CEWE Fotolab blog

Kúzlo analógu: Insta fotky s fotoaparátmi INSTAX – 2. diel

Analógová fotografia má stále svoje kúzlo, ktoré vie očarovať dynamikou svetiel a tieňov, aj svojimi špecifickými farbami. Cesta ku klasickej fotke ale môže byť tŕnistá. Našťastie existuje jednoduchý a zábavný spôsob – instantné fotografie!

Pokiaľ ste ešte nečítali prvý diel tohto miniseriálu, určite to napravte. Dozviete sa v ňom, ako a podľa čoho vybrať instantný fotoaparát alebo tlačiareň. Nájdete v ňom aj tipy a skúsenosti s prístrojmi na veľký formát filmu Instax Wide. V tomto diele dostanú priestor fotoaparáty (a tlačiarne) na film Instax Square a Mini. Článok zakončím radami, ako s fotoaparátmi Instax pracovať. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a rovno sa vrhneme na populárny štvorcový formát.

Instax na filmy „Square“

Fotografie s pomerom strán 1:1 boli v minulosti úplným štandardom. Stačí si spomenúť na fotoaparát Flexaret od firmy Meopta, ktorý používal zvitkový film. Postupne ale začal preberať opraty klasický kinofilm s pomerom strán 3:2 a štvorcové fotografie sa začali stávať históriou. To zmenila aplikácia Instagram, ktorá vo svojich začiatkoch nebola len o reklamách a influenceroch. Prispeli aj mobilné telefóny, na ktorých úzkom displeji vyzerajú štvorcové fotky dobre a na filme Instax Square ešte lepšie.

Porovnanie veľkosti jednotlivých formátov Instax

 

Fotoaparáty Instax Square nie sú oveľa väčšie ako prístroje Mini a napriek tomu ponúknu väčšie fotografie s množstvom detailov. Mám štvorcový formát rád, dáva totiž priestor na zaujímavú kompozíciu.

Instax Square SQ1
Instax Square SQ1 stavia na minimalistický dizajn a pastelové farby

 

Instax Square SQ1 sa ľahko ovláda a funguje plne automaticky. Zapnete ho pootočením krúžku okolo objektívu, kedy v prvej pozícii ostrí od zhruba 60 cm, v druhej, nazvanej „Selfie“, sa najkratšia vzdialenosť skráti na 30 cm. Zmení sa aj hĺbka ostrosti – tá určuje to, čo bude na fotografii ostré. V klasickom režime to bude všetko od 60 cm po nekonečno, v selfie a prakticky aj close-up režime potom 30 cm až cca 50 cm.

Fotoaparát SQ1 si môžete vybrať buď v testovanej modrej, výraznej tehlovej alebo elegantnej bielej (ktorá je skôr béžová). Mne sa najviac páči tehlová.

K Instaxu SQ1 si Fujifilm pripravil aj zatváracie puzdrá na mieru, ktoré si môžete farebne zladiť s fotoaparátom.

Štvorcový formát Square je ideálnym kompromisom medzi veľkosťou fotky a kompaktným rozmerom fotoaparátu.

 

Blesk fotoaparátu Instax Square SQ1 sa aktivuje automaticky, meranie expozície funguje perfektne, nikdy sa mi nestalo, že by fotoaparát vyhodnotil scénu zle a fotka bola príliš tmavá alebo svetlá (prepálená).

Pri modeli SQ1 si dajte pozor na jednu jedinú vec a to je pomerne citlivá spúšť. V prvých hodinách s prístrojom som urobil pár fotiek omylom, ale potom som si na spúšť zvykol a s jej citlivým nastavením počítal.

O napájanie sa starajú batérie CR2, ktoré sú oproti ceruzkovým o niečo menšie, postarajú sa o rýchle nabíjanie blesku a majú dlhú výdrž. Nevýhodou je ich dostupnosť – AA batérie kúpite v skoro každej večierke, CR2 len v špecializovaných obchodoch, napríklad vo Fotolabe.

Instax Share SP-3
Prenosná tlačiareň Instax Share SP-3 je k dispozícii v dvoch farebných kombináciách

 

Prenosná tlačiareň Instax Share SP-3 toho nevie tak veľa ako novšie modely Link, ale to čo má robiť – tlačiť fotky – vie skvele a kvalita fotografií je vysoká.

Určite odporúčam fotky ľahko stmaviť, výtlačky sa mi zdali svetlejšie ako na nových modeloch. Ide to ľahko priamo v aplikácii. V tej môžete fotky aj orezať, otočiť alebo na ne aplikovať rôzne filtre a vyrobiť koláže. Zaujímavosťou je vymeniteľná batéria typu Fujifilm NP-50. Tá na jedno nabitie zvládne vytlačiť až 160 snímok, teda 16 kaziet po desiatich filmoch.

Filmy a príslušenstvo pre Instax Square

V prvom diele seriálu som si zúfal nad slabším výberom filmov pre formát Wide. To však vôbec neplatí pre filmy Square. Vyberať môžete z celého radu filmov s farebnými rámčekmi.

  • Ako prvý je samozrejme k dispozícii klasický film s bielym rámčekom, ten kúpite v balení po desiatich, dvadsiatich alebo výhodne po päťdesiatich kusoch.
  • Film Instax Square Monochrome osloví milovníkov čiernobielej fotografie.
  • Instax Square Rainbow prekvapí pestrými farbami – každá fotka v kazete má inú farbu rámčeka.
  • Instax Square Black Frame je klasický farebný film s čiernym rámčekom.
  • Film Square Whitemarble má rámik v štýle elegantného bieleho mramoru. Hodí sa napríklad na svadobné fotenie.
  • Instax Square Star Illumination je film s čiernym okrajom oživeným o farebné hviezdy – každá fotka v kazete je iná!

Vaše výtlačky si môžete vystaviť alebo schovať do albumu určeného pre Square formát, zmestí sa doň 80 fotiek.

Instax na film „Mini“

Najmenší formát filmu by som prirovnal veľkosťou ku kreditnej karte a mne osobne sedí najviac. Instax Mini totiž môžete mať neustále pri sebe, nadväzovať tak kontakty alebo iba tak robiť radosť rodine a ľuďom v okolí. Fotografie sa ľahko schovajú do peňaženky alebo z nich môžete vyrobiť albumy a scrapbooky. Na ich výrobu môžete navyše použiť výstrižky a ozdobné samolepky. Priamo Fujifilm si nachystal nálepky „vintage“ a „lifestyle“.

Instax Mini 11
Instax Mini 11 sa vyrába v šiestich farbách a má páčivé bacuľaté tvary

 

Instax Mini 11 je priamy nástupca modelu Mini 9. Ten sa ešte stále dopredáva a posledné zásoby sa dajú kúpiť za zaujímavé peniaze. S modelom Mini 9 sám fotografujem už od roku 2017, zažil nejeden pád (fotí s ním aj trojročná dcéra) a stále funguje. Instax Mini 11 je v porovnaní s deviatkou menší a plne automatický. U Mini 9 totiž bolo nutné ručne nastaviť svetelné podmienky – občas to človek netrafí.

Mini 11 už nepoužíva fixný čas uzávierky. Automatické meranie expozície môže pracovať s časmi od pol sekundy do 1/250s. To je obrovská výhoda a rovnakú technológiu používajú všetky nové prístroje Instax. Fotoaparát tak vie otvoriť uzávierku na dlhšiu dobu, poslať tak na film viac svetla. Vyrovná tým jas medzi subjektom nasvieteným bleskom a tmavým pozadím. To deviatka nevedela a občas fotografie podexponovala alebo preexponovala. Nie často, ale stáva sa to. Počas testovania Mini 11 bolo 100% fotiek exponovaných správne.

Inak je Instax Mini 11 esencia jednoduchosti a hravosti. Zapnete ho mechanickým tlačidlom pod objektívom, vypnete ručným zasunutím objektívu späť do tela. V bežnom režime ostrí prístroj zhruba od 60 cm, v selfie a close-up režime potom medzi 30 a 50 cm. Ten aktivujete povytiahnutím konca objektívu. O napájanie sa starajú dve ceruzkové batérie, ktoré zoženiete všade.

Tip: Pri komponovaní vašich fotografií v close-up režime je nutné brať do úvahy posun priehľadového hľadáčika voči pozícii objektívu. Odborne sa tomuto hovorí paralaxa a obrázok vydá za tisíc slov – trik je v umiestnení objektu bližšie ľavému spodnému rohu – platí to pre všetky prístroje Instax až na Model Wide 300, ten má hľadáčik na opačnej strane.

Pre správnu kompozíciu v close-up režime som si vytvoril pomôcku: „Posuň subjekt smerom k objektívu.“

 

Instax Mini 40
Instax Mini 40 používa oproti Mini 11 kvalitnejšie materiály a stavia na klasický vzhľad.

 

Komu viac sedí klasický strieborno-čierny dizajn, môže zvoliť model Instax Mini 40. Je technicky totožný s modelom Mini 11, fotografie z oboch budú vyzerať rovnako.

Mini 40 ale používa kvalitnejšie materiály a mne osobne sa aj pri fotení lepšie drží. Mini 11 zase na druhú stranu nabáda k personalizácii pomocou nálepiek alebo ozdobných krytiek na spúšť, ktoré dostanete v balení.

Instax LiPlay
Instax Mini 40 používa oproti Mini 11 kvalitnejšie materiály a stavia na klasický vzhľad.

 

Digitálny fotoaparát na film Mini Instax LiPlay už podrobne testoval kolega a ja nemôžem inak, než jeho slová potvrdiť.

LiPlay je zo všetkých fotoaparátov Instax najmenší, používa skvelé materiály a dobre sa ovláda. Tlač fotiek je navyše ukážkovo rýchla. Zaujímavou vlastnosťou je technológia tlače, kedy sa vlastne bavíme o štandardnom osvite filmu, ktorý si tak zachová svoj analógový nádych.

LiPlay je možné prepojiť aj s mobilným telefónom a môže tak fungovať ako prenosná tlačiareň.

Na ukladanie fotografií používa MicroSD karty a na nabíjanie opäť MicroUSB. Instaxu LiPlay možno vytknem len jednu vec, a to obmedzené možnosti editácie po vyfotení fotky. Napríklad filtre sa dajú aplikovať iba pred fotením. Schválne hovorím možno, pretože tak fotoaparát prakticky ctí svoje instantné korene a to je podľa mňa dobre, plne digitálna konkurencia s termosublimačnou tlačiarňou ma nebavila zďaleka toľko, ako LiPlay.

Kvalita fotky je v dobrom svetle perfektná, v zlom osvetlení ľahko pokrivkáva za analógovými Instaxami s klasickým bleskom – muselo sa šetriť miestom aj batériou a ako blesk slúži len silná LEDka.

Instax Mini Link
Instax Mini Link sa radí s fotoaparátom LiPlay medzi najmenšie Instaxy na trhu.

 

Instax Mini Link dokáže to isté čo Link Wide alebo Share, a pridáva navrch zábavné párty funkcie.

Medzi ne patrí napríklad skladanie tvárí (ktoré je super) alebo test zhody párov (čo je skôr taká hlúposť, ale prečo nie). Pripojiť sa môže až päť užívateľov naraz. Tlačiareň navyše podporuje pohybové ovládanie zoomu pri fotení mobilom, ktoré keby nemala, ničomu by to nevadilo. Budem sa už opakovať, ale nabíjanie je opäť pomocou MicroUSB namiesto USB-C, inak nemám vreckovú tlačiareň Instax Mini Link absolútne čo vytknúť.

Filmy a príslušenstvo pre Instax Mini

Majitelia fotoaparátov na formát Mini majú to šťastie, že je tak trochu miláčikom Fujifilmu a výber filmov aj príslušenstva je najširší.

Kúpil som si Instax, čo teraz?

Máte vybrané, zaobstarali ste si fotoaparát s filmami a vložili alebo nabili batérie. Ako ale pokračovať ďalej? Práca s kazetami Fujifilm Instax je jednoduchá. Vkladajú sa tak, aby žltý symbol na kazetke ležal vedľa žltého symbolu vo vnútri komory pre film.

Žltá na žltú, je to ľahké.

 

Po vložení filmu bude na počítadle písmeno S ako Štart. Môžete teraz bez obáv stlačiť spúšť. Fotoaparát síce blysne, ale namiesto fotografie vyjde z prístroja iba plastový kryt kazety, ktorý môže putovať do smetného koša na plasty. Mimochodom recyklovateľné je kompletné balenie filmu aj kazeta samotná.

Počítadlo snímok môže byť buď digitálne alebo aj ako štýlové okienko na zadnej stene prístroja.

 

Až po tom, čo fotoaparát alebo tlačiareň zbaví filmovú cartridge krytu, začne počítadlo svoj odpočet na číslovke desať. V okienku alebo na displeji tak vidíte zostávajúci počet fotiek. Na snímke vyššie v Instaxe Mini 40 zostáva ešte deväť snímok.

Čítajte tiež na blogu: „Prečo si kúpiť Instax alebo Polaroid?“

Na záver

Trúfam si tvrdiť, že teraz viete o instantných fotoaparátoch Instax takmer všetko. Nezostáva nič iné, než vyjsť do sveta a užívať si kúzlo insta fotiek.

Pamätajte, Instaxy nie sú o dokonalej ostrosti a presných farbách. Instax je o zábave z fotenia, o zachytení spomienok, vytvorení pamiatok a suvenírov, zoznamovaní sa s novými ľuďmi a v neposlednom rade aj o zážitku z neobvyklej analógovej fotografie, ktorá baví úplne všetkých.

Pokiaľ ste sa náhodou dočítali až sem a hovoríte si, že som zabudol na Instax Wide, zamierte do prvého dielu tejto minisérie.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár