CEWE Fotolab blog

Nikon Z9 – Predstavenie vlajkovej lode a porovnanie s konkurenciou

O CSC fotoaparátoch Nikon sa hovorilo, že hrajú tak trochu tretie husle. Mohlo za to automatické zaostrovanie, ktoré ľahko zaostávalo za tým, čo dokáže Canon alebo Sony. To sa ale s dneškom zásadne mení. Nikon Z9 je totiž nekompromisným fotoaparátom, ktorý sa bez akéhokoľvek preháňania hodí pre akýkoľvek fotografický žáner.

Nikon nás v predchádzajúcich týždňoch pravidelne zásoboval ochutnávkami toho, čo dokáže ich nová vlajková loď, Nikon Z9. 28.októbra 2021 došlo k oficiálnemu predstaveniu a oznámeniu všetkých možností i parametrov. Video z predstavenia si môžete pozrieť tu:

Určite odporúčam prezrieť aj ďalšie videá z kanála Nikon Europe. Pokrývajú podrobne celý rad aspektov nového prístroja a nechýbajú ani dojmy profesionálnych fotografov. A nejedná sa iba o marketingové reči, pozrite si napríklad wildlife video od skvelého fotografa Mortena Hilmera, ktorý používa Nikon Z9 v náročných podmienkach Špicbergov.

Technické parametre
Vedľa bajonetu sú ponovom tri funkčné tlačidlá.

 

Nikon Z9 je vítanou konkurenciou pre nadchádzajúci Canon R3 a výborný Sony Alpha 1. A nie len tak hocijakou. Keď sa pozriete na porovnávaciu tabuľku nižšie, tak vidíte, že svojimi technickými parametrami uspokojí naozaj všetky fotografické žánre. Používa 46 MPix vrstvený BSI snímač, ktorý bol novo vyvinutý práve pre tento prístroj. Dopĺňa ho úplne nové CPU Expeed 7, ktoré má na starosť prepracovaný systém ostrenia (vracia sa 3D tracking!), ktorý, ako rôzne videá dokazujú, je úplne porovnateľný s tým najlepším na trhu.

Nikon Z9 vs Canon R3 vs Sony Alpha 1
  Nikon Z9 Canon R3 Sony Alpha 1
Snímač Vrstvený,
BSI-CMOS,
46 MPix
Vrstvený,
BSI-CMOS,
24 MPix
Vrstvený,
BSI-CMOS,
50 MPix
Procesor Expeed 7 Digic X 2x BIONZ XR
Rozsah citlivosti 64-25600 100-102400 100-32000
Počet AF bodov 493 1053 759
LCD 3,2″ 2,09 mil. bodov,
výklopný
vertikálne i
horizontálne
3,2″ 4,15 mil. bodov,
otočný,
výklopný
3,2″ 1,44 mil. bodov,
výklopný
Hľadáčik 3,68M, 0,8x,
až 120fps,
blackout free
5,76M, 0,76x,
až 120 fps,
blackout free
pri 30 fps
9,43M, 0,9x,
až 240fps,
blackout free
pri 30 fps
Sériové snímanie 20 fps RAW,
30 fps JPEG,
120 fps 11MPix JPEG
30 fps RAW 30 fps
(s vybranými
objektívmi)
Video 8K 30p, 4K 120p 4K 120p 8K 30p, 4K 120p
Stabilizácia V tele, 6EV V tele, 8EV
(s vybranými
objektívmi)
V tele, 5,5EV
Pamäťová karty 2x CFexpress typ B 1x SD UHS-II,
1x CFexpress typ B
2x CFexpress typ A
nebo SD UHS-II
Uzávierka Elektronická,
1/32000s
Mech. 1/8000s,
el. 1/64000s
Mech. 1/8000s,
el. 1/32000s
Rozmery 149 x 150 x 91 mm 150 x 143 x 87 mm 129 x 97 x 81 mm
Hmotnosť 1340 g 1015 g 737 g
Výdrž batérie
(CIPA)
740 760 530

Canon R3 je vďaka svojmu rozlíšeniu 24 MPix a možnosti fotiť 30 snímok za sekundu v plnom rozlíšení aj pri sledovaní cieľa naozaj zameraný hlavne na športového a wildlife fotografa. Trochu tiež zaostáva v otázke videa. Niežeby 4K pri 120fps bolo málo, ale ako nový Nikon Z9, tak aj Sony Alpha 1 zvládnu natáčať 8K video v 30 fps. Tu má ale navrch Nikon, pretože zvládne natáčať 8K záznam bez prehrievania a obmedzenia dĺžky. Na reálne čísla si ešte počkáme, ale všetko nasvedčuje, že natáčať pôjde s externým napájaním aj niekoľko hodín v kuse. To je, oproti zhruba 20 minútam u Sony, zásadný rozdiel. Možnosti natáčania videí sa budú naďalej rozširovať, Nikon chystá na začiatok ďalšieho roka firmware update, ktorý umožní nahrávať aj 12-bit 8K/60p záznam v proprietárnom formáte.

Nemal by sa pozerať inam? No nič … spoznáte nasadený objektív? Autor: Nikon Europe

 

Sony Alpha 1 je špičkový prístroj. Pravdepodobne ešte výkonnejšie ako Z9, ale o to nejde. Dôležité je, aký je fotoaparát v praxi a tiež možnosť voľby. Sony A1 používa 50 MPix snímač a dá sa, rovnako ako Nikon Z9, považovať za univerzálny fotoaparát „na všetko“. Chleba sa ale začne lámať pri pohľade na cenovku. Nikon Z9 totiž bude štartovať na cene 5999€. Keď sa pozriete na cenu Sony Alpha 1, ktorá atakuje sedemtisícovú hranicu, zistíte, že je Nikon Z9 nacenený veľmi kompetitívne, a mohlo by to zásadne zamiešať trhom. Pre doplnenie, Canon R3 s cenovkou 6200€ je za Nikonom cenovo v tesnom v závese. Ide ale o to, že Canon R3 nie je vlajková loď v tom pravom slova zmysle, tou je stále DSLR Canon 1Dx Mark III a Canon preto veľmi pravdepodobne chystá, čo ja viem, Canon R1? Nikon Z9 je skutočnou vlajkovou loďou, s profesionálnym ovládaním, utesnením proti prachu a vode a celkovou stavbou tela zodpovedajúcou DSLR Nikon D6. A 6-tisíc za takto výkonný fotoaparát? Toto by mohlo vyvinúť tlak na všetky ostatné značky.

Nejde tu vôbec o žabomyšie vojny medzi značkami a ich fanúšikmi. Fotoaparáty porovnávam hlavne preto, že z toho budeme ťažiť my, fotografi. Doposiaľ nemala Alpha 1 konkurenciu, to sa dnes však mení. Samozrejme môžete namietnuť, že na Sony je viac objektívov a určite by ste mali pravdu. To však nič nemení na fakte, že ako Nikon, tak Canon usilovne pracujú na rozšírení ponuky natívnych skiel a pomocou adaptérov fungujú aj objektívy z DSLR, niekedy aj lepšie ako na zrkadlovkách samotných. Navyše sme sa dnes okrem Z9 od Nikonu dočkali aj nového FTZ II adaptéra a ďalších objektívov. O tom ale až neskôr. Späť k Nikon Z9!

Displej je nový, výklopný horizontálne aj vertikálne. Úprimne som rád, že nie je otočný. Kto to myslí s natáčaním vážne, zaobstará si monitor.

 

Mechanická uzávierka? Zbytočnosť

Nikon Z9 je veľmi zaujímavý tým, že vôbec nepoužíva mechanickú uzávierku, akú poznáme zo všetkých fotoaparátov s veľkým senzorom. Nový snímač aj procesor sa starajú o tak rýchle čítanie, spracovanie aj zápis dát, že jednoducho nebola potrebná. Pracujete teda primárne s elektronickou uzávierkou, ktorej nechýba režim flicker free na fotenie v komplikovanom svetle. Týmto si Z9 získava prvenstvo vo svojej kategórii a dá sa z toho vyvodiť aj to, že sa môžeme rozlúčiť s rolling shutter efektom vo videách alebo na fotografiách.

Systém ostrenia

Nikon Z9 pridáva, okrem známych režimov, aj 3D tracking, ktorý naopak dokonale poznajú všetci používatelia DSLR. Mal by som teda správne povedať, že sa 3D tracking vracia vo svojej najlepšej forme. Je totiž doplnený o sledovanie očí, tváre, hlavy, torza, tela, mačiek, psov, vtákov, lietadiel, áut, motoriek a kolies. Dlhý zoznam že? A umelá inteligencia sa postará aj o rozoznávanie ďalších objektov. Sledovanie mačiek preto neplatí len pre „felis catus“, ale zvládne všetky mačkovité šelmy atď. Oproti konkurentom od Sony a Canonu síce Nikon používa najmenšie množstvo ostriacich bodov, z tých sa ale začína pomaly stávať číslo atraktívne akurát tak pre oddelenie marketingu a nie pre fotografov. 493 bodov pokrývajúcich prevažnú väčšinu scény jednoducho podľa mňa musí stačiť aj tým najnáročnejším fotografom.

Všimnite si aj nevyužitý priestor vedľa stavového displeja, všetky tlačidlá sú totiž umiestnené tak, aby vyžadovali len minimálny pohyb ruky a prstov.

 

Hľadáčik

Z vyššie uvedenej porovnávacej tabuľky Nikon Z9 na papieri zaostáva iba v parametroch hľadáčika. Má to ale jedno „ale“. Ostatné fotoaparáty síce používajú hľadáčik s väčším rozlíšením, nevedia ho ale využiť permanentne a pri nastavení rýchlej snímkovacej frekvencie ide rozlíšenie aj kvalita zobrazenia dole. Nikon na to šiel správne a podľa mňa aj férovo voči fotografom. Rozlíšenie 3,69 M, teda 2560 x 1440 px bohato stačí a v kombinácii s kvalitným OLED panelom s nízkou odozvou a vysokou snímkovacou frekvenciou aj v zlom svetle ponúkne fotografom konzistentne kvalitnú skúsenosť nehľadiac na podmienky. Uznávam, že to je parameter, ktorý nebude ozdobou porovnávacích tabuliek. Ja to ale beriem ako dôkaz toho, že Nikon myslel na fotografov a nie len na „naháňanie“ technických parametrov.

Skúsenosti užívateľov aj predprodukčné vzorky naozaj potvrdzujú, že sa jedná o jeden z najlepších hľadáčikov na trhu. Jeho odozva je nulová, nemá žiadny blackout ani oneskorenie pri fotení a vyrovnaní jasu s ohľadom na okolité podmienky funguje bez vyrušovania fotografa. Jeho výkon alebo rozlíšenie sa nijako neznižuje „pôsobením okolitých vplyvov“. Áno, hľadáčik v Sony A1 má síce 9,43 milióna bodov, keď ale jeho rozlíšenie jednoduchým stlačením spúšte klesne na tretinu tejto hodnoty, pôsobí potom maximálne rozlíšenie trochu ako prázdne číslo do tabuliek.

Ďalšie parametre a novinky

Je toho naozaj veľa a detaily si necháme na veľkú recenziu, preto v skratke:

  • Nikon Z9 zvládne fotiť v plnom rozlíšení RAW súbory v 20 fps, JPEG v 30 fps, a pokiaľ by vám stačilo 11MPix v JPEG, môžete fotiť v 120 fps. To je 120 snímok za sekundu v rozlíšení 4062 x 2708 px! Pamätajte, že z 11MPix stále vytlačíte fotku s dĺžkou 50 cm.
  • Stabilizácia funguje novo v kombinácii so stabilizáciou v objektíve.
  • Pri vypnutí fotoaparátu sa zamkne pozícia snímača (snímač nebude „poskakovať“ napríklad pri jazde v aute).
  • Pri vypnutí sa navyše snímač zakryje špeciálnym krycím štítom. Ten je pevnejší ako klasická uzávierka a zavrie sa bez oneskorenia v momente vypnutia prístroja.
  • Dva sloty pre CFexpress typ B – rýchlosť a spoľahlivosť.
  • Základné natívne ISO 64, maximálne ISO 25600 – aj najvyššie hodnoty majú byť použiteľné.
  • Podsvietené tlačidlá a ovládanie podobné Nikonu D6, nechýba ani volič AF na prednej strane.
  • Nová batéria EN-EL18d zaistí v praxi výdrž na tisíce snímok.
  • Synchronizačný čas pre blesk je 1/200s.
  • Len o chlp nižšia váha v porovnaní s Nikonom D6, čo sa ale zmenšilo naozaj sú rozmery. D6 – 160 x 163 x 92 mm, 1270g vs Z9 – 149 x 149,5 x 90,5 mm, 1160g.
Ďalšie novinky

Tak trochu v tieni Nikonu Z9 predstavil Nikon aj nový FTZ II adaptér, ktorý prišiel o „bradu“ a neobmedzuje tak použitie fn tlačidiel okolo bajonetu. Ďalšou novinkou sú dva objektívy. Teleobjektív Nikkor 100-400mm f/4,5-5,6 VR S a univerzálny zoom Nikkor 24-120 f/4 S. Prvý menovaný bude perfektným spoločníkom pre každého wildlife a športového fotografa. Druhý potom osloví svojou univerzálnosťou, vysokou optickou kvalitou (je to S objektív, teda „eNko pre Zetko“ 🙂 ) a konštantnou svetelnosťou. Dokážem si ho predstaviť napríklad aj v rukách reportážneho fotografa alebo dokumentaristu. Všimnite si tretieho ovládacieho krúžku na oboch objektívoch, to nasvedčuje tomu, že by sa mohol stať štandardom pre Z objektívy. Nechýbajú ani programovateľné tlačidlá, na teleobjektíve hneď dve, na 24-120 potom jedno. Hlavne pri 24-120mm som fn tlačidlo ani control ring nečakal.

Na záver

Tak čo na to hovoríte? Ja si myslím, že ako fotografi môžeme len oslavovať. Nikon Z9 nie je fotoaparát pre každého a jeho cena to len potvrdzuje. O to ale vôbec nejde. Ide o to, že vytvoria zásadný tlak na ostatné značky, možno že ich aj donútia upraviť ich cenovú politiku (mám na mysli hlavne Canon, ale nechcel som byť konkrétny) a hlavne sa technológie zo Z9 budú postupne dostávať do strojov nižších radov. Ak niečo dokonale definuje gól do čierneho, tak je to jednoznačne novinka od žltého tímu – Nikon Z9.

Odporúčaná cena bola pre telo Nikon Z9 stanovená na 5999€. Prvé kusy sa na sklad dostanú v priebehu decembra.

 

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár