CEWE Fotolab blog

Prečo si kúpiť Instax alebo Polaroid?

Instantné fotoaparáty sú nejaký čas opäť veľmi “v móde”. V čom vlastne tkvie čaro instantných fotoaparátov, resp. fotografie? Prečo foťáky značky Instax alebo Polaroid používajú aj niektorí profesionálni fotografi? Aký druh prístroja si vybrať? Odpovede nájdete v článku.

Jednoducho, rýchlo a zábavne

Instantné fotografie oslovujú najmä tých užívateľov, ktorí vyžadujú jednoduchosť a rýchlosť tvorby “fyzickej” fotografie. Dá sa povedať, že je to tiež o hravosti, o emóciách a čare okamžitého vytvorenia fotografie. Insta fotky sú celkovo iné svojim vzhľadom aj charakterom podania obrazu než klasické fotografie. Už len to im dáva istý punc zaujímavosti.

Aký druh instantného fotoaparátu / zariadenia vybrať?

Existujú 3 hlavné možnosti, ako zaobstarať instantné fotografie. Dve v pravom slova zmysle skrz instantný foťák, posledná možnosť je prostredníctvom vreckovej tlačiarne. Všetky možnosti sú ľahkou cestou k rýchlo nasnímaným a vytlačeným fotografiám. Nemusíte nič zložito vyvolávať vo fotolaboratóriu, či doma na tlačiarni. Fotka s typickým bielym okrajom je na svete v priebehu niekoľkých okamihov.

Fujifilm Instax ponúka niekoľko radov fotoaparátov, ktoré sa od seba okrem dizajnu líšia veľkosťou vytlačenej fotografie, prípadne funkciami. Rad Instax Mini vyvolá fotky vo veľkosti vizitky (86 × 54mm, vnútorná obrazová plocha je veľká 62 × 46mm), Instax Wide je schopný tlače fotografie veľkosti až 108 x 86 mm (obdĺžnikový pomer strán). Rad Instax Square vám vyhotoví štvorcové fotografie (86 × 72mm, vnútorná obrazová plocha je veľká 62 × 62mm). Nesmieme zabudnúť na fotoaparáty Instax LiPlay, novinku z jari 2019, ktorá disponuje novou funkciou záznamu zvuku, kedy pomocou QR kódu ľahko pridáte k fotke hlasový záznam.

Polaroid tlačí fotografie vo veľkosti 76mm x 50 mm pri modeli Polaroid Snap Touch a Polaroid Mint. Štvorcovým formátom 79 x 79 mm (88x107mm aj s bielym okrajom) disponuje Polaroid OneStep2.

Tri druhy prístrojov

Prvým druhom techniky na tvorbu instantných fotiek sú fotoaparáty, ktoré po stlačení spúšte ihneď vytlačia fotografiu. Do tejto kategórie patrí napríklad model Fujifilm Instax Mini 9.

Za Polaroid zmienime Polaroid OneStep2.

Druhý druh prístrojov vám umožní fotku najskôr digitálne vyfotografovať a uložiť do vnútornej pamäte, alebo na pamäťovú kartu. Následne môžete fotografiu upraviť pomocou špeciálnych filtrov a ďalšieho nastavenia (zosvetliť / stmaviť pod.). Po uložení úprav prejdete k okamžitej tlači z fotoaparátu. Jednoduché, rýchle, zábavné.

Medzi “hybridný” model možno radiť Instax SQ20. Polaroid ponúka fotoaparát Polaroid Snap Touch. U neho oceníte najmä dotykový displej, 13 Mpx snímač a mnoho editačných funkcií.

Pozrite si našu recenziu na Polaroid Snap Touch.

A za tretie, milovníci fotografovanie na mobil môžu siahnuť po vreckovej tlačiarni, ktorá z vložených digitálnych dát (cez WiFi) vytvorí klasické instantné fotografie. Odporúčame zvážiť nasledujúce dva modely.

Fujifilm Instax Share SP-3

Fujifilm Instax Share SP-2

Ideálne na párty a svadby

Pamiatka, ktorú si so sebou vezmete domov. Nemusíte hľadať USB kľúč, aby ste si spoločné fotky stiahli, ani sa spoliehať na to, že si vaši priatelia naozaj spomenú, že ste ich o zaslanie fotiek požiadali.

Vymýšľate zábavu na svadbu? Môžete si vytvoriť svoj vlastný fotokútik. Stačí vám pár ručne vyrobených doplnkov, ako sú napríklad masky, vtipné nápisy a podobne. Pridajte Instax alebo Polaroid, dostatočnú zásobu fotopapiera a máte vyhrané. Album pre novomanželov môžete vďaka Instaxu vytvoriť priamo na mieste.

Spomienky na nástenku i do albumu

Momentky z rodinných osláv alebo dovolenky jednoducho vezmete a nalepíte do fotoalbumu, či na stenu, prípadne zavesíte na nástenku. Ak ste kreatívnejší, môžete fotky pomocou štipcov pripnúť na natiahnutý špagát a vytvoriť svoju vlastnú koláž. Do bieleho rámčeka pod fotkou navyše môžete napísať názov akcie, dátum a ďalšie poznámky, ktoré vám pomôžu uchovať spomienky. Hlavné heslo znie: “Kreativite sa medze nekladú”.

Biela klasika alebo farebný okraj

Ak vám na insta fotkách príde biely okraj príliš nudný, máme pre vás riešenie. S farebnými fotopapiere si môžete užiť ešte viac zábavy. Modely Instax Mini podporujú aj fotopapiere s hravými motívmi, ktoré pridajú vašim momentkám na štýle. Polaroid ponúka vytvorenie farebných okrajov ako filter pri editácii vo fotoaparáte. Nemusíte teda kupovať špeciálne fotopapiere.

 

Instax: veľa modelov a formátov

Nepáčia sa vám štvorcové fotky? Instax vie aj “obdĺžniky”. Stačí si len vybrať správny model, fotopapier a môžete začať fotiť.

Kompletná ponuka fotoaparátov Instax.

Príslušenstvo pre Instax

Ružová, zlatá alebo štýlový retro dizajn? Kreatívne sa môžete vyblázniť už pri výbere svojho Instaxu. Predáva sa totiž v mnohých veľkostiach, farbách a štýloch. A že sa s Instaxom dajú robiť aj väčšie fotoprojekty svedčí napríklad tvorba talentovanej profesionálnej fotografky Laury Kovanskej.

Polaroid: povstal ako Fénix z popola

Ponuka Polaroid fotoaparátov a rôzneho príslušenstva nie je tak široká, ako v prípade Fujifilm Instax. Neznamená to však, že by mali uniknúť vašej pozornosti. Obe značky majú svoje výhody aj nevýhody, ako asi všetko v dnešnom svete.

Canon Zoemini: alternatíva k Polaroidu a Instaxom

“Canon Zoemini” je označenie pre miniatúrne vreckové tlačiarne pre tlač fotografií z mobilných zariadení (Canon Zoemini PV-123). Využíva fotopapier typu Zero Ink (ZINK) o veľkosti 2 × 3 “(približne 5 × 7,6 cm).

V marci 2019 potom Canon prišiel na trh s novými instantnými fotoaparátmi Zoemini C a Zoemini S, ktoré po stlačení spúšte rovno vytlačia fotografiu na rovnaký papier, ako tomu je u malej tlačiarne Zoemini PV-123.

Na trhu je tak konečne ďalší model instantného fotoaparátu, ktorý využíva technológiu ZINK. Doteraz totiž bolo možné vyberať len z ponuky spoločnosti Polaroid – model Snap a Snap Touch. Ostatní výrobcovia majú v ponuke len samostatné tlačiarne.

Záver

Niekedy sú dni a príležitosti, kedy jednoducho nechcete premýšľať nad zložitou kompozíciou a nastavením. Túžite si proste len užiť čaro, atmosféru prežívaných okamihov, stlačiť spúšť, mať ihneď vyhotovenú fotografiu a následne ju uchovať ako príjemnú spomienku. Pre tieto chvíle sú instantné fotoaparáty ako stvorené.

Pridať komentár