

V praxi 

Systém pripevnenia je naozaj prepracovaný. Dosku môžete pripevniť veľmi ľahko. Popruh na zápästie je možné pripevniť priamo na fotoaparát a ak ho tam z nejakého dôvodu nezmestíte, máte možnosť použiť priložený trojuholníkový štítok. Ak potrebujete vymeniť batériu, odstránenie dosky je tiež jednoduché. Stačí uvoľniť skrutku a posunúť dosku, na okraji je miesto, kde sa dá skrutka vytiahnuť. Plastový nástroj je súčasťou balenia na uvoľnenie a utiahnutie skrutky. Ale teraz k dôležitej časti. Ako to pomáha krku? Popruh na ruku sa postará o to, aby vám kamera nevykĺzla z ruky, ale hlavne pomocou doštičky Arca môžete kameru pripevniť k rýchloupínaciemu držiaku, ktorý je možné pripevniť na popruh batohu, okolo pása a podobne. Vďaka tejto doske nie je potrebný popruh okolo krku. Jediná vec, ktorá mi trochu prekážala, bol spôsob, akým bola slučka pripevnená k uchu na fotoaparáte. Jedná sa o nit a perforovaný popruh. Podľa mojich skúseností toto riešenie netrvá veľmi dlho, takže ak by ste popruh odstraňovali častejšie, obával by som sa, že perforácia by sa roztrhla alebo už nedržala. Ale nemal som možnosť to otestovať na také časové obdobie, aby som to potvrdil alebo vyvrátil. Je to skôr môj predpoklad. 

Na záver

Priznám sa, že ja osobne popruhy na ruky veľmi nepoužívam. Vyššie som hovoril o obavách týkajúcich sa trvanlivosti upnutia. Je to taký paradox, že všestrannosť pripevnenia fotoaparátu cez systém Arca k čomukoľvek, čo ho podporuje, je opakom dosť žalostného systému pripevnenia popruhu fotoaparátu. Ale ako pri každej recenzii, aj tu ide o osobný názor. Vo všeobecnosti musím povedať, že ak nechcete používať popruh, potom je to dobrá alternatíva k držaniu aj prenášaniu fotoaparátu. 

Za 

  • Používanie recyklovaných materiálov 
  • Univerzálny rýchloupínací systém Arca 
  • Systém upevnenia dosiek, umožňuje rýchle vloženie a vybratie 

Proti 

  • Pripája sa k fotoaparátu pomocou perforovaného popruhu

Peak Design Slide

Špičková dizajnová šmýkačka. Toto je pravdepodobne prvá vec, na ktorú takmer každý fotograf myslí, keď hovorí o značke Peak Design. Popruh s rýchloupínacím systémom, ktorý sa dá rýchlo a ľahko nasadiť a vyzliecť. 

Technické špecifikácie 

  • Dĺžka remienka: 99 – 145 mm
  • Šírka remienka: 45 mm
  • Hmotnosť: 148 g
  • Tonáž: 90 kg
  • Materiál: Nylon 

Aktuálnu cenu nájdete na eshope Fotolab.sk

Konštrukcia 

Popruh je vyrobený z nylonového úpletu, materiálu podobného bezpečnostným pásom. Pracky sú vyrobené z eloxovaného duralu a nylonu vystuženého sklenenými vláknami. Detaily vyrobené z Hypalonu® a kože na verzii Ash. Spojky pozostávajú z nylonu vystuženého sklenenými vláknami a pružiny z nehrdzavejúcej ocele, dvojvrstvovej slučky s úpletom proti opotrebeniu a kotvy z tvrdeného termoplastu Delrin. 

V praxi 

Keď dvaja ľudia robia to isté, nemusí to byť to isté. To je o definícii tohto remienka. Jednoduché, pevné upnutie s veľkou nosnosťou je jednou z vecí, vďaka ktorým je popruh jedným z najžiadanejších. Dnes sa mnohí výrobcovia snažia kopírovať systém, ale väčšinou to nie je to isté. Dokonca aj spôsob nastavenia dĺžky popruhu je jednoduchý a rýchly. Nosnosť je tiež obdivuhodná. Určite by som nechcel nosiť na krku 90 kg, ktoré popruh unesie, ale ak to niekto potrebuje, možnosť tu je. Popruh je možné použiť nielen na prenášanie fotoaparátu, ale aj na prenášanie batožiny Tech Pouch. Okrem toho je možné k popruhu pripevniť držiak Capture, ktorý potom utiahne nielen batožinu, ale aj fotoaparát. Jediná vec, ktorú asi beriem ako menší problém zo skúsenosti, je fakt, že protišmykové gumové prúžky na remienku po dlhom pobyte na slnku dosť mäknú a na všetko sa lepia. 

Na záver

Peak Design teda nie je len doplnok, je to celý ekosystém, v ktorom môžete rôzne spôsobmi prepojiť a používať jednotlivé komponenty. Popruh teda nie je len popruh fotoaparátu, je to popruh pre ekosystém Peak Design.  

Za 

  • Vysoká nosnosť 
  • Univerzálne použiteľné 
  • Systém rýchleho uvoľnenia 

Proti 

  • Gumové protišmykové prúžky zmäknú na slnku

Pridať komentár