CEWE Fotolab blog

Recenzia: Fujinon XF 56mm f/1.2 R

Fujifilm má množstvo skvelých objektívov, vlastním ich päť, skúsil som asi desať. Keby som si musel vybrať jeden jediný, tak hoci je mojim najobľúbenejším ohniskom 35mm (23mm v reči APS-C snímačov Fujifilm), vybral by som si niečo úplne iné a to Fujinon 56mm f/1.2 R.

Objektív s typickým portrétnym ohniskom (85mm v prepočte na FF) má za dva mesiace šieste narodeniny. Mňa oslovil dávno a po prechode na značku Fujifilm bol medzi prvými dvoma, ktoré som si kúpil. Tým druhým bol už vyššie naznačený Fujinon 23mm f/1.4 R, ale o tom niekedy inokedy.

Ešte rok dozadu a dlhšiu dobu predtým, bolo mojim najobľúbenejším ohniskom na fotenie portrétov 50mm. Malá hĺbka ostrosti pri fotení na clone f/1.4 pri použití na plnoformátových snímačoch mi učarovala, praktické ohnisko, ktoré je ešte stále použiteľné aj na reportáž v interiéri, no najmä na portréty, v interiéri, ale aj v exteriéri, v širších vzťahoch, ale aj v detailoch. Po prechode na fototechniku značky Fujifilm sa ale moje potreby zmenili. Začal som na svadbách používať dva fotoaparáty súčasne na popruhu značky Black dog a k širokouhlému 28mm alebo 35mm ohnisku mi začala čoraz viac pasovať 85mm perspektíva. Nielen na portréty, ale aj na momentky z obradu a hostiny. Klasické 50mm ohnisko ležalo čoraz častejšie v brašni, až som ho na svadbách prestal používať úplne a nosím ho iba pre istotu.

Fujinon 56mm f/1.2 R

Málokedy sa vo svojich recenziách venujem detailne technickej špecifikácii testovanej fototechniky, ani dnes tomu nebude inak. Podstatné pre mňa sú tri veci a príliš sa nevenujem tomu, ako ich výrobca dosiahol. Optický výkon, rýchlosť ostrenia a manuálne vyhotovenie, resp. použité materiály. Keďže fototechniku používam dosť intenzívne a nie vždy sa s ňou dá zaobchádzať ako v rukavičkách, musí veľa vydržať. Občas ňou niekde zavadím, občas na hostine dostanem ranu od tancujúcich, občas musí zvládať trochu špiny, dážď, či mráz. Fujinon 56mm aj napriek tomu, že nemá v názve skratku WR a teda nie je špeciálne utesnený voči nepriaznivému počasiu, to všetko zvláda bez problémov. Keď k tomu pridáme fantastický obrazový výkon a dostatočne rýchle a presné ostrenie, výsledok je ten, že bez tohto objektívu si už neviem predstaviť fotografovanie svadieb.

Opticky je objektív doslova ukážkový. Ostrý od kraja po kraj, s veľmi príjemným podaním farieb, kontrastu, prechodov medzi ostrou a neostrou časťou scény, resp. samotným typom bokehu. Nielen jemné prechody, ale aj dokonalé krúžky pri rozostrených svetlách, napr. pri fotení detailov. Nepostrehol som žiadne viditeľné optické chyby, nepríjemné odlesky, aberáciu, ktoré by znižovali technickú stránku fotografií.

O objektíve sa hovorí, že nie je príliš rýchly. Áno, nie je, v porovnaní s profi zoomovými objektívmi ako sú 16-55mm f/2.8 či 50-140mm f/2.8, pretože na to nie je stavaný, ani určený. Ale mňa osobne rýchlosť, presnosť a použiteľnosť napĺňa spokojnosťou.

Na nových rýchlych modeloch ako je X-T3, X-T30, X-Pro3 je ostrenie svižné, použiteľné aj na svadobnej hostine, v často nie dobrých svetelných podmienkach, ale napr. aj pri fotení detí, ktoré vo svojej prirodzenosti behajú a skáču, často úplne nepredvídateľne. Veľmi dobre funguje aj funkcia face/eye detection, ktorej objektív bez problémov sekunduje a ja môžem skonštatovať, že som nikdy nemal tak málo odpadu z fotenia svadobnej hostiny ako tomu je po prechode na značku Fujifilm. A to nepoužívam blesky, len využívam dostupné svetlo a mením spôsoby merania scény a kompenzáciu expozície.

Clona f/1.2, na ktorej skoro výlučne fotím je taktiež zárukou širokých možností využitia. Je výnimočná v rámci kategórie APS-C, je použiteľná bez obmedzenia – napr. ostrosti či horšieho ostrenia a je zárukou, že aj z menšieho snímača môžu liezť fotografie skoro nerozoznateľné od tých z plnoformátu. Prirátajme k tomu originálne Fujifilm kinofilmové profily, podľa mnohých asi najdokonalejší jpeg výstup na trhu a máme tu kombináciu, ktorá zabezpečí profesionálne výsledky, bez pracnej úpravy v počítačoch.

Objektív Fujinon 56mm f/1.2 R je jedným z mnohých z portfólia Fujifilmu, ktoré uspokoja aj náročného fotografa, optickým výkonom, aj spoľahlivosťou ostrenia, či odolnou kovovou konštrukciou. Pre mňa sa stal nenahraditeľnou súčasťou mojej fotografickej výbavy a bez váhania mu po ročnej skúsenosti udeľujem hodnotenie 100%.

Objektív Fujinon 56mm f/1.2 R aj fototechniku Fuji nájdete v našom Fotolab eshope aj v predajniach po celom Slovensku.

 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár