CEWE Fotolab blog
Malá strana - Praha

Nebojte sa fotiť v meste, aj keď sa na vás ľudia dívajú

Prekonajte svoj strach a objavte svoje schopnosti. Pozriete sa ľuďom do očí. Čupnite si, alebo si nájdite polohu, ktorá je pre vás najkomfortnejšia. A prídu neopakovateľné zábery. Také, aké ste doteraz nikdy nezachytili.

Fotografi zameraní na pouličnú fotku, sú ako poľovníci loviaci jedinečný a neopakovateľný okamih. Ich cieľom je zachytiť atmosféru a momenty, ktoré sa už nezopakujú. A ja som jedna z nich. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim ukázať, ako takéto zábery dokážete vyhotoviť aj vy.

Kontrast k historickým dominantám

Ja som sa vybrala fotiť koncom februára mesto Praha. Veľký pomocník pri fotení mi bol fotoaparát Lumix S5II – rýchla uzávierka, vysoká škála ISA či dokonalá farebnosť, dodali mojím fotografiám potrebnú dramatickosť. Fotila som na manuál a menila som si iba ISO, clonu a dĺžku expozície. Ostatné už bolo iba na motíve a prevedení.

Nechcela som urobiť iba „turistické“ fotografie mesta, pohrala som sa vlastne s dĺžkou expozície a ohniskovou vzdialenosťou. Výsledkom boli veľmi dynamické fotografie, možno až hraničiace s fotografickou abstrakciou.

Staré mesto - Praha
Kontrast | LUMIX | S 20-60 | F3.5-5.6 | ISO 400 | Staré mesto

 

Mojím cieľom bolo ukázať vám možnosti a kreatívnejší prístup pri pouličnej fotografii. Vidíte tak mesto, ktoré nie je len romantické, ale hlavne neustále v pohybe. Akýsi kontrast k historickým dominantám.

Čakajte na správny moment

Tentokrát som sa nesústredila na objekt ako taký, ale snažila som sa zachytiť celkový ruch či atmosféru. Je už na vás, čo bude cieľom vášho fotenia? Či jedinečné ľudské osudy odohrávajúce sa v priestore, alebo skôr vnímanie ulice z väčšej diaľky.

Skúste si v ruchu mesta niekedy nájsť aj tichšie miesto, menej rušné. Také, kde sa trošku zastavil čas. Môžete z fotografie vylúčiť ľudí alebo fotiť iba odrazy v sklených plochách výkladov a obložení budov.

Neponáhľajte sa. Na zaujímavú fotografiu treba trochu odpozorovať, čo sa okolo vás všetko deje, čo je zaujímavé.

Buďte odvážni

 

Nebojte sa opýtať, či niekoho môžete odfotiť.  Neriešte, že sa na vás dav ľudí pozerá. Skúste si čupnúť, alebo vyliezť na vyvýšené miesto. Zmeníte tak bežný uhoľ pohľadu a divákom odprezentujete, že svet je možné vidieť aj inak.

Nezabúdajte dobre ovládať svoj fotoaparát. Práca s technikou je totiž základ pre rýchlu reakciu a zachytenie momentu.

Praha Karluv most
Dlhá expozícia a zoom | LUMIX S5II | S 20-60 | F3.5-5.6 | ISO 800 | Karlův Most – Praha

 

Prajem vám veľa odvahy, zaujímavé počasie a radosť z fotenia. A ešte malý tip na záver. Skúste si vašimi fotkami skrášliť aj svoje bývanie.

Pochváľte sa svojimi fotkami vo forme fotoobrazu

Pochváľte sa pri každej návšteve svojimi výtvormi a zaveste si svoje fotky vo forme fotoobrazu na stenu.

Fotobrazy Prahy

Máte medzi zhotovenými fotkami svoju obľúbenú? Super, neschovávajte ju v počítači a vystavte si ju na stenu. Jedinečné fotografie z vašej tvorby si zaslúžia špeciálne miesto. Osobne preferujem akrylové sklo, farebnosť fotografie ešte viac vynikne.

Vaša fotografia je vytlačená priamo pod štvormilimetrové hrubé akrylátové sklo, ktoré je vzadu spevnené hubou hliníkovou doskou. V CEWE je to najkvalitnejšia dekorácia stien, ktorá zabezpečí stálosť farieb, čo ako fotografka najviac oceňujem.

Je už na vás či budete fotografiu ladiť so stenou ako ja.

Ingrid Neveová

Moje motto:
"Raz som si myslel, že som urobil chybu, ukázalo sa však, že to bol kreatívny okamžik." Scott Fleming

Pridať komentár