CEWE Fotolab blog

Rozhovor s fotografom Marekom Suchým

Fotolab blog je tu niečo vyše roka a vám čitateľom priniesol už 90 článkov. Recenzie na fototechniku, tipy ako fotiť rôzne fotografické témy, cestovateľské články a veľa inšpirácii pri vytváraní našich CEWE produktov. Pestrosť, zaujímavosť tém ako aj viacero autorov je zárukou, že každý čitateľ si tu môže nájsť tú svoju šálku kávy.

Paleta tém ale nikdy nie je dosť široká, a preto vám dnes prinášame prvý diel z novej témy, rozhovory s fotografmi, ktorí nás zaujali svojou tvorbou a ktorí sú našimi zákazníkmi.

Marek Suchý

“profesionálny svadobný fotograf, spoluzakladateľ ASSF, člen WPJA, 40r., Banská Bystrica”

„Tvorím príbehy…“, píše o sebe Marek na svojej webovej stránke. A veľmi dobré, dodávam, keďže Mareka poznám nielen ako kamaráta a profesionála, ale pred časom aj ako svojho svadobného, reportážneho fotografa.

Svadobná reportáž je symbióza zachytenia spontánnych emócií s kvalitným technickým výstupom, predvídanie momentov, zvládnutie neustále sa meniaceho svetla a scény. Výber vhodného ohniska, správna práca s hĺbkou či perspektívou a to všetko ideálne tak, aby o vás pri fotení vedeli čo najmenej.

Marekovi sa to darí. Kvalitná, do deja vťahujúca reportáž, neopakovateľné momentky, nearanžované emócie a to celé obalené príjemným farebným alebo čiernobielym podaním. Osloví vás výborná práca so scénou, kompozíciou a prirodzeným svetlom. Skĺbenie tohto všetkého do oku lahodiaceho príbehu, vyžaduje talent a dlhoročnú prax. Akou cestou prešiel Marek, nám už prezradí on sám.

Aké boli tvoje fotografické začiatky a čo bolo impulzom začať fotografovať?
Impulzom bol určite môj otec. Ten ma priviedol k fotografovaniu. Bolo to v roku 1987, keď som mal len 10 rokov. Doma vyvolával fotografie, fotil aj na Diafilm, a tak to celé začalo a verím, že koniec je v nedohľadne 😊.

Tvoj prvý fotoaparát?
Je to prepojené s obdobím, o ktorom som písal vyššie. Môj prvý vlastný fotoaparát bol ruskej výroby – AGAT 18, kinofilmový kompaktný fotoaparát s pevným objektívom 28mm a svetelnosťou F2.8. Dostal som ho od sestry.

Čím fotografuješ v súčasnosti?
Len nedávno (3/2018) som prešiel z Nikonu (DSLR), ktorý som používal od roku 2005 (D70 – D700 – D750), na Sony A7Riii a k nemu ako hlavný objektív Zeiss 35mm F1.4 ZA Distagon. Na súkromné účely používam Fujifilm X100F a občas niektorý kinofilmový fotoaparát z mojej zbierky.


Vidím, že najčastejšie využívaš 35mm ohnisko. Prečo?
Odpoveď je jednoduchá 😊 Lebo vidím svet cez toto ohnisko (uhol), fotím fotky „do hlavy“ a potom je už len krôčik k tomu, aby sa fotografia dostala do fotoaparátu a finálne na papier.

Tvoje fotky sa vyznačujú okulahodiacou tonalitou. Prezradíš viac?
Fotím reálny svet, a preto sa snažím zachovať prirodzené farby. Tam, kde nie sú potrebné, prichádza na rad čiernobiela fotografia, ktorá je nadčasová!

Existuje pre teba pojem ideálna svadba z pohľadu fotografa?
V podstate áno. Deň plný radosti, smiechu, pohody a zábavy. Musí to ale prežívať každý jeden svadobčan vrátane novomanželov 😊. Moja úloha je to všetko zdokumentovať a ak sa to podarí, tak je to potom ideálne 😊.

Čo okrem fotografovania ťa napĺňa, baví?
Venujem sa profesionálne aj športu, som už viac ako 7 rokov inštruktorom originálneho cvičenia na trampolínach – JUMPING ®. Bez mojej rodiny, by som určite nebol tam kde som a patrím im moja vďaka, hlavne manželke Zuzane 😊. 

Si našim zákazníkom, akú skúsenosť máš so značkou CEWE, Fotolab?
Áno, mám dobrú skúsenosť s fotoknihami a fotoobrazmi značky CEWE. Pravidelne nakupujem príslušenstvo a aj fotografickú techniku v sieti Fotolab.

Fotografický odkaz našim čitateľom.
Fotenie nás baví 😊 😊 😊

Autor fotografií © Marek Suchý

https://www.fotosuchy.sk/


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Komentáre