CEWE Fotolab blog

Sneh nás baví alebo zimné fotenie detí v prírode

Outdoorové aktivity a hry sú pre deti to najprirodzenejšie. Oproti ateliérovému foteniu majú tú výhodu, že sa deti pri pózovaní rozhodne nudiť nebudú. Vyzerá to tak, že snežiť bude túto zimu často, preto ak chcete mať krásnu spomienku na zimu v celej svojej kráse, tento článok je práve pre vás.

Zima je čarovná a pre deti sa spája s pokojnou atmosférou a výletmi do prírody. Aj keď sami nemáte deti, skvelým darčekom je fotenie pre priateľov a ich rodiny. Aspoň na chvíľu zažijete, aké to je fotografovať detskú zábavu. Fotiť v snehu však nie je jednoduché, preto som si pre vás pripravila pár nápadov.  Samozrejme, je potrebné dobre sa pripraviť.

Oblečenie je základ

V zime môže byť oblečenie výzvou, pretože len málo ľudí vyzerá v obrovskej bunde dokonale. Ale môžete niečo vymyslieť…

Najlepšie je obliecť deti do neutrálnych farieb, nič honosné, bez nápisov a potlače. Vrstvite oblečenie tak, aby ste ho v prípade potreby mohli odložiť. Inšpirujte sa farbami prírody. Na dotvorenie atmosféry sú skvelé monochromatické pletené čiapky, rukavice a šály. Bundu je možné rozopnúť na zips alebo, ak svieti slnko, dokonca si ju na pár minút vyzliecť. Pri tejto príležitosti nosím so sebou hrubú prikrývku, do ktorej ukladám a zabalím svoje oblečenie tak, aby nepremoklo od snehu. Nezabudnite na termosku čaju a možno aj vyhrievacie rukavice, alebo hrejivé vankúšiky do vreciek.

Dobre sa vybavte

Treba mať na pamäti, že ide o veľmi rýchle fotenie. Po prvé, nechcete, aby deti prechladli, takže sa budete musieť ponáhľať, a po druhé, očakávajte, že vaše malé modely budú neustále v pohybe. Preto na tento druh fotenia potrebujete pokročilý fotoaparát a objektív s rýchlym zaostrovaním. Hodí sa digitálna zrkadlovka aj bezzrkadlovka. Výhodou týchto foťákov je, že objektívy môžete meniť podľa situácie. Clona objektívu je tu kľúčová.

Za slnečného dňa, najmä na horách, sneh intenzívne odráža svetlo. Ak plánujete fotografovať na snehu ako ja, je dobré použiť filter na objektíve. Filter neutrálnej hustoty pomôže znížiť nežiadúce presvietenie v prípade, že chcete snímať so široko otvorenou clonou.  Pri portrétoch v snehu sa hodia slabšie sivé filtre, ako napríklad ND 8x. Alebo polarizačný filter, ktorý si poradí so zbytočným odleskami a vytvorí kontrastnú modrú oblohu. Za predpokladu, že prevláda sivá obloha a riedke rozptýlené svetlo, postačí obyčajný ochranný UV filter.

Výber miesta

Nemusíte cestovať ďaleko, stačí ísť len kúsok od vášho domu. Ak sneží, rýchlo si zbaľte veci, oblečte deti a bez váhania vyrazte. Niekedy všetko, čo potrebujete, je výlet na chatu alebo na obľúbené miesto, kde ste zvyknutí fotografovať aj v lete. Pokúste sa vybrať miesto s čo najmenším počtom rušivých detailov, ako sú autá, bytovky, mestské reklamy. Hlavne si nezabudnite dobrú náladu.

Niečo navyše

Prineste si sánky, boby alebo korčule. Využite všetky možnosti zábavy pre deti v prírode. Budete len behať okolo nich a zachytávať nezabudnuteľné radostné chvíle. Ako motivácia pre detskú fotografiu sú dobré fotogenické sladkosti. Napríklad ovocie, veľké lízanky alebo sušienky a pekný hrnček, kde si nalejete teplý čaj alebo kakao. Majte na pamäti, že ak dieťa dostane do rúk niečo z toho, môže sa kedykoľvek zašpiniť. Preto majte po ruke vlhké utierky a najlepšie asistenta, ktorý sa o to postará sám a nebudete musieť odložiť fotoaparát a prerušiť fotenie.

Ak neviete, čo robiť s fotografickým materiálom, veľa inšpirácie nájdete na webe cewe.sk. Mne osobne sa veľmi páči stolový kalendár alebo fotopásiky, ktoré si môžete vytlačiť na počkanie s fotoslužbou CEWE foto ihneď vo všetkých predajniach CEWE Fotolab.

Prajem vám veľa zábavy a jedinečných spomienok, ktoré zachytíte fotoaparátom.

Ingrid Neveová

Moje motto:
"Raz som si myslel, že som urobil chybu, ukázalo sa však, že to bol kreatívny okamžik." Scott Fleming

Pridať komentár