CEWE Fotolab blog

Leica CL

Leica CL + Elmarit-TL 18mm f/2.8 ASPH

Keď sa mi v lete 2015 naskytla príležitosť skúsiť si prestížnu nemeckú kvalitu značky Leica, neváhal som. Dva dni v najväčšom úpeku, ale stálo to za to. Leica M240 + legendárny 50mm Noctilux a širokáč Tri-Elmar 16-18-21mm mi dali zabrať, ale zároveň mi dali fotograficky viac, než čokoľvek, čo som dovtedy poznal a skúsil – článok nájdete tu.

Po necelých troch rokoch sa mi naskytla ďalšia príležitosť otestovať fotoaparát Leica, tento krát v domácich podmienkach, príjemnejšom počasí a hlavne, z úplne inej kategórie. Ale poďme poporiadku.

Ako to začalo?

Pôvodná Leica CL je kompaktný 35mm fotoaparát s vymeniteľnými objektívmi a bajonetom Leica M. Bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Minolta, ktorá ho vyrobila v apríli 1973 a na japonský trh bol uvedený v novembri 1973 ako Leitz Minolta CL. V roku 2017 spoločnosť Leica oznámila nový digitálny zrkadlový fotoaparát, opäť pomenovaný Leica CL.

Očakávania boli rôzne, ale rovnaký názov je nakoniec to jediné, čo majú fotoaparáty spoločné. Pôvodnú kinofilmovú podobu nahradila nová verzia s digitálnym APS-C snímačom, s rozlíšením 24Mpix a bajonetom TL. V súčasnosti existuje sedem objektívov s TL bajonetom, štyri s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (18mm, 23mm, 35mm a 60mm) a tri s premenlivým ohniskom (11-23mm, 18-56mm, 55-135mm). Bez problémov ale nasadíte aj objektívy z plnoformátoveho SL systému a pri použití adaptéra aj objektívy s M a R bajonetom.

Svoje dojmy a pár dňovú skúsenosť začnem z opačného konca, s fotoaparátom sa mi lúčilo ťažko :). Leica bola špička v čase kinofilmu, ale rovnako je tomu tak aj dnes, v čase digitálu. Mal som možnosť nedávno si na pár hodín vyskúšať cca 3 ročný model Leica Q a hoci som si nestihol úplne dokonale zvyknúť na iné ovládanie ako denne používam, tak výsledný obraz a celkový dojem bol vysoko pozitívny.

To isté platí o Leica CL. Fantastická kvalita obrazu, rýchle a presné zaostrovanie (rýchlejšie ako pri modeli Leica Q), výborná kvalita elektronického hľadáčika, jednoduché ovládanie a ako bonus, mini stavový displej, ktorý je v tejto veľkostnej kategórii fotoaparátov  priam rarita.

Fotoaparát som obdržal s objektívom Elmarit-TL 18mm f/2.8 ASPH, čiže po prepočte na plnoformát, klasický širokouhlý reportážny objektív s 27mm ohniskom a príjemnou svetelnosťou f/2.8. Objektív je typu pancake a hoci bol strieborný, tak s čiernym telom Leica CL ladil dokonale.

Kombinácia malého tela a pancake objektívu pôsobí nenápadne. Ideálna kombinácia na street fotografiu, reportáž, dokument, ale využitie nájde aj pri fotení  krajiny a architektúry. Dizajnovo je Leica CL dotiahnutá do dokonalosti. Niekomu môže chýbať grip pre lepší úchop, ale to  by nebola Leica ako ju poznáme už 105 rokov, kedy Oskar Barnack vytvoril svoj prvý prototyp.

Leica CL sa drží príjemne, s Elmaritom 18mm je ľahká a pritom stále ostáva ten najvyšší pocit luxusu z kvalitných materiálov. Po krátkom zoznámení sa s ovládaním, som sa vybral do ulíc Banskej Bystrice, vyskúšať tohto krásavca v praxi.

S fotoaparátom sa mi pracovalo výborne. Intuitívne ovládanie, všetko podstatné nastavíte na tele fotoaparátu, svižné a presné zaostrovanie. Jediné na čo sa potrebujete sústrediť je kompozícia a zachytenie tých správnych okamihov. Skvelé! Hneď som si spomenul na slová, ktoré vyriekol Henri Cartier-Bresson:

„Pre mňa je fotoaparát skicou, nástrojom intuície a spontánnosti.”

Ja len dodám, že Leica CL je v tomto zmysle dokonalým nástrojom.

APS-C senzor

Zo svojej praxe som zvyknutý na rôzne veľkosti snímačov. Leica CL ide strednou cestou, snímač nie je plnoformátový ako v modeloch M, Q a SL, ale je dostatočne veľký na každý fotografický žáner a s použitím vhodných objektívov si viem tento fotoaparát veľmi dobre predstaviť napr. aj pri fotení svadby.

Kvalita obrazu je výborná, snímač s 24Mpix to zvláda veľmi dobre po každej stránke – farebná vernosť, dynamický rozsah, rozlíšenie, ale aj miera šumu pri vyššom ISO. Nasadený 18mm objektív snímaču adekvátne sekundoval a mne neostáva nič iné, len sňať pomyselný klobúk pred touto zostavou. Apropó, APS-C senzor. Niektorí ľudia hovoria, že ak by Oskar Barnack vytvoril fotoaparát v dnešnej dobe, bol by to práve tento formát.

Po cca troch rokoch som sa vrátil k značke Leica a opäť to hodnotím len pozitívne.

Leica CL je skvelý fotoaparát. Nielen vo svojej kategórii, ale celkovo. Nie je však pre každého a to najmä kvôli cenovej politike, v ktorej je konkurencia oveľa bližšia masám. Kto si však môže dovoliť siahnuť hlbšie do vrecka, ten neoľutuje. Dostane nielen fotografickú kvalitu v každom ohľade, ale zároveň aj niečo naviac. Pocit z prémiovej značky, luxusu, niečo priam posvätné a legendárne. Ten pocit vám priam nedovolí spraviť zlú fotku, akoby z vás chcel dostať to najlepšie v danej chvíli. Nielen sa fotením baviť, ale zároveň pretaviť svoje pocity a videnie do kvalitných fotografií. Leica CL dokáže naplniť očakávania aj tých najnáročnejších.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár