CEWE Fotolab blog
Ricoh

Ricoh Theta X – Evolúcia správnym smerom

Ricoh zvyšuje latku v oblasti tvorby 360° fotografií a videa. Nová Theta X pridáva veľký dotykový displej, vymeniteľné akumulátory, karty a zlepšuje konektivitu.

Aj napriek veľkému displeju si novinka zachovala rovnako kompaktné rozmery, ako mali jej predchodcovia.
Čo je nové

Už podľa obrázku vyššie je jasné, že najväčšou zmenou je nasadenie farebného dotykového displeja s uhlopriečkou 2,25″. Displej sa už samozrejme objavil v predchádzajúcich radoch, bol ale malý a monochromatický. Doteraz bolo nutné na kontrolu fotografií a zmenu nastavenia použiť mobilný telefón. To teraz odpadá, zariadenie už nepôsobí tak pasívne a stáva sa samostatnou jednotkou. Rozhodne vítaná zmena.

O možnosť prepojenia so šikovným zariadením novinka samozrejme neprišla, práve naopak. V Ricoh zapracovali na technológii pripojenia, čo sľubuje vyššiu rýchlosť aj stabilitu. Okrem prenosu fotiek a videí môže Theta X naživo streamovať na známe video-platformy. Dokonca v 4K, ale len po dobu cca 10 minút, telo je predsa len vreckových rozmerov.

Telo je vyrobené zo zliatiny horčíka.

 

Medzi ďalšie vítané zmeny patrí nasadenie slotu pre MicroSD karty a možnosť výmeny akumulátora. V Ricoh sú si plne vedomí, aké dôležité začínajú, či skôr už sú, 360° fotografie a videá. Používajú ich totiž predajcovia automobilov pri fotografovaní interiéru vozidla, realitné kancelárie pre virtuálne prehliadky interiérov a napríklad aj galérie a múzeá, ako možnosť si z domova prejsť a prezrieť vystavené expozície.

 

 

Ako veľmi je dôležitá ľahká výmena kariet a bateriek v profesionálnom prostredí? Je to jednoduché, keď treba niečo odfotiť alebo natočiť hneď teraz, nikto nechce čakať dve hodiny na nabitie baterky. Takto iba vymeníte akumulátor Ricoh DB-110 a ide sa ďalej. Rovnako to je aj s kartami. Odovzdáte kartu človeku, ktorý sa stará o úpravy a publikovanie fotiek, vezmete prázdnu kartu a môžete ísť fotiť ďalej. Využiť môžete aj 46GB internú pamäť. Tieto dve veci, spoločne s displejom pre náhľad a nastavenie, výrazne urýchlia proces tvorby 360° snímok i videa. A keď už dôjde na nabíjanie, Theta X používa USB-C a napájať je možné aj z power banky.

Samotné 360° video môžete nahrávať v 5,7K rozlíšení a dve kamery sa postarajú o skladané 60Mpix snímky. K dispozícii je aj rad kreatívnych režimov, zabudovaná GPS alebo vylepšená stabilizácia využívajúca AI na rozpoznávanie subjektu. Ricoh Theta X je tak moderným a sviežim prírastkom do širokého radu 360° kamier Theta.

Tip: Prezrite si, ako vyzerajú snímky z Theta X v oficiálnej galérii.

Technické parametre

Senzor: 1/2,0 (dvakrát)

Svetelnosť: f/2,4

Veľkosť fotografií: cca 60MPix

Veľkosť videí: 5.7K30p, 4K60p

Live stream: Cez USB 4K30p alebo 2K30p

Rozsah citlivosti: ISO: 50-3200

Rýchlosť uzávierky: 1/16000s až 1/8s, po postavení na statív 1/2s (automatická detekcia)

Rýchlosť uzávierky pre video: 1/16000s to 1/30s

Ostriaca vzdialenosť: 40 cm – ∞

Špeciálne funkcie: Redukcia šumu, HDR, kontinuálne fotenie, Time Shift, intervalometer, bracketing, časovač

Displej: 2,25“ 360×640, dotykový, automatický jas

Slot na karty: Micro SD UHS-I V30 + interná 46 GB pamäť

Rozmery: 51.7mm x 136.2mm x 29.0mm

Hmotnosť s batériou a kartou: 170g

Výdrž batérie: cca 220 fotografií, 30 minút 5,7K30p videa, 55 minút 4K30p

Konektivita: Wi-Fi (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 5.0, USB Type-C

Aktuálnu cenu a dostupnosť nového Ricoh Theta X nájdete na našom eshope fotolab.sk 

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár