CEWE Fotolab blog

Fotografovanie v meste (s deťmi): Banská Bystrica

S fotoaparátom sa do mesta dostávame v tesnom závese po krajinárskych skusoch v našom okolí. Aspoň toto hovorí o mne moja fotografická minulosť a moje prvé skúsenosti. Ako je zvykom, svoje blogy sa snažím koncipovať vždy trochu ináč. Nebudem preto zahŕňať rozsiahlejšie postupy, návody a zvyklosti pre fotografovanie architektúry či street fotografie. Ak by som vás chcel do toho zatiahnuť hlbšie, potrebovali by sme na to samozrejme ďaleko širší priestor a iný koncept, než sú naše blogy.

 

S mojou aktuálnou, najčastejšie fotografovanou, témou, ste sa mohli zoznámiť v mojom predchádzajúcom blogu plnom detičiek. Bezpochyby je to vynikajúca téma, hlavne pri deťoch vlastných. Okrem prechádzok prírodou (z počiatku kočíkovaním) v našom živote čím ďalej tým viac priestoru získava prechádzanie sa po mestách. Stačí si spraviť mestský výlet do blízkeho či vzdialenejšieho mesta alebo navštíviť zaujímavé mesto aj počas dovolenky v zahraničí.

CEWE, fotenie

Dôležité je, tak ako pri cestovateľskej fotografii, pracovať nie len s popredím (našou rodinou, detičkami, fontánou, zaujímavým objektom) ale aj pozadím. Toto som začal okamžite využívať pri našich rodinných prechádzkach po meste, konkrétne po Banskej Bystrici, ktoré je mojim domovským mestom. Nič nie je krajšie, ako zachytiť svoje ratolesti s nádherným typickým pozadím dominánt našich miest. Je to studnica nekonečnej zábavy.

Banska Bystrica, fotenie

Predstavte si, že fotografujeme námestie v Banskej Bystrici každý deň. Vždy nájdeme nový motív, nové pohľady, nové kompozície, vytiahneme aj tú najnenápadnejšiu atmosféru nášho mesta. K tomu pridáte to, čo sa vám deje tesne pred fotoaparátom a zakaždým si domov prinesiete nové a  doteraz nevidené zábery.

fotenie, BB

Boli časy, kedy náš košík na uloženie vecí, ktorý je súčasťou každého kočíka, obsahoval samé fotografické vybavenie, objektívy dokonca aj statív. Od tohto som už upustil. Keď sa chceme venovať deťom, na takéto fotografovanie nie je priestor. Spôsob fotografovania sa postupne vycibril a naučil som sa fotiť „bleskovo“. Využívať všetkých modelov a motívy, ktoré mám k dispozícii, bez toho aby som narušil „flow“ rodinnej prechádzky. Takmer z toho vzniká samostatný žáner, samozrejme je „na papieri“ len v rámci našich rodinných albumov.

Banska Bystrica, CEWE, fotenie

Nižšie pre vás uvádzam moje rady ako v čo najlepšom pomere námaha/výsledok docieliť krásne fotky a zároveň sa venovať svojej rodine. Rady sú subjektívne, lebo štýl fotenia závisí od viacerých faktorov, no keďže nás fotografovanie baví, priestor si vždy vytvoríme:

  • Vždy si zoberte so sebou fotoaparát, aj na krátku rodinnú prechádzku. Splníte tak radu jedného z najznámejších street fotografov Jaya Maisela:

„Nikdy nejdem fotiť, vždy sa idem prechádzať a fotoaparát si beriem so sebou.“

  • Ak fotíte detičky, nezabúdajte na podhľad, zníženie fotoaparátu o niekoľko desiatok centimetrov nižšie vám otvorí nové dimenzie.
  • V prípade, že „fotíte“ s deťmi, snažte sa svoje ratolesti niečím zaujať, holuby, fontána, zmrzlina, káva, koláčik a o popredie máte postarané.
  • Sústreďte sa na pozadie, fotografie dokonale vyniknú s jasne definovaným miestom, v prípade Banskej Bystrice to je hodinová veža, hradný areál, jednoznačná zástavba Námestia SNP ako aj Dolná a Lazovná ulica.

CEWE, Banska Bystrica

  • Je o mne známe, že fotím na „plnú dieru“, kamarát a autor mnohých našich blogov Ján Murín zase hovorí, že fotí na prvého apríla, alebo na prvého júla (rozumej f/1.4 alebo f/1.7). Otvorený objektív vám na svoje schopnosti čo najviac pomôže vytvoriť rozmazané pozadie, tzv. bokeh. Je to žiadúce vždy, keď chcem jednoznačne oddeliť popredie od pozadia. Samozrejme v tomto prípade si sledujem, či je ešte pozadie identifikovateľné, keďže je na pomenovanie mesta dôležité.
  • Neosvedčili sa mi ultraširoké objektívy, okrem prípadov, ktoré spĺňajú špecifické podmienky. Pri dopoludňajšej prechádzke mestom s detičkami na kávu a koláčik nebudete mať priestor takéto zábery hľadať.
  • Používajte dlhé časy, hlavne keď máme k dispozícii odrážadlo alebo sa deti naháňajú, šalejú. Experimentujte fotoaparátom s nimi.

  • Úlohu detičiek môžete povýšiť aj na ich pózovanie, pojmite to však ako portrétovú či módnu fotografiu. Pri následnej prezentácii takýchto fotografii svoju rodinu nesmierne potešíte.


 

 

 

 

Tomáš Zverbík

Fotografovanie je mojou životnou vášňou, na počiatku ktorej som bol viac technik, než umelec. No roky fotografovania mi cibria aj moju výtvarnú stránku fotografie. Vždy ma však nadchol fotoaparát. Zaujímalo ma, ako funguje. Bol som často len krôčik od pokušenia, pozrieť sa, ako to vyzerá vo fotoaparáte zvnútra. Moju fotografickú pasiu využívam aj v komerčnej práci so zameraním na fotografovanie svadieb a fotografické služby pre komerčné spoločnosti. Od roku 2014 sú mojim najvýznamnejším fotografickým motívom moje milované detičky.

Pridať komentár