CEWE Fotolab blog
Obloha v tme.

Nové objektívy z dielne Fujifilmu

Priaznivci a užívatelia značky Fujifilm sa po rokoch dočkali. Táto populárna značka v roku 2021 uviedla na trh vylepšené verzie obľúbených objektívov s pevným ohniskom a vysokou svetelnosťou f/1,4 a ako bonus sa priaznivci 28mm perspektívy (v prepočte na kinofilm), dočkali objektívu Fujinon 18mm f/1,4R LM WR.

V tejto recenzii si okrem 18mm novinky predstavíme ďalšie dve populárne ohniská (33mm, 56mm), ktoré nechýbajú v mojej zostave, a ktoré odporúčam každému, kto preferuje fotenie vysoko svetelnými objektívmi s pevnou ohniskovou vzdialenosťou.

Fujinon 18mm f/1,4R LM WR

Na reportážne ohnisko 28mm som si zvykol a začal ho uprednostňovať pred 35mm v časoch fotenia na Leicu Q. Pre mňa o máličko vhodnejšia perspektíva, umožňujúca z kontaktnejšej vzdialenosti s fotenými objekmi vziať širší záber so stále prijateľnou mierou skreslenia, no o niečo dynamickejším zobrazením scény.

Dievča v dierkovanom klobúku.
Autor: Ján Murín

 

Novinku od Fujifilm som si obľúbil na prvý cvak :). Tohto času fotím na telá nižšej rady, a to X-S10 a X-E4, no nový lineárny motorček pracuje neporovnateľne lepšie a spoľahlivejšie, ako napr. AF v staršej verzii Fujinon 23mm f/1,4R. Ostrenie je rýchle, presné, možnostiam fotoaparátu sekunduje objektív plnohodnotne.

Obrazová kvalita je skvelá, fotografie sú ostré v celom rozsahu, bokeh s 9 lamelovou clonou na širokáč veľmi príjemný, prenos farieb, kontrastu výborný a korekcia chýb precízne spracovaná. Už po pár cvakoch som vedel, že toto bude môj nový reportážny víťaz.

Šach s dieťaťom.
Autor: Ján Murín

 

Objektív je navyše odolný zhoršenému počasiu, čo je pri reportáži v exteriéri často potrebné. Jedinú výtku by som mal k dodávanej plastovej slnečnej clone, ktorá nie je hodná kvalite a ani cene objektívu, a preto som si dokúpil LH-XF18, hliníkovú, štvorcovú clonu, ktorá je odolnejšia, o niečo menšia a subjektívne s ňou objektív krajší.

CEsta do lesa.
Autor: Ján Murín

 

Koncom októbra som krátko testoval novinku Fujifilm X-H2S, väčšinu fotiek práve s reportážnou 18mm a ak som si myslel, že to ostrenie na X-S10 je rýchle, presné a spoľahlivé, tak na X-H2S je famózne. Tracking fungoval dokonca aj po  pootočení hlavy foteného objektu o 45⁰, čo je skvelá vizitka nielen novinky X-H2S, ale aj adekvátne sekundujúceho objektívu Fujinon 18mm f/1,4R LM WR. Dokonalá reportážna kombinácia.

Fujinon 33mm f/1,4R LM WR

Približne o pol roka po vydaní 18mm objektívu prišla na jeseň 2021 na trh ďalšia novinka z rodiny f/1,4. Fujinon 33mm f/1,4R LM WR nezapĺňa malú medzeru v ohniskách ako jeho širokouhlejší kolega, ale nahrádza Fujinon 35mm f/1,4R. Objektív obrazovo skvelý, no zároveň objektív, ktorý už viditeľne zaostával v rýchlosti a presnosti ostrenia za možnosťami súčastných modelov. Dalo by sa polemizovať o potrebe rýchleho AF pri kratšom portrétnom ohnisku, ale samozrejme, žiadny objektív nie je striktne vymedzený len svojou kategóriou a jeho použitie závisí od konkrétneho užívateľa.

Dieťa čiernobilea fotka.
Autor: Ján Murín

 

Ja osobne mám 33mm, resp. cca 50mm ohnisko v prepočte na kinofilm rád aj na dynamickú fotku pri reportáži, keď potrebujem trochu väčší odstup, a v tomto ohľade je na tom 33mm novinka rovnako dobre ako širšia 18mm. Rozpisovať sa o technických parametroch príliš nebudem, to podstatné je, že obrazová kvalita je rovnako vynikajúca ako u ostatných objektívov novej rady.

Čo sa podstatne vylepšilo je nový lineárny motorček, a teda rýchly a presný AF. Platí v podstate to isté, čo pri objektíve Fujinon 18mm f/1,4R LM WR. Nezatracujem staršiu 35mm f/1,4 verziu, ktorá má subjektívne pre mňa o niečo krajší bokeh, ale vo všetkom ostatnom ju nová verzia predčí.

Krátke portrétne ohnisko s vysokou svetelnosťou je povinná výbava každého fotografa, ktorý nepoužíva ohniská premenlivé (zoom) a moja voľba je v tejto kategórii s ohľadom na všetky parametre jednoznačná, Fujinon 33mm f/1,4R LM WR.

Fujinon 56mm f/1,2R WR

Asi najočakávanejší objektív značky Fujifilm pre tento rok v okruhu mojich známych bol Fujinon 56mm f/1,2R WR, ktorý prišiel na trh až teraz na jeseň 2022 a u mňa sa zjavil v jedno zahmlené ráno.

Novinka všeobecne vzaté predčila moje očakávania. Obrazovo mu naozaj nie je čo vytknúť a oproti predchodcovi, ktorý bol mojim najobľúbenejším portrétnym objektívom od Fujifilmu, prináša mnohé menšie či väčšie vylepšenia. Nová 56-ka prekonáva tu staršiu nielen v ostrosti, lepšom prenose kontrastu a živších farbách, ale vďaka 11 lamelovej clone je aj bokeh (najmä po priclonení a pri vykreslení krúžkov) lahodnejší.

Taktiež korekcia chýb je zvládnutá na ešte lepšej úrovni, než u predchodcu. Kratšia zaostrovacia vzdialenosť v kombinácii s clonou f/1,2 robí z novinky potenciálny skoro-makro-objektív 🙂 a skvelú voľbu na fotenie zátiší.

Rýchlosť zaostrovania mi subjektívne nepríde lepšia, ale všetci tvrdia, že ostrenie je pohotovejšie, tak asi na tom niečo bude :). Objektív je ale napr. v priamom porovnaní s unikátnym Fujinon 50mm f/1,0R WR rýchlejší a na tele X-S10 drží tracking zaostrený objekt spoľahlivejšie. Všeobecne na tele X-S10 je ostrenie spoľahlivé, dostatočne rýchle a presné aj pri plne otvorenej clone a horších svetelných podmienkach, na novinkách vyššej kategórie X-H2, X-H2S, či práve vychádzajúcej X-T5 je ostrenie určite ešte o kategóriu lepšie a spoľahlivejšie.

Dieťa v dialke - čiernobiela fotka.
Autor: Ján Murín

 

Zhrnuté a podčiarknuté, všetky tri novinky (zahrnul by som tam aj nový Fujinon 23mm f/1,4R LM WR, ktorý ale v čase písania tejto recenzie nemám ešte v praxi vyskúšaný) sú adekvátnymi nástupcami svojich predchodcov. Predchodcov skvelých po optickej stránke a svojho času po stránke ostrenia aj postačujúcich potrebám svojich majiteľov, resp. možnostiam fotoaparátov Fujifilm.

V súčasnosti už ale staršie typy ostrenia v objektívoch Fujinon nedokážu plnohodnotne napĺňať potreby užívateľov vyžadujúcich rýchle a presné kontinuálne ostrenie, plynulé a nehlučné ostrenie pri natáčaní videa, či „nakŕmiť“ nové 40mpix snímače noviniek X-H2 a X-T5 adekvátnou kresbou, a najmä tu ich novinky jednoznačne predčia.

Užívam si fotenie s novými objektívmi od Fujifilmu už nejaký čas a teším sa z kvality, ktorú táto značka ponúka. Už dávno nielen po stránke obrazovej, aj vďaka nenapodobiteľným kinofilmovým simuláciám, ale od modelu X-T3 aj po stránke automatického zaostrovania. Nové telá a nové objektívy prinášajú symbiózu tej najvyššej kvality, ktorá drží značku Fujifilm medzi špičkou vo fototechnike a uľahčuje užívateľom cestu k dobrej fotografii.

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár