CEWE Fotolab blog

Nenápadný, ale výkonný – recenzia Nikon D5600

Prvé dojmy:

Nikon D5600 patrí medzi nenápadné digitálne zrkadlovky. Za uplynulé roky sa fotoaparáty v tejto rade výrazne zmenšili oproti svojim predchodcom. Veľkosť fotoaparátu sa pomaly blíži k základnej rade D3000. Výrobca pravdepodobne prihliada na skladnosť a konkurencieschopnosť v porovnaní  s množstvom nezrkadloviek iných značiek. Pre skalného nadšenca a zástancu zrkadloviek je to príjemná zmena, fotoaparát pekne padne do ruky.  Vďaka výraznému gripu ani pri dlhšom fotografovaní nezaťažuje váhou.

Fotoaparát som skúšal so základným objektívom 18-55mm, aj s väčším objektívom 18-105mm. Priznávam, že v druhom prípade sa mi zdal byť použitý objektív priveľký k telu. Samozrejme, ide o subjektívny pocit a fotoaparát plnohodnotne funguje s celou škálou objektívov, vrátane tých s veľkým rozsahom. Veľmi príjemne pôsobí do strany výklopný LCD displej veľkosti 3,2 palca. Dá sa s ním dobre manévrovať a pri živom náhľade fotografovať z rôznych uhlov. Samozrejmosťou je aj vstavaná WIFI a moderná funkcia SnapBridge, cez ktorú môžete svoje fotografie okamžite zdieľať. Fotoaparát umožňuje aj natáčanie Full HD videa.

Celkovo som mal z tejto zrkadlovky dobrý pocit, je praktická, dobre vybavená a sympaticky návyková. Pre majiteľov veľkých zrkadloviek to môže byť zaujímavá alternatíva na reportážne fotografovanie s pevným svetelným objektívom. V kombinácií s objektívom 35mm f/1,8 získate nenápadný fotoaparát a Vaše reportážne fotografie získate bez zbytočného obťažovania ľudí v uliciach.

Fotografovanie v praxi :

Zrkadlovku som si zobral  do ulíc starého mesta Bratislavy a jeho okolia. Prvý deň som používal dlhší objektív 18-105mm. Ako som už spomínal, objektív sa mi zdal pre fotoaparát priveľký. Je to ale subjektívne, ide jednoducho len o zvyk. S kolegyňou sme prešli skoro celé Staré mesto, fotografovali sme miesta Bratislavy, ktoré sa najčastejšie objavujú na INSTAGRAME. Fotoaparát ma milo prekvapil pri vyhodnocovaní expozície a dobre si poradil aj v komplikovaných svetelných podmienkach. Kvalitne vykresľuje detaily vo svetlách a aj v tieňoch. Ocenia to hlavne ľudia, ktorí neradi fotografie upravujú a sú zvyknutí používať fotografie priamo z fotoaparátu.

Pre porovnanie, fotografujem na nezrkadlový fotoaparát s elektronickým hľadáčikom kde máte hneď k dispozícií náhľad ako bude fotografia po exponovaní vyzerať. Je to určitým spôsobom výhoda a ľahko sa na to zvyká. Digitálna zrkadlovka poskytuje obraz „surový“, sprostredkovaný cez zrkadlo do optického hľadáčika. Takto máte pri fotografovaní reálny pohľad na scénu, ale výsledná fotografia sa od reality vždy trochu líši. Tento spôsob je klasický, zaujímavý a buduje fotografa, núti ho premýšľať a pracovať s nastaveniami. Prechádzali sme mestom a fotografovali miesto po mieste. Určite musím pochváliť spracovanie obrazu, fotky aj so základnými objektívmi sú pekne ostré a netrpia neostrosťou v rohoch.

Bavilo ma prezeranie fotografií na dotykovom LCD displeji. Prepojenie funkcie SnapBridge a dotykového LCD je v súčasnej rýchlej dobe viac ako vítané. Aj táto skutočnosť mnohých presvedčí o výhodách kúpy tejto zrkadlovky. Široká škála objektívov Nikon môže byť ďalším bodom v prospech overenej kvality. Spoločnosť Nikon tento rok oslavuje krásne výročie, 100 rokov od vzniku, tento úctyhodný údaj potvrdzuje skúsenosti, prepracovanosť a vysokú kvalitu každého jedného výrobku.

Zhruba po hodine fotografovania v meste som si na všetky tlačidlá a ovládanie zrkadlovky zvykol a tvorenie záberov sa stalo zábavným. Veľmi sa mi páčilo spojenie zrkadlovky a malého základného objektívu AF-P 18-55mm. V tejto kombinácií získate skladný fotoaparát, ktorý vďaka výraznému gripu pekne sadne do ruky. Vyslovene chválim tento redizajn rady D5000. Prvé modely v tejto rade boli väčšie a nemotornejšie, teraz tu máme krásnu skladnú zrkadlovku. Kvalita fotografií aj pri vyšších citlivostiach ISO je dobrá.

Dnes je výber fotoaparátu  skôr otázkou preferencií a vkusu ako kvality obrazu. Dnešné ponúkané zrkadlovky a nezrkadlovky plošne ponúkajú veľmi kvalitné výsledky na vysokej úrovni. Pri fotografovaní s Nikonom D5600 som po krátkom čase už nerozmýšľal, či bude fotografia kvalitná. Zameral som sa hlavne na kompozíciu a zaujímavosť záberu. Z pekného a bohatého rozlíšenia 24 Mpx sa dajú robiť zaujímavé výrezy obrazu bez straty výslednej kvality. Celkom dobre sa dá pracovať aj s hĺbkou ostrosti fotografie. Samozrejme, čím svetelnejší objektív použijete, tým viac bude efekt rozostrenia zaujímavejší. Aj so základným objektívom 18-105mm sa dajú odfotografovať pekné portréty, zrejme vďaka dosť veľkému APS-C snímaču vo fotoaparáte. Dni strávené s fotoaparátom Nikon D5600 boli príjemné a fotografovanie zaujímavých miest Starého mesta, konštrukcií Starého a Prístavného mosta ubehlo veľmi rýchlo. Poslednou navštívenou lokalitou bolo okolie bratislavského prístavu, kde môžete nájsť mnohé motívy na kreatívnu fotografiu.

Na záver:

Rozhodnutie kúpiť si digitálnu zrkadlovku, prichádza väčšinou v momente, keď vám už kvalita smartfónu či kompaktného fotoaparátu nestačí. V dobe smartfónov sa kritéria rozširujú na dotykové ovládanie cez LCD displej, WIFI a rôzne funkcie na prepojenie telefónu a fotoaparátu. Ak ste zástancami klasiky a digitálnu zrkadlovku považujete za ďalší logický krok, určite Nikon D5600 odporúčam. Budete mať k dispozícií široké portfólio objektívov overenej kvality a to aj v základnej triede, dodávanej v setoch. Jediné čo by mohlo od kúpy odradiť, je váha zrkadlovky s väčším zoomovým objektívom.

Pokiaľ nefotografujete často, ale chcete posunúť kvalitu fotografií na vyššiu úroveň, odporúčam zaobstarať si takzvanú nezrkadlovku. Telá aj objektívy nezrkadloviek sú omnoho menšie a pri vašom občasnom fotografovaní vás nebudú zaťažovať. Ja som si na Nikon D5600 rýchlo zvykol, hlavne v kombinácií s malým objektívom AF-P 18-55mm je vynikajúci. Môžem povedať, že sa mi naozaj páčil. Túto zrkadlovku si viem predstaviť ako záložné telo v brašne profesionálneho fotografa, ako aj v rukách nadšeného amatéra. Stačí sa len rozhodnúť a vstúpiť do sveta kvalitnej fotografie.

Ako sa fotí s Nikonom D5600 môžete zistiť aj prostredníctvom videorecenzie:


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár