CEWE Fotolab blog

Od Fujifilm X100 k X100F

Keď sa v septembri 2010 objavil na Photokine model X100 z dielne Fujifilm, vyvolal nadšenie. Bol totiž určitým prelomom v digitálnej fototechnike. Kompaktné rozmery, veľký APS-C snímač, praktický 23mm objektív (35mm v prepočte na FF) so svetelnosťou f/2, hybridný opticko-elektronický hľadáčik, jednoduché ovládanie a to všetko obalené do retro designu, ktorý doslova priťahoval pohľady všetkých fotonadšencov.

Po prvých dojmoch a testoch bolo jasné, že dopyt prevýši ponuku. Nebol to síce model pre každého, pretože vstavaný objektív nemá zoom, rýchlosť AF-C nestačila na zrkadlovky čo i len strednej triedy, k tomu 4-ciferná suma, ale základňa fotografov, pre ktorých bol foťák určený je taká široká, že japonský výrobca nestíhal dodávať.

Úspech prvého modelu stvoril pokračovateľa s názvom X100S, neskôr pribudol X100T, každý s určitými vylepšeniami oproti predošlému modelu. Začiatkom roku 2017 vydal Fujifilm štvrtý, zatiaľ posledný model s označením FujiFilm X100F, ktorý prešiel asi najvýraznejšími vylepšeniami v porovnaní so svojimi predchodcami. Nemení sa rozmer snímača, podstata celého systému, dizajnu, hybridného hľadáčika a pevného 23mm f/2 objektívu, no vylepšenia prichádzajú vo výkone, komforte ovládania a možnostiach využitia.

Tým najpodstatnejším vylepšením je zdvojnásobenie počtu Mpix, z 12 u X100 na 24 u X100F. Zvýšenie počtu zaostrovacích bodov zo 49 na 325, k detekcii kontrastu pribudla u X100F fázová detekcia, k mechanickej uzávierke s 1/4000s pribudla elektronická až s 1/32000s. Zvýšilo sa rozlíšenie hľadáčika, aj displeja, zlepšila výdrž batérie o skoro 100 snímkov na jedno nabitie.

Poďme ale k poznatkom z praxe. Model X100 som nejaký čas vlastnil, model X100F som mal 2x zapožičaný na pár dní. Aj keď sa technické možnosti oboch fotoaparátov dosť líšia, jednu vec majú určite spoločnú. Fotením sa bavíte.

Môžete samozrejme fotiť do RAW formátu, ako je tomu zvykom pri zrkadlovkách, aby ste neskôr v počítači vhodne vyvážili bielu, doostrili a všeobecne sa ľubovoľne pohrali s fotografiou. Potom možno nejaký filter a fotka, s ktorou ste spokojní je na svete. Pri Fuji mi však potreba fotiť do RAW-u akosi odpadla. Ich obrazové profily, resp. kinofilmové simulácie Velvia, Provia, Astia, či nový čb Acros pri modeli X100F, sú skvelé. Vyvažovanie bielej dokonalé a celkový charakter obrazu veľmi príjemný.

Ohnisková vzdialenosť 23mm, resp. 35mm v prepočte na kinofilm je univerzálna a asi moja najpoužívanejšia aj vtedy ak mám na výber. Clona f/2 v kombinácii s APS-C snímačom umožňuje pracovať aj s malou hĺbkou ostrosti, konštrukčné vlastnosti celého systému umožňujú fotiť aj v makro režime, čo skvelo rozširuje možnosti použitia. Objektív sa počas inovácie rady X100 nemenil, čo prinieslo otázku, bude stačiť aj najnovšiemu 24mpix snímaču? Za seba tvrdím, že stačí. Fotky sú naďalej dostatočne ostré aj pri f/2, po priclonení sa ostrosť zvyšuje. Pri fotení makra platí, že pre dostatočnú ostrosť si treba pricloniť aspoň na f/4.

Pri modeli X100 mi vadila jediná vec a to je prakticky nepoužiteľný kontinuálny autofocus, ktorý skoro výlučne využívam pri fotení svadieb, či ľudí všeobecne. Model X100F však prináša tak výrazný pokrok v rýchlosti a presnosti ostrenia, že celému systému akosi nemám čo vytknúť. K rýchlosti ostrenia u najnovšieho modelu prispieva aj konštrukčná novinka, joystick, ktorým si pohotovo posuniete ostriaci bod podľa potreby – skvelá inovácia.

Fotograf s takýmto aparátom je nenápadný, fotenie je pri elektronickej uzávierke tiché, všetko potrebné si viete veľmi pohotovo nastaviť bez toho, aby ste foťák oddialili od oka. Tak som zvyknutý zo svojej FF zrkadlovky (FF zrkadlovky) a tak ma táto možnosť veľmi potešila. Všetko je veľmi intuitívne, elegantné, menu je jednoduché, žiadne zbytočnosti a ťažkopádne nastavenia. Rýchlosť kontinuálneho ostrenia v porovnaní s FF zrkadlovkou ešte stále ani u modelu X100F nie je na 100% zrovnateľná, najmä pri slabšom osvetlení, ale je postačujúca a viem si predstaviť tento foťák na svadobnú reportáž. Vždy ma poteší keď mi nevesta po svadbe povie, že o mne mnohokrát ani nevedela a nechápe kedy a ako som niektoré fotky spravil. S Fuji X100F by sa mi asi splnil detský sen, stal by som sa úplne neviditeľný :).

Pozn.: Väčšina fotiek je fotená priamo do jpeg formátu. Príp. šum v niektorých čb fotkách je pridávaný, mám rád imitáciu kinofilmového zrna. Fotky v galérii nie sú triedené na tie z X100 a X100F, pretože výstup je svojim charakterom prakticky totožný.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Komentár