CEWE Fotolab blog

Fujifilm X-T3 – recenzia

Spoločnosť Fujifilm oslovuje fotografov tak trochu inak. Filozofiou spoločnosti, ktorá mi až na cenovú politiku pripomína skôr Leicu, než napr. Nikon či Canon. Konceptom jednotlivých modelov, nie zbytočne veľkým, ale komplexným a kompletným portfóliom objektívov, iným snímačom, ale napr. aj farebnými profilmi imitujúcimi ich najpopulárnejšie kinofilmy.

V nejednom teste fotoaparátov Fujifilm sa recenzenti zhodli, že jpeg výstup od Fuji je jednym z najlepších aké existujú, a aj napriek menšiemu snímaču veľkosti APS-C, dokážu konkurovať aj výstupom z full-frame zrkadloviek.

Pred cca rokom som písal o vývoji rady X100, ktorá je moja najobľúbenejšia. Má výborný výstup, kombinovaný hľadáčik, moje obľúbené 35mm ohnisko. Nedávno som recenzoval nižšiu radu, novinku z kategórie zápisnikov, Fujifilm XF10 a znovu som sňal pomyselný klobúk pred týmto „vreckáčom“, ktorý zaplnil určitú medzeru na trhu.

Model X-T3 je rovnako novinkou a po týždennej skúsenosti začnem tým, čo sa zvykne písať na záver. Nič lepšie od značky Fujifilm som ešte netestoval. Nejde ani tak o obrazovú kvalitu, ktorá je opäť vynikajúca a zvýšením rozlíšenia ešte o trochu stúpla, ale predovšetkým o kvalitu automatického zaostrovania. Fotím s modelom X100F, fotil som nejakú dobu aj s X-T20, skúšal si na rôznych Fujifilm akciách aj modely X-PRO2, X-T2 aj X-H1, ale nový X-T3 ich predčí. Nielen v rýchlosti, ale aj spoľahlivosti AF, špeciálne AF-C so sledovaním pohybujúceho sa objektu. Klobúk dolu.

 

Fotoaparát som skúšal s dvoma objektívmi, novším a rýchlejším Fujinon XF23mm f/2 WR a starším portrétnym Fujinon XF 56mm f/1.2 R. Na stretnutí banskobystrického fotoklubu som skúsil oba objektívy a výsledky boli výborné. Objektívy reagovali svižne, presne, fotografie vo formáte jpeg a obrazovom profile classic chrome som nemal potrebu ďalej upravovať, či skúšať vytiahnuť viac z RAW súborov. Pri 56mm objektíve, ktorý je známy fantastickou obrazovou kvalitou, no v rámci kategórie aj tým, že nie je najrýchlejší, sa mi zdal na tele X-T3 predsa len o niečo rýchlejší a pri AF-C aj presnejšie ostriaci, ako na iných fotoaparátoch Fujifilm.

V X-T3, tak ako v predošlých modeloch, je možné nastaviť kontinuálny autofokus podľa typu scény a pri ostrení je to cítiť. Mne osobne najviac vyhovoval typ č.4, kedy foťák reagoval pre moje potreby a spôsob fotenia najsvižnejšie, pri sledovani objektu som doslova žasol. Subjektívne som mal pocit, ako pri novej Sony A7R III, ktorá má asi najprepracovanejší a najrýchlejší tracking, aký som v kategórii CSC fotoaparátov skúsil.

V nie ideálnom počasí, ktoré panuje posledné dni som sa rozhodol fotoaparát vyskúšať ešte špeciálne pri portrétoch v exteriéri. Chlad, slabé sneženie a vysoká vlhkosť vzduchu preveria odolnosť fotoaprátu, funkčnosť ostrenia, ale napr. aj výdrž batérie. Fotoaparát reaguje okamžie po zapnutí a rovnako pri prechode zo spánku, skvelé. Hľadáčik bol z kategórie „kino“ už pri X-T2, tu je rovnako veľký, len ma vyššie rozlíšenie a výbornú frekvenciu obnovovania. Výborná ergonómia gripu, bez problémov fotím raz na šírku, raz na výšku. Hodinka fotenia, prezerania fotiek a cca 150 spravených fotiek stiahlo batériu na 79%, čo je  v kategórii CSC viac než dobrý výsledok. Funkčnosť a reakcie fotoaparátu boli 100%.

 

Po príchode domov som po natiahnutí fotografií do PC pár minút sledoval výsledky so zdvihnutým obočím. 99% záberov presne zaostrených, to 1% boli zjavne moje trasúce sa ruky od zimy a predvolená 1/160s. uprednostňujúca min. ISO. Farebne dokonalé a hlavne farebne konečne veľmi podobné výsledky, ktoré som videl vonku na displeji a doma na monitore.

Keďže som fotil kombinovane do RAW a do jpeg, bol som zvedavý aj na upravený výstup z RAW, resp. RAF ako ich označuje spoločnosť Fujifilm. Výsledky boli výborné, možnosti pracovať s dynamickým rozsahom surového snímku širšie, ale nevidel som v tomto prípade dôvod. Čo ma ale potešilo a čo som spomínal už pri recenzii na model XF-10, DNG converter od Adobe pracuje s RAF súbormi od Fuji podstatne rýchlejšie ako tomu bolo prednedávnom. Aj načítanie RAW súboru v Camera Raw je rýchlejšie, prevod do jpeg taktiež, takže maximálna spokojnosť.

Záver a zhodnotenie som už prezradil hneď v treťom odstavci a tak mi neostáva iné, len sa opakovať. Fujifilm X-T3 je špičkový fotoaparát, po stránke obrazovej, ale aj čo sa týka automatického zaostrovania, ergonómie, rýchlosti odozvy po zapnutí, ale aj kvality hľadáčika. Výborná je kvalita jpeg výstupu, zlepšila sa rýchlosť práce v prostredí Adobe, čo veľmi oceňujem. Pre mňa je model X-T3 momentálne tým najlepším čo spoločnosť Fujifilm ponúka v kategórii APS-C.

 

Pozn.:

Všetky fotografie boli fotené do formátu jpeg a obrazového profilu classic chrome. Čb fotografie boli v upravené v Adobe CS6 pomocou filtrov Fuji Acros 100 alebo Fuji Neopan 1600.

 


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár