CEWE Fotolab blog

Panasonic GH6: Prvý pohľad – Na prvom mieste video

Panasonic GH6, nástupca legendárnej „gé há päťky“ je robustnejší, výkonnejší, a ešte viac vyhovie potrebám kameramanov. V mnohých ohľadoch navyše výrazne posúva hranice systému Micro 4/3 a stáva sa tak plnohodnotnou profesionálnou systémovou kamerou.

Pri pohľade na prednú časť pôsobí Panasonic GH6 ako „normálny“ Micro 4/3 fotoaparát robustných rozmerov.

 

Technické parametre

Typ fotoaparátu: CSC bezzrkadlovka

Bajonet: MFT

Obrazový snímač: CMOS, Micro4/3

Efektívne rozlíšenie: 25,2 Mpix

Sloty pre pamäťovú kartu: 1x CFexpress typ B, 1x SD UHS-II

Hľadáčik: OLED 3,68 MPix, 120fps

Typy uzávierky: Mechanická/elektronická

Časy uzávierky: 1/8000 s až 60 s, 1/32000 s pri el. závierke

Synchronizačný čas pre blesk: 1/250 s

Sekvenčné snímanie: 14 sn./s mech. uzávierka, 75 sn./s el. závierka

Pracovný rozsah merania expozície: 0 – 18 EV

Pracovný rozsah automatického nastavenia: -4 – 18 EV

Množstvo AF bodov: Kontrastná detekcia, 315 bodov, AI detekcia subjektu

Citlivosť ISO: ISO 100 až 25 600

Stabilizácia: Stabilizovaný snímač + stabilizácia objektívu – až 7,5EV

LCD monitor: Výklopný na kĺbe, otočný, dotykový, 1,84 M bodov, 3“

Natáčanie videa: 5,7K 30p ProRes All-i 4:2:2 10-bit, 5,7K 60p 4:2:0, 4K 120p 4:2:0, 5,8K 30p anamorfne

Konektivita: USB-C, HDMI, TC out konektor, mic jack, slúchadlový jack, Bluetooth, Wi-Fi 2,4 GHz + 5 GHz

Výdrž batérie: 360 sn. (podľa CIPA)

Materiál tela: Horčík, utesnenie proti prachu

Rozmery (Š×V×H): 138 x 100 x 100 mm

Hmotnosť: 823 g

Pohľad z hornej strany už však začína napovedať, že GH6 hrá na maximálny výkon a účinné chladenie.
Panasonic GH6 v skratke
  • Micro 4/3 snímač typu CMOS je úplne nový a má rozlíšenie 25MPix.
  • Osadený je nový procesor Venus engine, ten posúva hranice možnosti natáčania videí, vylepšuje rýchlosť a znižuje rolling shutter efekt.
  • Doba natáčania videí je prakticky neobmedzená. Limitom bude iba kapacita pamäte a napájania, vo vnútri fotoaparátu je totiž aktívne chladenie.
  • Výklopný displej je umiestnený na praktickom kĺbe. Ten umožňuje otáčanie aj pri pripojenej kabeláži zo strany fotoaparátu. Navyše je použitý panel výnimočne jasný a má nadpriemerné rozlíšenie.
  • Panasonic GH6 je oproti GH5 už skutočne video-centrický, prišiel dokonca aj o niektoré fotografické funkcie, napríklad focus stacking – chystá Panasonic nástupcu G9?
  • Vylepšená je stabilizácia snímača, ktorá pracuje v symbióze so stabilizáciou v objektívoch Panasonic. Výsledok je predĺženie expozičného času až o 7,5 EV.
  • Nahrávať môžete v široko kompatibilnom formáte Apple ProRes a to v 5,7K. V 4K zvládne fotoaparát 120 fps, v 1080p potom dokonca 300 fps (v režime VFR – variable frame-rate). Pre fanúšikov anamorfných objektívov je pripravený 5,8 K režim s odčítaním dát z celého čipu a variabilnej desqueeze priamo vo fotoaparáte. Toto všetko (a oveľa viac) zvládne GH6 interne.
  • Novinka dostala do vienka farebný profil V-Log, ktorý má oproti staršiemu V-Log L o 1EV väčší dynamický rozsah. DR sa dokonca nebezpečne priblížil k full-frame modelu S1H, čo je pre MFT skvelý výkon. Počas nahrávania do V-Log môžete navyše na náhľad aplikovať vlastný LUT (lookup table) pre ľahšiu kompozíciu.
  • Waveform, vektroskop a luminance monitor boli upravené, už nezaberajú tretinu obrazovky a dajú sa ľubovoľne zväčšovať a zmenšovať.
  • Veľkou novinkou je možnosť nahrávať zvuk zo štyroch zdrojov zároveň. Pribudla aj nová náhľadová obrazovka práve pre detailné a rýchle nastavenie parametrov nahrávania audia. Prístup do nej je riešený dedikovaným tlačidlom so symbolom mikrofónu.
  • V prednej časti je červené „tally svetlo“ pre indikáciu aktívneho nahrávania. Užitočné nielen pre vloggerov.
  • O ostrenie sa bohužiaľ stále stará kontrastný systém DFD. Automatické sledovanie cieľa vo videu nie je silnou stránkou GH6, hlavne pri natáčaní do 24 fps a bohužiaľ aj 120 fps – najlepšie výsledky dosahuje pri 60 fps.
  • Sloty pre karty sú dva, CFExpress typ B a SD UHS-II
  • Nový rýchly procesor umožnil používať High-res shot z ruky a fotoaparát tak posunom snímača zachytí 100MPix fotografie.
Prehrievania sa báť nemusíme.
Čo je nové?

Rad GH od Panasonicu bol vždy považovaný za hybridný, teda taký, ktorý uspokojí kameramanov i fotografov. Mám pocit, že sa to s príchodom GH6 mení. Skôr než hybridný fotoaparát tu máme profesionálnu kameru s možnosťou fotografovania.

Niežeby novinka zvládala zachytiť len priemerné fotky, nový 25MPix snímač sa z prvých testovacích fotiek javí ako zásah do čierneho. Je zbavený AA filtra a podporuje funkciu duálneho ISO, ktorá mu prepožičiava 13 EV dynamického rozsahu pri ISO 800 a ISO 2000. Nejedná sa ale o moderný stacked alebo BSI snímač.

Medzi konektormi nechýba plnohodnotné HDMI, všimnite si tiež výdych chladenia a masívneho kĺbu LCD.

 

Vylepšená je aj stabilizácia, tá vie komunikovať spoločne so stabilizáciou v objektíve a docieliť tak predĺženie času až o 7,5 EV. Pri starom však zostal systém ostrenia. Aspoň teda čiastočne. Panasonic tvrdí, že by mal byť nový systém výrazne lepší. Stále sa však bavíme o kontrastnom DFD ostrení, nad ktorým budú mať fázové systémy s krížovými bodmi jednoznačne navrch.

Fotografov môže zamrzieť aj absencia režimov 6K photo alebo focus stacking pre ľahké fotenie makra. Našťastie zostal aspoň high resolution shot, ktorý sa dá novo používať z ruky a zvládne kompenzovať ako pohyb váš, tak ľahký pohyb v scéne. Výsledkom sú potom fotografie o veľkosti 100MPix.

Je očividné, že si Panasonic v otázke fotografovania necháva zadné dvierka otvorené a fanúšikovia veľmi podareného modelu Panasonic DC-G9 sa snáď čoskoro dočkajú nástupcu.

Kupovať si ale GH6 len na fotografovanie by bolo plytvanie peniazmi a už letmý pohľad na tabuľku technických parametrov aj fotoaparát samotný napovie, že máme čo dočinenia s tým najlepším, čo si môžete vo svete Micro 4/3 zaobstarať. Teda aspoň na video, nesmieme totiž zabúdať na, len pred pár dňami predstavený, OM System OM-1. Myslím si, že ako fotografi, tak kameramani môžu oslavovať, dva takto silné prírastky do MFT sveta nečakal asi nikto.

Vďaka kombinácii XLR adaptéra DMW-XLR1 a stereo jacku môžete nahrávať zvuk zo štyroch zdrojov súčasne.

 

5,7K 60fps, 4K 120fps, 1080p 300fps, 10-bit a tak ďalej!

Chvíľu som uvažoval, či prepisovať tabuľku s možnosťami nastavenia pre nahrávanie videa. Keď sa mi však do rúk konečne dostali oficiálne dokumenty s parametrami, veľmi rýchlo som si tento nápad rozmyslel. Panasonic GH6 má aktuálne celkom 132 možností nastavenia. Sto tridsať dva!

Čísla v tabuľke sú ale jedna vec, reálny výkon zase druhá. Oproti GH5 má totiž GH6 jednu obrovskú výhodu – zachováva si celkovú kvalitu záznamu naprieč všetkými režimami. Zdá sa to ako banalita, ale u GH5 musel človek premýšľať, či práve použije VFR alebo nie, pretože VFR oproti klasickému 4K záznamu vyzeralo jednoducho inak, horšie.

Všimnite si riešenie výklopného LCD, ktoré je upevnené tak, aby pri otočení neprekážalo zapojenej kabeláži.

 

Panasonic GH6 v1.0 je len začiatok

Panasonic spoločne s fotoaparátom tiež oznámil plán na aktualizáciu firmvéru fotoaparátu. Postupne tak bude prístroj vylepšovať a pridávať doň nové funkcie.

Už teraz (teda skôr od polovice marca, kedy sa GH6 dostane na trh) môžete využívať veľmi rozšírený formát Apple ProRes, zatiaľ ale „iba“ v 5,7K. Neskôr bude k dispozícii aj pre 4K a 1080p natáčania, čo bude balzam pre kapacitu pamäťových kariet.

A keď už sme pri úložisku, osobne sa veľmi teším na očakávaný upgrade, ktorý umožní priame nahrávanie na SSD disk cez USB-C. SSD disk je totiž oveľa dostupnejšie riešenie, než pomerne drahé CFExpress karty.

Panasonic GH6 vo svojom „prirodzenom prostredí“.

 

Na záver

Ten, kto čakal skôr konvenčné hybridné riešenie, musí byť novinkou prekvapený. Táto Micro 4/3 vlajková loď je pre Panasonic ďalším dôležitým míľnikom a som presvedčený, že sa čoskoro usadí v klietkach mnohých filmárov. A nielen tých nadšených. Panasonic GH6 totiž s prehľadom ašpiruje na titul najlepšej profesionálnej kompaktnej systémovej kamery súčasnosti.

Panasonic GH6 môžete predobjednať v našom e-shope Fotolab.sk. Okrem samotného tela za 2199€ si Panasonic nachystal aj set s objektívom Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 a tiež s výborným Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4. Prvé kusy sa dostanú na trh v polovici marca.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár