CEWE Fotolab blog

Pripravený do každej situácie – Tamron 18-400 mm

Prvé dojmy:

Objektív v tomto rozsahu nie je bežná záležitosť a ocenia ho hlavne všetci tí, ktorí fotografujú na miestach kde vyslovene nie je čas na striedanie a vymieňanie objektívov. Donedávna boli takéto rozsahy len kompromisom a optická kvalita nedosahovala prijateľnú úroveň. Výsledné fotografie boli ako tak kvalitné na začiatku ohniska, akonáhle ste sa ale dostali na dlhšiu ohniskovú vzdialenosť, ostrosť a kresba klesala. Takýmto fotografiám sa niekedy hovorí „úplné blato“ ( neostrá mazanica bez kresby).

Pri objektíve Tamron 18-400mm už ale na prvý pohľad ide o kvalitný kus objektívu. Priznávam je dosť ťažký, ale pri tomto rozsahu sa  nemožno čudovať. Celkové spracovanie a použité materiály sú na dobrej úrovni. V objektíve je vstavaný stabilizátor obrazu VC a má možnosť zamykania výsuvného tubusu v čase nepoužívania. Osvedčí sa hlavne vtedy keď  máte fotoaparát aj s týmto objektívom zavesený na krku, nebude sa zbytočne a samovoľne vysúvať. Ja som objektív testoval na základnej zrkadlovke Nikon D3400 s APS-C snímačom. Po prepočte na tento snímač tak získate unikátny rozsah zoomu až 27-600mm.

Fotografovanie v praxi:

Objektív a jeho schopnosti som sa vybral otestovať na novú rozhľadňu na Bratislavskej Kolibe. Stačí prejsť niekoľko minút lesom popri televíznej veži Kamzík a ste na mieste. Vyrástla tam 15 metrová drevená rozhľadňa, z ktorej je netradičný a zaujímavý pohľad na Bratislavu. Je to fajn miesto na odskúšanie práve takéhoto veľkého rozsahu zoomu.

Mal som možnosť odfotografovať z jedného miesta a s jedným objektívom mnohé uhly záberov. Používal som statív aby som dosiahol čo najlepšie a najostrejšie fotografie. Rozhodne ho odporúčam použiť pri fotografovaní na dlhších ohniskách ako 200 / 300 a 400 mm. Optická stabilizácia obrazu je celkom výkonná a pri širokouhlom či bežnom prizoomovaní pracuje dobre a statív nie je potrebný. Samozrejme nedalo mi to a s objektívom som skúšal fotografovať v celom rozsahu 18-400mm aj bez použitia statívu, len pri zapnutej stabilizácií. Z okna bytu mám celkom slušný výhľad na Bratislavský hrad. Nedopadlo to vôbec zle, výsledné fotografie z celého rozsahu si môžete pozrieť v galérií.

Na záver:

Teleobjektív Tamron 18-400 je zaujímavý objektív, ideálny pre každého kto potrebuje jeden rozsah, nemá čas objektív vymieňať, prípadne všade tam kde nie je výmena z dôvodu prachu alebo počasia vhodná. Jeho konštrukcia a aj optická kvalita je napriek obrovskému rozsahu na vysokej úrovni. Samozrejme musíte rátať s kompromisom. Priznávam ale výsledky sú viac ako prijateľné a celkovo som od tohto objektívu čakal omnoho menej ako ponúka.

Ak sa chystáte na dovolenku do prašného prostredia, prípadne na miesta kde nie je čas na výmenu objektívov určite je to tá správna voľba. Jeho schopnosti sa uplatnia aj u ľudí, ktorí radi chodia po horách a potrebujú mať nasadený jeden široko rozsahový objektív.  Osobne ho môžem po zhruba dvoch dňoch používania vrelo odporučiť.

Plusy:

  • Kvalitná konštrukcia a celkové prevedenie objektívu
  • Slnečná clona v balení
  • Dobrá kvalita obrazu aj v extrémnych polohách zoomu 200/400 mm
  • Možnosť zoom zamknúť v čase nepoužívania
  • Výkonný stabilizátor VC (umožňuje fotografovať bez statívu v celom rozsahu)
  • Kovový bajonet

Mínusy:

  • Vyššia hmotnosť objektívu (pri takomto rozsahu s tým treba ale rátať)
  • Tubus objektívu sa pri zoomovaní postupne vysúva vo dvoch sekciách (zvyšuje to riziko znečistenia objektívu prachom)
  • Optická kvalita je určitým kompromisom (napriek tomu je ale kvalita výsledných fotografií stále na dobrej úrovni)

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár