CEWE Fotolab blog

Fotografovanie pod vodnou hladinou

Pre mnohých je ležanie na pláži, či už na dovolenke alebo len tak cez víkend, stratený čas. Jasné, oddýchnuť si treba, ale keď už sme pri vode, je zaujímavejšie zobrať fotoaparát a vybrať sa preskúmať niečo nové, neobjavené. Pod hladinou sa nachádza iný svet, ktorému vládnu iné pravidlá. Netreba sa ho obávať, ale je dobré byť pripravený.

Nasledujúce riadky budú venované príprave a príslušenstvu, ktoré potrebujeme na šnorchlovanie s fotoaparátom a potápanie na jeden nádych. Okrem odolného fotoaparátu budeme potrebovať potápačskú masku, šnorchel a plutvy. Práve plutvy nám umožnia mať voľné ruky a jednoduchší pohyb pod hladinou.

Ak ste v tomto smere začiatočník, nechoďte do vody s fotoaparátom hneď. Vychutnajte si pozorovanie podvodného života a urobte niekoľko skúšobných ponorov. Keď si na nové prostredie zvyknete, je ten správny čas zobrať do rúk fotoaparát. Nezabúdajte vyrovnávať tlak v dutinách (v ušiach) pri ponore. Tlak vyrovnáte tak, že si chytíte nos a zatlačíte. Ak sa ponoríte príliš hlboko bez vyrovnávania tlaku, ucítite bolesť v ušiach. Nepanikárte a plynulo sa vynorte. Pri potápaní je dobré mať svojho „buddyho“ (kamaráta), s ktorým na seba navzájom dávate pozor. Pri potápaní na jeden nádych je dôležité byť v pohode, nepanikáriť. Pred ponorom by ste mali mať srdečný tep v kľude a zvoľna dýchať. Hlboký nádych, výdych trvá približne 2x tak dlho. V žiadnom prípade nehyperventilujte. Pri ponorení si vytiahnite šnorchel z úst, pretože tak sa vám bude lepšie vyrovnávať tlak.

Najrozšírenejšou technikou, s akou sa pod hladinou môžete stretnúť, sú odolné kompaktné fotoaparáty a akčné kamery. Na hobby využitie spĺňajú všetko a častokrát pridajú aj zaujímavé funkcie navyše. Ak už fotoaparát máte, ale nie je z kategórie odolných kompaktov, je tu riešenie. Prvé však spomeniem len z nutnosti. Sú to odolné mäkké púzdra (vrecká), ktoré sa vyberajú podľa veľkosti fotoaparátu a sú univerzálne. Okrem ľahkého mechanického poškodenia sa v nich fotoaparát aj veľmi zle ovláda. Ich výhodou je cena, ktorá je oproti pevným podvodným púzdram zlomková. Druhou kategóriou sú pevné, zväčša plastové puzdra. Tie sú vyrábané pre konkrétny model fotoaparátu a umožňujú plnohodnotné ovládanie prístroja pod hladinou. Dajú sa k nim pripojiť rôzne základne s ramenami a bleskami, trvalým osvetlením či iným príslušenstvom.

Či už si vyberiete odolný kompakt, akčnú kameru alebo pevné plastové puzdro pre váš fotoaparát, nezabúdajte na pravidelnú starostlivosť. Najlepšie je pripraviť si techniku v pokoji vášho domova. Skontrolovať, či na tesneniach nie je nečistota, ktorá by spôsobila netesnosť. Ak je, utrite ju mikrovláknovou handričkou. Práve nečistota na tesneniach je najčastejšou príčinou zatečenia fotoaparátu. Urobte tiež testovací záber, či máte vo fotoaparáte nabitý akumulátor a pamäťovú kartu. Ak používate prístroj v slanej vode, ihneď po vytiahnutí z vody ho opláchnite sladkou vodou. Pomôže aj postláčanie tlačidiel, v ktorých sa voda častokrát udrží. Výborným spôsobom ako fotoaparát odsoliť, je nechať ho ponorený v sladkej vode.

Pár fotografických tipov

  • Pri fotografovaní pod vodou sa vo všeobecnosti snažte byť čo najbližšie k fotografovanému objektu. Medzi fotoaparátom a objektom bude menej vody s rôznymi nečistotami a fotografie budú vyzerať pútavejšie.
  • Ak chcete snímať detaily, zvoľte na fotoaparáte režim makro a nastavte ho na najväčšie priblíženie.
  • Už v pár metroch, najme v sladkej vode, je náročné správne vyvážiť bielu. Ak to váš fotoaparát umožňuje, nastavte vyváženie bielej (WB) na snímanie pod vodou. Výborným pomocníkom je aj formát RAW, v ktorom môžete bez straty kvality vyvážiť bielu v programe pre úpravu fotografií.
  • V prípade, že používate podvodné puzdro pre fotoaparát, vložte doň malé vrecko sillica gélu (tie malé vrecká s guľôčkami od topánok). Sillica gél pohltí vlhkosť v puzdre a predídete tak zahmleniu šošoviek.
  • Ak máte možnosť, použite prídavné osvetlenie v podobe bleskov alebo trvalých svetiel. Voda pohlcuje červené svetlo. Preto pod hladinou vidíme najmä v modrých a zelených odtieňoch. Prídavné svetlo doplní chýbajúcu červenú a fotografie budú vernejšie, zaujímavejšie.

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár