CEWE Fotolab blog

Univerzálny pracovník Nikon NIKKOR 85mm f/1.4G – recenzia

Objektív Nikon 85mm f/1.4 (s oficiálnym názvom NIKON AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G) je mojím najpoužívanejším objektívom v systéme Nikon. Určite sa veľa z vás stretlo s tým, že sa objektívom hovorí tiež sklá. Keď v súvislosti s objektívom počujem slovo sklo, okamžite si predstavím najnovší Nikon 85mm so svetelnosťou f/1.4. Len sa na neho pozrite, na jeho predný optický člen. Je to proste nádherný kus skla.

Technických aj používateľských recenzii pre tento objektív je na svete už veľa. Keďže mne výrazne zmenil môj fotografický život, rád by som sa podelil so svojimi skúsenosťami hlavne pri použití tohto objektívu na iný motív, než je portrétové fotografovanie.

Moje fotografické skúsenosti začínali krajinárskou fotografiou, v ktorej som okamžite objavil kúzlo teleobjektívov, prostredníctvom ktorých som si domov nosil nádherné výrezy prírody. Na podobný účel, objektív s takouto ohniskovou vzdialenosťou (85mm), používam pri cestovaní, počas prechádzok a podobne. Druhým najčastejším spôsobom použitia sú u mňa samozrejme spomínané portréty, hlavne v rámci komerčného fotografovania. Oficiálne sa tento objektív radí medzi portrétové objektívy, no tento krásavec toho ponúka ďaleko viac. Nedržme sa stereotypov, takýto objektív vám do fotografického života prinesie veľmi veľa, aj keď nie ste portrétový fotograf.

Nikon 85mm je dokonalý pracant. Nasadíte ho na telo a fotíte. Vďaka svojej svetelnosti ponúka absolútne rýchle ostrenie. Profitujem z neho hlavne pri fotografovaní momentov počas fotografovania svadobných hostín, alebo jednoducho v prípadoch veľkého zhluku rôznych udalostí a objektov, kedy sa moment, ktorý chcete zvečniť, vytratí v priebehu desatiny sekundy.

Krásnou ilustráciou je tancovanie na svadbách. Stojím medzi tanečníkmi a lovím. Lovím zábery, ktoré mi aj v najnižších svetelných podmienkach a protisvetle, absolútne rýchlym zaostrením a sprostredkovaním obrazu zabezpečuje tento objektív. Bez neho by som musel zmeniť prístup k fotografovaniu takejto scény.

Rýchlemu ostreniu sekunduje nádherný obraz podporený dokonalým bokehom (lepší nenájdete). Predstavte si vyššie popísanú situáciu: cez hľadáčik vidíte presne to, čo chcete mať na fotke, fotoaparát nastavený na AUTO ISO, čas 1/500s, veľmi slabé svetelné podmienky. A vám sa vaša predstava pretavuje do fotografii, ktoré sú so svojou farebnosťou, dynamikou absolútne dokonalé. Lahodia oku, lahodia divákom. Takéto fotografie docielite len s objektívom podobných parametrov. Diváci vašich fotografií nikde inde podobné zábery neuvidia. A to je moment, kedy vám technicky dokonalý objektív dá do ruky nástroj, vďaka ktorému sa môžu hranice vašej kreativity posunúť na ďalšiu úroveň.

Môjmu štýlu fotografovania tento objektív vyhovuje aj v ďalšej oblasti. V 99% prípadoch fotografujem vždy na najnižšiu clonu, to je vždy na otvorený objektív. Pred časom som prešiel na systém Leica M, ktorý disponuje širokou škálou svetelných objektívov. Vo fotografických kruhoch sa tomu hovorí tiež fotenie na plnú dieru. Prináša to obrovské výhody, ktoré poľahky zatienia tie slabšie stránky. V prvom rade docielite vždy absolútny bokeh.

Malou hĺbkou ostrosti nádherne riadite fotografovaný priestor. No a pri niektorých scénach je “plná diera” lahodiaca oku aj v prípade, že mám na prvý pohľad všetko na fotografii ostré, napríklad komplexnejšie zábery z ulíc a podobne.

Mne sa osobne páči  výsledný efekt v podobe akejsi mäkkosti obrazového výstupu.

Vyššie popísaný súbor spôsobov, ako sa dá s týmto objektívom pracovať, vám prinesie úžasné výsledky. Vzhľadom k tomu je jeho cena primeraná a ak nedržíte svoju fototechniku na čo najnižších nákladov, určite by som pri uvažovaní o 85 mm objektívom v systéme Nikon, volil jeho najsvetelnejšiu verziu.


Tomáš Zverbík

Fotografovanie je mojou životnou vášňou, na počiatku ktorej som bol viac technik, než umelec. No roky fotografovania mi cibria aj moju výtvarnú stránku fotografie. Vždy ma však nadchol fotoaparát. Zaujímalo ma, ako funguje. Bol som často len krôčik od pokušenia, pozrieť sa, ako to vyzerá vo fotoaparáte zvnútra. Moju fotografickú pasiu využívam aj v komerčnej práci so zameraním na fotografovanie svadieb a fotografické služby pre komerčné spoločnosti. Od roku 2014 sú mojim najvýznamnejším fotografickým motívom moje milované detičky.

Pridať komentár