CEWE Fotolab blog

Ako fotiť ohňostroje

Čoskoro príde deň, kedy presne o polnoci uprieme naše pohľady na rozžiarenú nočnú oblohu. Silvester nám ponúka možnosť zachytiť to pestrofarebné divadlo, ktoré sa tam bude odohrávať. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako nafotiť naozaj pekné fotky ohňostrojov.
Fotíte pomocou smartfónu?

Krásu ohňostrojov viete zachytiť aj pomocou smartfónu. Vaše možnosti sú v tomto prípade obmedzené len typom fotoaparátu a funkciami, ktorými vaše mobilné zariadenie disponuje. Niektoré fotoaparáty majú už priamo zabudovaný mód pre fotografovanie ohňostrojov. Ak však fotíte bez neho, vaše nastavenia by mali vyzerať nasledovne: vypnutý blesk a HDR mód, citlivosť ISO 100 maximálne 200, a snažte sa nehýbať pri fotení s vaším smartfónom.

Fotíte pomocou kompaktného fotoaparátu?

Fotenie ohňostrojov pomocou kompaktného fotoaparátu je síce jednoduchšie, ale neponúka toľko priestoru pre experimentovanie. Väčšina fotoaparátov využíva na fotenie ohňostrojov automatický režim. Pokiaľ ho nemáte nastavený, zapnite ho a ideme nato. Fotografovanie sa môže začať.

Statív

Jednou z možností ako vylepšiť vaše fotky ohňostrojov je pomocou statívu, ktorý vám zaručí, že vaše zábery nebudú roztrasené. Žiaden statív nemáte? Nevadí, improvizujte. Často môžete ako podklad využiť aj stenu, auto alebo niečo stabilné. Podobne ako pri smartfóne, aj teraz si vypnite funkciu blesku a ISO si nastavte na hodnotu 100 alebo 200.

Fotíte digitálnou zrkadlovkou?
Statív

O nutnosti použitia statívu pri fotografovaní tohto žánru sa v tomto prípade dá povedať len jedno. Na fotografovanie ohňostrojov je nevyhnutný a bodka.

Manuálny režim

V prípade, že chcete nastaviť clonu a dĺžku expozície, zapnite si manuálny režim, ktorý vám ponúka určitú dávku flexibility, pretože môžete počas fotenia meniť nastavenia vášho prístroja a následne si môžete domov priniesť krajšie fotografie.

Čas expozície

Fotky ohňostrojov sa dajú najlepšie zachytiť pomocou nastavenia dlhého času expozície. Mnoho fotografov však využíva aj režim Bulb, pri ktorom je ale potrebná káblová spúšť. Uzávierka ostane otvorená tak dlho, pokiaľ aretáciu na káblovej spúšti neprepnete do exponovania záberu.

Nebojte sa experimentovať s rôznymi odlišnými časmi expozície a zistite, ktoré nastavenie vám vyhovuje čo najviac. Nenechajte sa však oklamať tmou a nenastavte si čas expozície na príliš veľkú hodnotu, pretože ohňostroj je veľmi svetlý.

Clona

Experimentujte aj s clonou a postupne sami zistíte, ktoré nastavenie sa vám páči. Optimálna hodnota clony by sa mala pohybovať medzi f/8 až f/16.

Citlivosť ISO

Citlivosť ISO by mala byť nastavená na čo najnižšiu hodnotu – 100 by malo byť v poriadku. V žiadnom prípade si nenastavujte hodnotu vyššiu ako 200.

Ohnisko

Pre fotoaparát by mohlo byť zaostrovanie v týchto podmienkach náročne, preto je dobré nastaviť si manuálne zaostrovanie. Toto je dôležité najmä v prípade, že chcete mať v zábere aj iné objekty ako napr. nosné laná, mosty, domy, budovy atď.

Blesk

Aj pri blesku sa v tomto prípade dá poradiť len jedna vec, a to, že ho treba mať stále vypnutý. Ak by ste ho použili, osvetlil by len objekty stojace v popredí a nie celý záber.

Diaľkové ovládanie / Samospúšť

Ďalšou dôležitou vecou pri fotografovaní ohňostrojov je využitie diaľkového ovládania. To sa používa najmä preto, aby sa zabránilo vzniku roztrasených záberov. Samospúšť prichádza do úvahy v prípade, že nemáte diaľkové ovládanie, s ktorým sa dá pracovať omnoho kreatívnejšie.

A môžete ísť nato. Je dôležité spomenúť, že kvalitne nafotiť ohňostroj nie je tak jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Práve preto, by ste sa nemali vzdávať, ak vaše prvé zábery nebudú vyzerať dobre. Zhlboka sa nadýchnite a užite si to divadlo, namiesto toho, že by ste mali navždy zanevrieť na fotenie ohňostrojov. Chce to len trpezlivosť a čas, aby ste sa stali vo fotení tohto žánru profesionálmi.

Avšak, ak ste so svojimi zábermi spokojní, pokračujte v experimentovaní s nastaveniami vášho fotoaparátu a objavovaní nových možností fotografie.

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár