CEWE Fotolab blog

Čarovná Banská Štiavnica

Snáď každý pozná povesť o štiavnických jašteričkách, ktoré pastier zbadal na kameni a čudoval sa, pretože také ešte na vlastné oči nevidel. Dve z nich boli akoby ukované zo striebra a zlata.

Pastier si ich chcel prezrieť zblízka, no schovali sa mu pod kameň. Zvedavosť mu však nedala, tak odvalil balvan, na ktorom sa vyhrievali. Pod balvanom ležala hruda zlata a pastier neveril vlastným očiam. Od radosti svoj príbeh vyrozprával všetkým. Chýr o náleze sa rozniesol veľmi rýchlo, ľudia začali kopať šachty, bane a vznikali osady. Postavili krásne stavby, domy a školy. Vzniklo mesto bohaté, učupené v krásnej doline a dali mu meno Banská Štiavnica. Toto mestečko je síce malé, ale má čo ponúknuť. Bohatá história, zaujímavé technické pamiatky a prírodné krásy sú skvelou inšpiráciou na fotografovanie.

Cestu do tohto malebného mesta si vychutnávam vo vláčiku z Hronskej Dúbravy. Z okna nadšene pozorujem úchvatné prírodné scenérie a cítim sa ako na školskom výlete. Železničná horská trať prechádza tunelom a krásnymi viaduktami. Bola dobudovaná socialistickou mládežou a nesie meno „Trať mládeže“. Túto tému som počas cesty dopodrobna rozobral s kamarátom Lacom, ktorý cestoval  so mnou. Na vlakovej stanici nás čaká ďalší kamarát Matej, ktorý tu žije a bude nás sprevádzať mestom. Po krátkej ceste zo železničnej stanice si obzeráme centrum mesta.

Začíname na Dolnej ulici, kde sa zastavíme pri štôlni Glanzenberg, čo v preklade znamená „ligotavá hora“. Označuje sa za dedičnú štôlňu a jednou z najstarších v štiavnickom regióne. Ak sa rozhodnete pre jej návštevu, múzejníci vám dajú baterku, plášť a prilbu, aby ste boli na toto nezabudnuteľné dobrodružstvo patrične pripravený.

Pokračujeme Kammerhofskou ulicou, kde si v obchodíku s minerálmi kupujem ametyst na pamiatku. Chodník vedie jemným vyvýšením nad cestu, kde sme našli skvelé miesto na odfotenie mesta. Kopcovitým terénom sa čoskoro pred nami otvára Radničné námestie s pohľadom na kostol sv. Kataríny a radnicu s vežovými hodinami. V blízkosti je evanjelický kostol s obrovskou kupolou, ktorý sa určite oplatí navštíviť.

Nasleduje Námestie sv. Trojice, kde stojí kostol sv. Kataríny, pre mnohých najkrajší štiavnický kostol. V jeho v blízkosti sa k nebu týči monumentálny morový stĺp, snáď najfotografovanejší objekt v meste.

V dvoch radoch tu stoja meštianske domy, v jednom z nich je dom Maríny Pischlovej, ktorej Andrej Sládkovič zložil najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete. Zaľúbenci si tu môžu na mrežu, umiestnenú na fasáde domu, pripnúť zámok ako symbol ich lásky a kľúč odhodiť do fontány.

Niektoré meštianske domy mali v minulosti vlastnú štôlňu, podobne ako napríklad budova Berrgericht. V prízemí informačného centra nachádzame 75 metrov dlhú štôlňu Michal. Na poschodí sa nachádza múzeum minerálov zo Slovenska a sveta. Na stene múzea zase môžete nájsť obrovskú Geologickú mapu Slovenska.

V historickom jadre mesta sa nachádza až 360 objektov s umelecko-historickou hodnotou. Prechádzky po meste umocňujú úzke strmé uličky dláždené mačacími hlavami. Dá sa povedať, že história tu priam dýcha z každej strany. Ak si budete chcieť príjemne posedieť pri kávičke alebo čaji, skvelá možnosť je v štýlovej čajovni na prízemí Klopačky. Vo veži Klopačky bolo umiestnené zariadenie, ktorým sa hlasným klopaním oznamoval baníkom čas fárania. V meste sa nachádza aj pivovar, návštevu ktorého by bola škoda vynechať.

Baníci v tejto oblasti vybudovali vzájomne poprepájaný unikátny a dômyselný systém nádrží -tajchov. Z pôvodne vybudovaných 66 sa však zachovalo len 24.  Tajchy sú krásne vrastené do strmých lesov, v lete perfektne osviežia a v zime ponúkajú možnosť korčuľovania.

Za zmienku stojí aj budova Nového Zámku. Siluetou pripomína raketu a preto predstavuje unikát v rámci Európy. Návštevníkom poskytuje krásny fotografický výhľad na mesto. Pre turistov je tiež veľmi atraktívne, trúbenie trubkára, ktorý oznamuje trúbením z veže čas ako živé hodiny každých 15 minút.

Očakávanou a obľúbenou atrakciou mesta sú Salamandrové dni. Baníci prechádzajú mestom v slávnostných uniformách v sprievode spolu s rôznymi postavami, ktoré súvisia s históriou. Sláva Štiavnice nespočívala iba v bohatstve jej podzemia, ale aj na sláve Baníckej akadémie. Zriadila ju Mária Terézia ako prvú univerzitu svojho druhu na svete a zhromaždila v nej špičkovú vedu a techniku tej doby.

V Botanickej záhrade, ktorá obklopuje budovy akadémie, môžete vidieť nádherné mamutie sekvoje a japonský céder. Navôkol počuť rozmanitých spevavcov. Toto miesto je ako stvorené na oddych od ruchu mesta. Nádhernou stavbou je aj štiavnická kalvária, ktorá patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Vidno ju zo všetkých strán, pretože je citlivo vsadená do kopca, na ktorom stojí. Podvečerná prechádzka popri 17 kaplnkách a troch kostolíkoch má neobzčajné čaro.

V roku 1993 sa Banskej Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, pretože spolu s technickými pamiatkami v okolí bola zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Neďaleko Banskej Štiavnice sa nachádza obec Svätý Anton, v ktorom nájdeme rovnomenný kaštieľ. Vkusne a elegantne zariadený, o ktorom sa traduje, že v sebe ukrýva symboliku kalendára: 4 vchody, 7 arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien. Na jeho chodbách sú umiestnené tisíce poľovníckych trofejí. Na stenách sú zase zachované originálne tapety, obrazy a nábytok z celého sveta. Celý kaštieľ je navyše obklopený rozsiahlym parkom, vhodným na príjemnú prechádzku v každom ročnom období.

Mesto som navštívil viackrát a zakaždým som tu objavil niečo nové. Musím povedať, že je jedným z najkrajších miest na Slovensku. V každom ročnom období má svoje úžasné čaro.

Vždy, keď si listujem CEWE FOTOKNIHU Pure, ktorú som si z tohto výletu spravil, spomínam na skvelé okamihy a zážitky s priateľmi. Miesta, ktoré som tu opísal sú najznámejšie, no Banská Štiavnica toho ponúka ešte oveľa viac. Príďte ju spoznať aj vy.


 

František Varga

Chcem veľa cestovať a spoznávať zaujímavé miesta.Obľubujem prechádzky prírodou, kde mi spoločníka robí fotoaparát.

Pridať komentár