CEWE Fotolab blog

Prečo (ne)ísť do vody v zime

Zima. Niekto ju zbožňuje, iný nenávidí. Niektorí chodia lyžovať a obdivovať zasnežené svahy, iní radšej odcestujú do teplejších krajín, kde aspoň na krátky čas načerpajú trošku tepla. Myslím, že patrím k tej druhej skupine. Žijem v Bratislave a tunajšia zima, ako sa dá očakávať, nie je tá pekná, „rozprávková“. Žiadne kopy snehu, ihličnany poohýbané pod jeho ťarchou, žiadna príjemná vôňa vo vzduchu, ktorá zimu sprevádza. Ale to nevadí.

„Rozprávkovú“ zimu si môžeme ísť užiť na množstvo krásnych miest na Slovensku. Tých pár mrazivých dní a chlad, ktorý nás počas zimy neustále (nie len) v Bratislave sprevádza, spôsobia úžasnú vec, ktorú si takmer nik nevšimne – vyčistia vodu. Jazerá, v ktorých sa v lete s obľubou schladíme zrazu dostanú nový rozmer. Voda, ktorá nám v lete príde kalná, sa vyčistí. Rozvírený sediment sa usadí, mikroorganizmy a rôzne riasy vplyvom chladu umrú a časom padnú na dno. Po zime je voda kryštálovo čistá. A studená.

V chladnej vode sú ryby pomalšie a trošku menej opatrné, preto vás často pustia bližšie ako v teplejšie mesiace. Vďaka lepšej viditeľnosti sa dajú rýchlejšie nájsť. Okrem rýb môžete na niektorých jazerách nájsť aj takzvané potápačské atrakcie. Sú to rôzne predmety od malých záhradných sošiek trpaslíkov, cez rôzne väčšie objekty až po potopené dopravné prostriedky (auto, dodávka, autobus, loď, lietadlo…) Nie sú to žiadne náhodné vraky, ale cielene nainštalované atrakcie slúžiace nie len potápačom, ale aj rybám ako úkryt. Kombinácia priezračnej vody, rýb, ktoré z časti stratili prirodzenú plachosť a ďalších podvodných atrakcií, je skvelá príležitosť, ako si užiť fotografovanie v sladkej vode na maximum!

 

V okolí Bratislavy je niekoľko zaujímavých vôd, ktoré sú vždy niečím iné, výnimočné. Asi najznámejším jazerom sú Košariská neďaleko Dunajskej Lužnej. Väčšina Bratislavčanov ich pozná ako miesto, kam sa idú v letných horúčavách trochu schladiť. Vďaka svojej hĺbke si aj v lete zachovávajú osviežujúcu teplotu. V zime navštevujú jazero prevažne otužilci a potápači.

 

Košariská sú bývalé štrkovisko a okrem hĺbky viac ako 40 metrov ponúkajú v zimných mesiacoch kryštálovo čistú vodu. Viditeľnosť môže dosahovať až 15 a viac metrov. Pre porovnanie, v lete je na jazerách viditeľnosť často menšia ako 2 metre. Aj vďaka tomu sa tam dajú vidieť obrovské húfy rýb, čítajúce aj niekoľko stoviek jedincov.

 

Je to zážitok, pri ktorom zabudnete na to, že vám je zima, že neviete s necitlivými prstami poriadne ovládať fotoaparát, že ste už polhodinu vo vode, ktorá má 2-3°C a po vynorení na hladinu si neviete ani vopchať šnorchel do zmrznutých úst (pretože jediná odhalená časť tela je tvár).

Prečo teda absolvovať všetok ten diskomfort? Pre mňa je to úžasný relax. Tam dolu je iný svet s inými pravidlami. Môžete doň vstúpiť len na chvíľu, môžete ho obdivovať, mať z neho radosť. A pri tom netreba chodiť vôbec ďaleko. Ak si zo zimnej šnorchlovačky donesiem aj nejaký zaujímavý záber, poteší ma to, ale ako sa hovorí, zážitky sú na nezaplatenie!

O tom, ako si vybrať fotoaparát pod vodu, či ako začať šnorchlovať a fotografovať, sa dočítate v článku „Fotografovanie pod vodnou hladinou“.

 

Všetky fotografie vznikli s technikou Fujifilm X-T20, XF 14mm f/2.8R a UW puzdrom Meikon.

UPOZORNENIE! Ak sa chystáte v zime potápať, v prvom rade dbajte na bezpečnosť! Nikdy nechoďte do vody sami, majte buddyho (parťáka, ktorý s vami ide do vody a navzájom na seba dozeráte). Majte všetko potrebné vybavenie, vhod prídu rôzne potápačské kurzy. Nepreceňujte svoje možnosti, takmer každý rok sa stanú nehody s vážnym až tragickým následkom!


 

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár