CEWE Fotolab blog

Sigma 56 mm f/1,4 DC DN: Recenzie – Konkurenti, bojte sa!

Sigma 56 mm sa vyrába na celý rad bajonetov. S ohľadom na použité ohnisko som sa však nemohol zbaviť potreby ho porovnávať s objektívom Fujifilm XF 56mm f/1.2 R. Prispelo aj to, že som testoval variant priamo pre bajonet X. Ustojí objektív cenou s takmer trikrát drahším konkurentom? Výsledky sú prekvapivé! 
Technické parametre:

Sigma 56mm

 

  • Ohnisková vzdialenosť: 56 mm
  • Dostupné pre bajonet: Fujifilm X, Sony E, L-mount, EF-M, Micro 4/3
  • Konštrukcia: 10 členov v 6 skupinách
  • Uhol záberu: 26.9° (na testovanom APS-C čipe)
  • Počet lamiel clony: 9
  • Rozsah clonových čísel: f/1,4, minimálna clona f/16
  • Min. ostriaca vzdialenosť: 50 cm
  • Stabilizácia: Nie
  • Mierka zväčšenia: 1:7.4
  • Priemer závitu pre filtre: 55 mm
  • Dĺžka x priemer: 60 mm x 67 mm
  • Hmotnosť: 280 g
  • Utesnenie proti prachu a vode: Áno

 

Objektív Sigma 56 mm f/1,4 DC DN zoženiete na bajonet Fujifilm X, Sony E, Micro 4/3, L-mount a Canon EF-M

Konštrukcia a ovládanie

Skôr širší ako dlhší objektív je aj napriek označeniu Contemporary špičkovo spracovaný. Čiastočne kovové a čiastočne plastové telo pôsobí v ruke hodnotným a zároveň pomerne ťažkým dojmom. Dojem z hmotnosti, spôsobený malými rozmermi a veľkosťou prednej šošovky, vyvracia jednak moje meranie (či skôr váženie), a jednak aj tabuľka technických parametrov. Hmotnosť sa totiž zastavila pod hodnotou tristo gramov.

Užívatelia Fujifilmu asi budú trochu sklamaní z neprítomnosti clonového krúžku. Mňa to osobne nevadí, clonu aj čas radšej nastavujem štandardne otočnými kolieskami na palci a ukazováku. Je to ale niečo, s čím treba počítať. Celkovo by ste na objektíve nenašli žiadny extra ovládací prvok, chýba dokonca aj prepínač typu ostrenia. Pri portrétnom objektíve ma to ale netrápi toľko, ako pri širších alebo makro objektívoch. Hlavne pri práci s modernými bezzrkadlovkami sa rovnako radšej spoľahnem na systém zaostrovania na oko foteného.

Sigma 56mm

 

Komentár si tak zaslúži iba prstenec elektronicky napojeného manuálneho nastavenia. Ten má pri manuálnom ostrení odozvu porovnateľnú s objektívmi Fuji a jeho chod mi príde nastavený snáď ešte lepšie. Samozrejme nemá dorazy, ale ide úplne hladko, bez pazvukov „plast na plast“ as ideálne nastaveným odporom.

V technických špecifikáciách sama Sigma píše o základnom, či chcete čiastočnom utesnení proti prachu a vode. Okolo kovového bajonetu tesnenie nechýba a asi by som to uzavrel tým, že dažďa sa báť nemusíte, v „prietrži mračien“ by som však objektív aj s fotoaparátom radšej schoval do tašky.

Sigma 56 mm f/1,4 DC DN v praxi

Ako prvé začnem ostrením. Testoval som ako na novinke Fujifilm X-H2s, ktorý je synonymom rýchlosti, tak na trochu staršom, ale stále veľmi dobrom Fujifilm X-S10. Na X-H2s nemám výhrad, a hoci nie je rýchlosť 100% porovnateľná s natívnymi sklami, pri práci vás objektív rozhodne obmedzovať nebude, hlavne ak by sme sa mali baviť o portrétnej fotografii.

Bokeh má príjemný charakter aj v rohoch snímky.

 

Na X-S10 už objektív taký presvedčivý nebol a som rád, že som mal možnosť testovať aj na novinke X-H2s. Zaslepený výkonom novinky som stihol zabudnúť, ako ostrili fotoaparáty Fujifilm staršej generácie. Takže ostrenie hodnotím iba pozitívne a nemám k nemu výhrady. Brzdou bude iba fotoaparát, prípadne nedostatky v odladení firmware, ktoré ale, keď už náhodou nastanú, Sigma vždy rýchlo vyrieši. Poďme na to hlavné – obrazovú kvalitu!

Hlava mi neberie, ako sa Sigme podarilo vyrobiť taký ostrý a opticky vyvážený objektív, navyše za také peniaze.

Tu sa hodí použiť slovný obrat „padla mi sánka“. Hlava mi neberie, ako sa Sigme podarilo vyrobiť taký ostrý a opticky vyvážený objektív, navyše za také peniaze. Často hovorím o tom, že objektív za 400€ nemôže fotiť ako objektív za 800€. Myslím, že výnimka potvrdzuje pravidlo a Sigma 56 mm naozaj siaha svojim optickým výkonom ďaleko vyššie, než by napovedala cenovka.

Fotografia JPEG so simuláciou filmu Provia. S vyvážením bielej sa testovací Fujfilm trochu zapotil.

 

Sám som veľmi dlho fotografoval na fotoaparáty Fujifilm a ich 56mm Fujinon patril medzi mojich obľúbencov. Až na drobný rozdiel v hĺbke ostrosti medzi objektívmi nevidím rozdiel a pri nahliadnutí do mojich archívov sa mi zdá Sigma snáď aj lepší, hlavne na otázke kontroly optických vád.

Objektív je nádherne ostrý a ani napriek tomu nestráca „3D efekt“. Obraz nikdy nie je plochý a subjekty vyložene vystupujú zo scény.

 

Tentokrát ani nebudem riešiť výkon na rôzne clonové čísla. Jednoducho zhrnuté, táto Sigma bola skonštruovaná na fotenie na otvorenú clonu. Presne toto je podľa mňa pre APS-C prístroje dôležité. Áno, na f2,8 trochu získa, ale na portrétne fotenie je kresba na f1,4 ako stvorená. Ostrosť je výborná, ale obraz nie je plochý, subjekty doslova „vystupujú“ z fotografií. Rozostrené pozadie a popredie je krásne jemné, nemá zbytočne veľa kontrastu a neťahá na seba pozornosť. Sigma 56 mm sa v tomto prejavuje ako dospelý objektív s výrazne vyššou cenou. Rovnako chválim aj odolnosť proti optickým vadám a skvele si poradí aj pri fotení v protisvetle. Akokoľvek by som chcel na objektíve za desať tisíc hľadať nejaké chyby, nedarí sa mi to.

Pri zaclonení na f2,8 sa už tak ostrá kresba ešte zlepší.

 

Na záver

V minulosti som testoval oveľa drahšie a papierovo lepšie objektívy, aj napriek tomu mám pocit, že ich táto Sigma skoro až zadupe do zeme. Jasne, Fujifilm 56 mm f1,2, s ktorým som podvedome porovnával, ostrie trochu rýchlejšie, je o chlp lepšie spracovaná a má clonový krúžok. Testovaná Sigma je ale za dané peniaze absolútne bez chýb a keby niesla odznak Sigma ART, vôbec ničomu by to nevadilo. Jeden pomyselný bod dole za clonový krúžok, inak hodnotím neobvykle vysoko a Sigma 56 mm f/1,4 DC DN si to rozhodne zaslúži.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár