CEWE Fotolab blog

Rozhovor s fotografom – Michal Ďurdina

Po dlhšej dobe prinášame v CEWE Fotolab blogu ďalší rozhovor s fotografom. V tom prvom som oslovil Mareka Suchého, profesionálneho svadobného fotografa, rozhovor si môžete prečítať tu. V tomto rozhovore nazrieme do úplne iného portfólia.

Michal Ďurdina

„amatérsky krajinársky fotograf, 36 rokov, Handlová”

Miša som spoznal v r. 2012 na spoločnej turistike vo Vysokých Tatrách. Začínajúci amatérsky fotograf, správca hvezdárne v Handlovej, no predovšetkým sympatický a dobrý chalan, taká tá čistá krajinárska duša, ktorá sa najlepšie cíti v objatí hôr. Fotiť začínal na mobil, neskôr ho zaujala prvá verzia Canon 6D, pred rokom sme spolu pre jeho potreby riešili dilemu, či Nikon D850 alebo Sony A7R III.

 

Tak ako sa zlepšovala jeho fotografická technika, zlepšovali sa jeho fotografie. Nielen kvôli samotnej fototechnike, ale predovšetkým kvôli prístupu, dobrému oku a trpezlivosti. Dlhé hodiny strávené v teréne, čakanie na ideálne svetlo, vhodný výber miesta, nenásilný postprocess, to všetko, ale aj mnoho iného sa skrýva za jeho kvalitným krajinárskym portfóliom. Viac nám už ale prezradí Mišo sám.

Aké boli tvoje fotografické začiatky, čo bolo impulzom začať fotografovať?

Od mala ma lákala príroda a časom sa stala mojou najväčšou záľubou. Často som chodil „vyvetrať si hlavu“ práve tam. Osobne si myslím si, že fotenie ide ruka v ruke s turistikou. Po pravde nepoznám nikoho, kto chodí do prírody a „necvakne“ si ju aspoň mobilom. U niekoho to ostane pri mobile, u mňa to prerástlo do väčšej vášne. Zachytiť krásu prírody a posunúť ju ďalej širšej verejnosti. Momentálne si neviem predstaviť ísť na túru bez fotoaparátu a nič „necvaknúť“ :).

Tvoj prvý fotoaparát?

Prvý fotoaparát som mal už na základnej škole a ak ma pamäť neklame, bol to Fujifilm. Kúpil som si ho sám za vyzbierané peniaze z Veľkej noci.

Čím  fotografuješ v súčasnosti?

V súčasnosti mám dva digitálne fotoaparáty. Zrkadlovku Canon 6D a profesionálny Mirrorless, Sony Alfa 7R III. Na dokumentáciu používam samozrejme aj mobil, Iphone 8 :).

Čo všetko sa skrýva za kvalitnou krajinárskou fotografiou? Vybehneš na kopec, cvakneš a máš, či nie :)?

Veľa ľudí si možno naozaj povie: „veď vybehol na kopec, cvakol a fotka je na svete“. Časť z toho je v skutočnosti tak, naozaj musím na ten kopec vybehnúť a odfotiť. No to v sebe ukrýva nočné vstávanie, v zime výstup v mínusových teplotách, zmrznuté prsty, ktorými si často krát neviem ani čaj naliať, čakanie vo vetre na ten správny moment a v neposlednom rade hodiny strávené pri úprave fotografií. Samozrejme neustále sa učenie a nasávanie nových informácií. Nikdy som to však nebral ako niečo, čo ma zaťažuje a som nútený to robiť. Je to moje hobby a všetko čo k tomu patrí ma istým spôsobom posúva vpred a učí prekonávať vlastné hranice.

Východ alebo západ slnka?

Najlepšie oboje :). Avšak pri rozhodovaní sú najpodstatnejšie podmienky a počasie na horách. Ak sa dá, snažíme sa chodiť na noc s tým, že na horách prespíme a ráno vstávame „so slnkom“ :). Nech to nie je len o „love“ dobrých záberov, ale  aj  o zážitku na horách :).

A čo ročné obdobie? Máš obľúbené?

Samozrejme, zima. Z pohľadu turistu pre mňa zima predstavuje pokoj. A z pohľadu fotografa prítomné inverzie a chladnejšie počasie, ktoré spôsobuje čistejšiu atmosféru vzduchu, a tým pádom nasýtenejšie farby.

Čo okrem fotografovania ťa napĺňa, baví?

Som vášnivý cestovateľ a turista. Okrem toho sa už dlhé roky venujem astronómii.

Spomínaš cestovanie. Kde všade si už bol a ktorá krajina ťa oslovila najviac?

Každý rok sa snažíme zorganizovať expedíciu „za hranice“ Slovenska. Navštívil som USA, Keňu, Faerské ostrovy, Indonéziu, Tibet, Nepál, francúzske Pyreneje, Cyprus a okolité európske štáty. A ktorá ma oslovila najviac? V skutočnosti každá jedna krajina je niečím zaujímavá a jedinečná. Všade som si prišiel na „svoje“ a odniesol zážitok naspäť domov. Ale keďže milujem hory, najzaujímavejší bol pre mňa Tibet a Nepál.

 

Navštívil si už svoju vysnívanú destináciu?

Áno, bol ňou práve Tibet a Nepál. Himaláje v sebe ukrývajú neskutočnú krásu a silu. Byť tam a zažiť ich blízkosť pre mňa znamenalo neskutočne veľa. Tam si človek dokáže uvedomiť, čo je naozaj v živote cenné. Život v horách možno nie je „ako v bavlnke“. Nemáte tam „dokonalý“ prístup na internet, v obchode nenájdete ponuku ako v európskych supermarketoch a na cestách nejazdia najnovšie značky áut. Ľudia tam žijú z mála, ale zato v duchovnom bohatstve. Život v Himalájach je možno drsný, no zato plný ľudskej sily a odovzdanosti. Určite by som sa tam rád vrátil :).

 

Si našim zákazníkom, akú skúsenosť máš so značkou CEWE, Fotolab?

V rámci CEWE a Fotolab som si dával tlačiť viacero obrazov, s ktorými som veľmi spokojný. Taktiež od vás kupujem fotografické vybavenie. Výborný prístup a ochota personálu.

Fotografický odkaz našim čitateľom.

Nemusíš mať ani profesionálny fotoaparát, ani milión skúseností s fotením. Ak sa na prírodu pozeráš srdcom, každá fotografia v sebe ukrýva určité tajomstvo.

Autor fotografií ©Michal Ďurdina

Jeho Instagram  a Facebook  .


 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár