CEWE Fotolab blog

Ideálny pre náročných – Canon Powershot G1x Mark III

Prvé dojmy:

Fotoaparát Canon Powershot G1x Mark III je nečakane skladný. Na rozdiel od svojich predchodcov je doplnený o elektronický hľadáčik. Osobne som bol z tohto fotoaparátu milo prekvapený. Canon má celkom peknú ponuku v triede profi kompaktov, ktorá pokryje požiadavky širokej fotografickej verejnosti. Canon Powershot G1x Mark III patrí do tej najvyššej triedy a jeho parametre to len potvrdzujú. Vo vnútri fotoaparátu kraľuje veľký APS-C snímač 24,2MPx a komfort pri fotografovaní umožňuje krásny elektronický hľadáčik s vysokým rozlíšením.

Trochu som si musel zvykať na naozaj krátky rozsah zoomu, ktorý je však veľmi kvalitný v celej svojej dĺžke. Zadný dotykový LCD displej sa dá vyklápať do strany, čo dovoľuje fotografovať aj z netradičných uhlov. Množstvo vysunutých ovládacích prvkov na fotoaparáte umožňuje rýchlo reagovať a dosiahnuť tak nastavenie, ktoré potrebujete. Možnosť natáčania videa je už samozrejmosťou. Fotoaparát ho ponúka v rozlíšení Full HD a s frekvenciou až 60 obrázkov za sekundu. Myslím si, že takéto rozlíšenie stále postačuje, aj napriek tomu, že dnes sa stále viac preferuje vysoké rozlíšenie 4K.

Fotografovanie v praxi:

S fotoaparátom som sa vybral do Horského parku v Bratislave. Sneh sa už  pomaly z centra mesta vytrácal, v lese parku ho bolo napodiv ešte dosť. Pekne svietilo slnko, ktoré vynikalo na snehu a vytváralo zaujímavé dlhé tiene. Kmene stromov boli zaujímavo obsypané snehom, čo lákalo k zaujímavým kompozíciám. Na začiatku ohniska tohto fotoaparátu je veľmi pekné širokouhlé ohnisko 24mm, takže fotoaparát je ideálny na fotografovanie krásnych horských širokouhlých scenérií.

Po prvé chcem určite spomenúť veľkosť snímača vo vnútri fotoaparátu. Veľký APS-C snímač robí z fotografií naozaj špičku. V tomto prípade sa už nedá vyhovárať na vysoký šum alebo slabý dynamický rozsah. Nič také sa tu nedeje a fotoaparát pracuje aj vo vysokých citlivostiach ISO naozaj dobre. Jediné, čo som musel počas fotografovania zmeniť, bola používaná clona. Akonáhle som používal clonu f/2,8 až f/5,6 tak som mnohokrát zistil že na fotkách je ostrá len malá časť záberu. Pre dosiahnutie väčšej hĺbky ostrosti je potrebné použiť clonu v hodnotách minimálne 8 až 11. Je to dôležité hlavne kvôli dosiahnutiu rovnomernej ostrosti fotografie. Samozrejme, niekedy je čiastočná ostrosť vyslovene žiadaná. Hlavne v prípadoch, keď potrebujeme, aby objekt, prípadne portrét pekne vystúpil do popredia a pozadie ostalo efektne rozmazané.

Ďalšou zaujímavou funkciou je fotografovanie makra. Zaostrovať sa nedá z takej bezprostrednej blízkosti, ako pri bežných kompaktných fotoaparátoch. Najnižšia možná vzdialenosť zaostrenia je 10 cm od fotografovaného objektu. V galérii je niekoľko ukážkových fotografií makra, ktoré som v parku odfotografoval. Výhodou veľkého APS-C snímača je možnosť urobiť kvalitné výrezy a aj z nezaujímavého makro záberu tak dokážete vytvoriť detailnú makro fotografiu.

Na konci Horského parku som našiel dlhé schody, ktoré pri odfotení z dobrého uhla môžu vyzerať zaujímavo. Celý areál Horského parku je na fotografovanie ako stvorený a dá sa tu stráviť naozaj príjemný čas. Pri zostupovaní z najvyššie položenej časti Horského parku sa vynárajú pekné výhľady na Staré mesto a okolie Bratislavského hradu. Trochu mi neprialo počasie, nad mestom bol opar aj napriek slnečnému počasiu a jasnej oblohe. Niekoľko fotografií som urobil pri ohnisku 24-72mm. Išlo hlavne o široké zábery a malé priblíženia. Fotoaparát svojou kvalitou dominuje hlavne pri fotení architektúry, krajiny alebo iných širokouhlých záberoch. Ak budete chcieť využiť jeho potenciál pri fotení portrétu a pozadie pekne rozmazať, budete musieť nazoomovať na maximum ohniska 72mm.

Prechádzkou po strmých uličkách smerom do Starého mesta som sa postupne dostal k historickému cintorínu na Kozej ulici. Je to veľmi pekné a fotogenické miesto. Z každej časti tu dýcha zvláštna atmosféra a fotogenické sochy kamenných anjelov potešia nejedného kreatívneho fotografa. Urobil som niekoľko záberov týchto sôch, kde som chcel vyskúšať potenciál veľkého snímača pri fotografovaní portrétu. Musím povedať, že pri širokom ohnisku 24mm ako aj na plnom zoome, si fotoaparát počínal naozaj dobre. Fotografie sú pekne ostré, prekreslené a pozadie objektov príjemne rozostrené. Musím pochváliť kvalitu elektronického hľadáčika, pri fotografovaní v snehu a silnom slnku som ho často využíval a kľudne komponoval.

Zaujímalo ma, ako si fotoaparát bude počínať v horších svetelných podmienkach pri fotografovaní večerného mesta. Parametre hovorili v jeho prospech, preto som sa neúspechu neobával a tešil sa, čo z fotoaparátu dostanem. Zašiel som do obľúbených uličiek Starého mesta. Na fotoaparáte som nechal nastavené AUTO ISO a prioritu clony. Fotoaparát nastavoval hodnotu ISO 6400, čo by sa na prvý pohľad mohlo zdať veľa, ale fotografie aj pri takejto vysokej citlivosti vyzerajú v poriadku a sú použiteľné. Fotografoval som priamo z ruky bez použitia statívu. Pri tomto spôsobe sa dá dobre využívať vyklápací LCD displej a fotografovať napríklad z podhľadu. Obľúbil som si možnosť jedným dotykom na displej zmeniť ostriaci bod. Úžasne to zjednodušuje prácu s fotoaparátom.

Kvalita a možnosti tohto fotoaparátu určite potešia aj dnes veľmi populárnych vlogerov. Fotoaparát ponúka vysoko kvalitné Full HD video, je skladný a poskytuje všetko potrebné pre kvalitný vlog. Funkcia Dual Pixel CMOS AF zabezpečuje výborné ostrenie aj pri objektoch, ktoré sa počas natáčania približujú smerom k vám.

Na záver:

Kompaktný fotoaparát Canon Powershot G1x Mark III je skutočne vydarený a prepracovaný. Všetky nedostatky predošlých generácií sú odstránené a dnes tu máme špičku vo svete kompaktných fotoaparátov. Myslím si, že s týmto fotoaparátom dokážete nafotografovať profesionálne zábery na úrovni digitálnej zrkadlovky, aj natočiť špičkové video vo Full HD rozlíšení. Už niet výhovoriek alebo obmedzení. Úžasná skladnosť vám umožní fotoaparát prenášať vo väčšom vrecku alebo puzdre a mať ho kedykoľvek k dispozícii.

Postúpte vo svojom fotografovaní ďalej a urobte vaše fotografie dokonalými s fotoaparátom Canon Powershot G1X Mark III.

Plusy a mínusy fotoaparátu Canon Powershot G1X Mark III

Plusy:

  • Veľký APS-C snímač
  • Kvalitný elektronický hľadáčik s vysokým rozlíšením
  • Dotykový LCD
  • Veľmi praktické a skladné telo fotoaparátu
  • Množstvo vysunutých ovládacích prvkov

Mínusy:

  • Kratší rozsah zoomu (24-72mm)
  • Svetelnosť objektívu by mohla byť lepšia
  • Makro fotenie je komplikovanejšie
  • Neponúka 4K ( osobne si ale myslím že Full HD stále úplne postačuje)
  • Priemerná výdrž batérie

Pozrite si videorecenziu:


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár