CEWE Fotolab blog

Nikon Z8 prichádza na scénu – prvýkrát v rukách

S príchodom Nikon Z9 na trh bolo každému jasné, že sérii fotoaparátov Nikon Z s číslami 5, 6 a 7 akosi chýba magická osmička. Nič proti Nikon Z 6II a Z 7II, oba zariadenia sú vynikajúce, ale kto mal niekedy možnosť fotografovať s Nikonom Z9, vedel, že hrá úplne inú ligu. Na druhej strane, nie každý chce obrovský fotoaparát so zabudovaným gripom a nie každý chce donekonečna fotiť s Nikon D850. Nikon Z8 prichádza!

Nikon Z9 s cenou viac ako šesťtisíctristo eur určite nie je fotoaparát pre každého. Je to zariadenie pre profesionálov a pre tých, ktorí potrebujú maximálnu odolnosť, výkon pri fotografovaní a natáčaní videa. A tiež pre tých, ktorí nemajú problém nosiť a používať, na pomery bezzrkadloviek, ťažké telo vážiace takmer kilo a pol bez objektívu.

Nikon Z8 detail na fotoaparát a jeho objektív.
Nemohol som si pomôcť, je to naozaj krásny fotoaparát 🙂

Logicky je Nikon Z9 mirrorless nástupcom Nikon D6. Tým pádom by sme nástupcu profesionálneho modelu pre najnáročnejších mali, Nikon Z 6II a Nikon Z 7II si hrajú svoju vlastnú hru, ale čo majitelia Nikon D850? Dnes už legendárna digitálna zrkadlovka, ktorá bola a je absolútnym vrcholom technológie DSLR, stále nedostala svojho nasledovník a stále ju môžete nájsť v rukách stoviek fotografov všetkých možných žánrov. Odpoveď na túto otázku prichádza s Nikonom Z8.

Na zadnej strane nenájdeme žiadne významné novinky, čo je to len dobré. Ide o čistú a premyslenú ergonómiu na celodennú prácu.

 

Nikon Z8 v skratke

  • Vrstvený snímač BSI je rovnako dobrý ako v Nikon Z9 a má 45,7 MPix a stabilizáciu s účinnosťou až 6EV
  • Snímač je rovnako rýchly, takže fotoaparát nepotrebuje mechanickú uzávierku, takže je dokonale tichý a menej náchylný na technické komplikácie. Maximálna rýchlosť uzávierky je 1/32 000 s a čas synchronizácie blesku je 1/200 s
  • Automatické zaostrovanie využíva vylepšený algoritmus z fotoaparátu Nikon Z9, využíva umelú inteligenciu a dokáže detekovať oči spolu so širokou škálou ďalších entít od automobilov po lietadlá.  Pracovný rozsah od -9 do +20 EV je vynikajúci
  • Kamera zvládne 20 snímok za sekundu vo formáte RAW a 120 snímok za sekundu vo formáte JPEG. Môže tiež pracovať s novým 10-bitovým formátom HEIF
  • Natáča video v rozlíšení až 8K pri 60 fps, podporuje tiež 10-Bit ProRes 422 HQ a 12-Bit Raw, to všetko interne bez potreby externého rekordéra
  • Hľadáčik má 3,69 MPix a je pekelne rýchly – odozva a plynulosť zodpovedá práci s optickým hľadáčikom, navyše bez výpadku medzi zábermi
  • Dva sloty na pamäťové karty sú obsadené 1-krát CFexpress typ B a 1-krát SD UHS-II
  • S hmotnosťou 910 g je Nikon Z8 o 15 % menší ako Nikon D850 a dokonca o 30 % menší ako Nikon Z9 (pri zachovaní rovnakého výkonu)
  • 3,2″ LCD displej využíva rovnaký horizontálny a vertikálny systém naklápania ako Nikon Z9 a je doplnený horným stavovým LCD displejom
  • Kamera používa batérie EN-EL15c a má duálne USB-C. Toto je prvý, ktorý umožňuje tethering (napr. fotenie priamo do PC) a nabíjanie súčasne
  • Cenu a aktuálnu dostupnosť nájdete v našom e-shope
Nikon Z8 prehľadný pohľad zhora.
Horná strana je prehľadná a ovládanie jednoduché. Všimnite si vyvýšené tlačidlo RECORD naklonené dopredu, aby sa dalo ľahko stlačiť aj pri umiestnení do klietky alebo kardanu.

 

Aký je Nikon Z8?

Parametre nového Nikon Z8 nie sú prekvapením a hoci vy ako zákazník môžete tvrdiť, že to, čo trvalo Nikonu tak dlho, je len Nikon Z9 bez gripu. Realita je ale neraz oveľa zložitejšia. V menšom a ľahšom tele sa Nikon musel vysporiadať s absenciou niektorých tlačidiel, efektívnym chladením a celkovou ergonómiou. Preto sú tabuľky s technickými parametrami iba časťou skladačky. Oveľa dôležitejšie je, ako sa s fotoaparátom pracuje, ako sa drží a ako efektívne a rýchlo sa s ním dá narábať.

Nikon Z8 na stole v detaile viedotechnika.
Pripravujeme aj podrobné video!

 

Na dlhoročné skúsenosti si počkáme, ale prvý dojem z kamery vo mne zostal naozaj pozitívny. V porovnaní s modelmi Z 6II a Z 7II fotoaparát mierne narástol, čo vôbec nevadí, práve naopak. Rukoväť je veľmi pohodlná a perfektne tvarovaná. Najviac mi pripomína Nikon D850, aj keď fotoaparát je o niečo menší ako spomínaná digitálna zrkadlovka. Rozloženie tlačidiel, opäť najbližšie k fotoaparátu D850, bude vyhovovať malým, stredným aj veľkým ručným fotografom. Všetko je perfektne na dosah a logika ovládania sa mi zdá lepšia ako je to napríklad pri konkurenčnom Canon EOS R5, Panasonic S1R alebo Sony Alpha A9 II.  Samozrejme, je to aj otázka zvyku, ale radšej si na niečo zvykám hodinu ako týždeň 🙂

Ani menšie ruky nebudú mať problém držať alebo dosiahnuť všetky tlačidlá.

 

V prednej časti fotoaparátu nájdete okolo bajonetu celkom dve funkčné tlačidlá a hlavne veľa priestoru pre prsty, kde vaše kĺby nezničia ani šošovky s rozširujúcou sa trubicou (mimochodom, tretie funkčné tlačidlo je na zadnej strane).  V pravej dolnej časti pod bajonetom si všimnite veľmi vítaný prepínač medzi typmi zaostrovania. Synchro konektor na blesky pôsobí trochu nostalgicky a hoci si myslím, že ho 99 % používateľov nevyužije, mám pocit, že Nikon stále vkladá svoje srdce do vývoja svojich zariadení a kladie fotografov (a teraz filmárov) na prvé miesto.

Spoločnosť Nikon si na prezentáciu fotoaparátu vybrala najhoršie možné priestory z hľadiska svetla. Na úvodnú skúšku to ale stačilo.

 

Na prvý pohľad ma zaujala ikonická kruhová očnica na zadnej strane. Inak je rozloženie tlačidiel, ich kvalita a odozva bez výhrad. Aj vďaka tomu sa tu bude používateľ často spomínaného Nikon D850 cítiť ako doma. Ale zastavím sa pri kruhovej očnici. Za ňou sa totiž skrýva elektronický hľadáčik, ktorý na prvý pohľad, rovnako ako u Z9, vyzerá v porovnaní s konkurenciou ako chudobný príbuzný. Ale zdanie klame, a to je údel tých, ktorí sa zameriavajú na porovnávanie parametrov v tabuľkách. V praxi však zistíte, že ide o jeden z najlepších hľadáčikov na trhu, ktorý vymenil absurdne vysoké rozlíšenie za absolútnu plynulosť aj pri slabom svetle, prakticky nulovú odozvu a kombinuje výhody optického hľadáčika s funkciami elektronického hľadáčika.

Nikon Z8 bude mať výrazne presnejšie merania vyváženia bielej a bude tiež lepšie fungovať s pleťovkami (Foto: Nikon)

 

Vrchnú časť tvorí veľký a ľahko čitateľný stavový LCD panel a hlavne sústava ovládacích prvkov a tlačidiel pre rýchly prístup k funkciám, ako je bracketing alebo zmena režimu. Používatelia pokročilých tiel Nikon nespoznajú rozdiel. Čo by som zdôraznil, je úplná absencia tlačidiel okolo stavového LCD. Čo to znamená? Všetko máte na dosah ruky a nie je potrebné „prehmatávať“.

Pár slov na záver

O Nikone Z8 by sa toho dalo určite napísať veľa. Sám sa už neviem dočkať na jeho plnohodnotné otestovanie. Už teraz je však jasné, že spoločnosť Nikon pracuje predovšetkým na tom, aby sa z fotoaparátu Nikon Z9 dostala do menšieho a ľahšieho tela maximálna funkčnosť. Zatiaľ mám pocit, že to bolo spracované bezchybne. A pre tých, ktorí sú netrpezliví, pridávam odkaz na podrobný dlhodobý prehľad Z9, ktorý načrtne 99 % možnosti Nikon Z8.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár