CEWE Fotolab blog

Ako naviesť svoje ratolesti k fotografii

Každý rodič, či už je jeho rodičovstvo v plnom prúde alebo ho ešte len čaká, plánuje a sníva o tom, čím budú jeho detičky. Nuž a čo by bolo krajšie,ako si predstaviť svoju ratolesť s fotoaparátom v ruke už od útleho detstva. A v dospelosti samozrejme úspechy minimálne na európskej úrovni.

Detskú psychológiu som neštudoval, no pozorujem svoje potomstvo, ktoré prichádza do kontaktu s mojimi fotografickými aktivitami a rád by som sa podelil s doterajšími skúsenosťami. Prvá časť sa bude týkať toho povestného štartovacieho bodu, poradím s výberom fotoaparátu a poviem ako postupne oboznamujem svoje deti s tým, čo fotografia obnáša.

Pri tom, ako v dieťati naštartovať akúkoľvek vášeň, vás pravdepodobne neprekvapí, keď poviem, že dieťatko nesmieme do ničoho tlačiť. Jednoducho mu ukážeme krásy tohto sveta a ono si vyberie, čo bude lahodiť jeho duši a srdiečku.

Deti sa snažia byť ako ich rodičia. Stačí, aby vás videli pri vašej každodennej činnosti. Keď niečo milujete a venujete sa tomu pravidelne, detičky si to všimnú a začnú nad tým uvažovať. My deti berieme na výstavy či do fotoklubu. Samozrejme, má to svoje limity a neočakávajte, že sa aktívne zapoja hneď od začiatku. Vnímajú prostredie, veci čo sa dejú okolo nich a  keď budú staršie, povedia vám aj svoj názor.

Nebol by som to samozrejme ja, keby som to nepodporil darovaním skutočného fotoaparátu už na druhé narodeniny. Nekupujte fotoaparáty – hračky. To nie je fotoaparát, hoci má všetko aj pamäťovú kartu. Možností však veľa nie je, o to je výber jednoduchší.

V podstate existuje jedna osvedčená možnosť a to Nikon Coolpix S33, o ktorom sme už písali v našom blogu. Dieťaťu však nehovorte, že je vodotesný a nárazu vzdorný. Keď ho to bude baviť a príde na pokročilejší fotoaparát, bude ťažšie vysvetliť, že už nemôže spadnúť na zem. Jeho jedinou nevýhodou je, že nemá hľadáčik. Teraz si poviete,že som blázon. Ja  však hľadáčik pri fotení používam, ako mám teda vysvetliť môjmu dieťatku, že sa má pozerať na displej? Samozrejme s vekom to príde.

Zo začiatku budete mať obrovskú radosť z toho, že dieťatko fotoaparát zapne, až jedného dňa ho na vás namieri, usmeje sa a bude sa tešiť, že vás odfotilo. Neskôr vás odfotí naozaj a po stlačení tlačidla play zobrazí náhľad vyhotovenej fotky a otočí sa s fotoaparátom na vás, aby ste uvideli seba na displeji detského foťáčiku. Toto je ten najkrajší moment. Ako som písal,dieťatko do toho netlačte. Buďte pripravení aj na to, že príde obdobie, keď zostane v poličke ako ďalšie, už nezaujímavé, hračky.

 

Zhruba po roku padania prachu na fotoaparát sa ocitol opäť v rúčkach mojej, teraz už štvorročnej, dcérky. Začala si ho brávať na prechádzky, začala si všímať pekné svetlo pri západe slnka a odrazu sa začali v jej fotoaparáte objavovať zaujímavé a premyslené zábery. Ja som ju na to navádzal, samozrejme len podvedome, hlavne mojou vášňou vo fotografii. Netlačil som na ňu, prišlo to jednoducho samé. Toto je ten najdôležitejší moment. Samozrejme, to z nej ešte fotografku nerobí.

 

Naša druhá, mladšia, dcérka má fotografický vplyv ešte raketovejší. Vidí predsa svoju milovanú sestričku s fotoaparátom v rukách. Už v jeden a polroku svojho života si vie fotoaparát zapnúť a naznačovať vyhotovovanie záberov. Nebojte sa, nebudú sa o neho hádať. Sú predsa tím, fotografický tím.

 

Čo ďalej? V našom prípade sa pomaly schyľuje k výberu ďalšieho fotoaparátu. Keďže v našom prípade, veľmi pociťujeme absenciu hľadáčiku. Výborným doplňujúcim prostriedkom je fotografie dostať na papier, minimálne si ich spoločne prezerať na počítači.

Nezabúdajte na fotografie, určite ich nemažte, nájdete v nich poklad. Tiež krátke videá, ktorých nahrávanie bolo spustené omylom a takto sa dostanete  k malému kukátku do vášho spoločného života.

 

Väčšina fotografií v tomto článku je vyhotovená naším detským fotoaparátom z rúčiek našich detičiek. Práve vďaka nim môžete nazrieť na svet z perspektívy svojich ratolestí.


 

Tomáš Zverbík

Fotografovanie je mojou životnou vášňou, na počiatku ktorej som bol viac technik, než umelec. No roky fotografovania mi cibria aj moju výtvarnú stránku fotografie. Vždy ma však nadchol fotoaparát. Zaujímalo ma, ako funguje. Bol som často len krôčik od pokušenia, pozrieť sa, ako to vyzerá vo fotoaparáte zvnútra. Moju fotografickú pasiu využívam aj v komerčnej práci so zameraním na fotografovanie svadieb a fotografické služby pre komerčné spoločnosti. Od roku 2014 sú mojim najvýznamnejším fotografickým motívom moje milované detičky.

Komentáre

  • dakujem za tento krasny clanok aj za tip na fotak pre deti. uz viem, ako to mozem mojim dvojickam umoznit. vela krat povedali, ze chcu byt “fotiacky” ako mamina a idem zdielat na mojom FB foto profile

  • Tomáš, gratulujem za pekný a poučný článok, aj za pekné fotky. Ide z neho pozitívna energia a iste pomôže mladým rodinám skĺbiť vášeň pre fotografovanie s rodinnými povinnosťami a urobiť z fotenia deťom zábavu. Čitatelia určite ocenia aj tipy na výber fotoaparátu.

  • Zdravím, ďakujem za prínosný článok. Hneď som začala po foťáku pátrať, ale všade mi vyhadzuje, že sa už, nanešťastie, nepredáva. Našla by sa nejaká iná alternatíva tohto fotoaparátu v prípade, že sa už naozaj nedá zohnať?

    • Dobrý deň Barbora, Nikon Coolpix S33 je už náročnejšie zohnať/kúpiť. Jeho nástupcom je Nikon Coolpix W100.