CEWE Fotolab blog

Kúzlo analógu: Insta fotky s fotoaparátmi INSTAX – 1. diel

Analógová fotka má množstvo tvárí a jedna z nich je vo forme instantnej fotografie. Pokiaľ máte radi nenahraditeľné kúzlo a farby klasického filmu, nemusíte hneď kupovať starú kinofilmovú zrkadlovku a prerábať kúpeľňu na tmavú komoru.
Kúzlo analógovej fotografie

Instantná fotografia je klasickou formou fotenia, pri ktorom sa film na krátky okamih osvieti svetlom prechádzajúcim cez objektív. O dĺžku osvietenia sa postará uzávierka. Rozdiel medzi klasickým filmom a instantným filmom je ale v tom, čo sa deje po vyfotení snímky.

Pri vyvolávaní filmu potrebujete celý rad pomôcok. (Creative Commons, Autor: Philip Dygeus)

 

Klasický film musel po vyfotení putovať do temnej komory. Tam sa za pomoci vývojky, prerušovača a ustaľovača vyvolal. Výsledkom bol negatív, s ktorým, aby ste získali vytúženú fotografiu na papieri, bolo nutné ďalej pracovať. A to sa bavíme o vyvolaní čiernobielej fotografie, tá farebná je oveľa komplikovanejšia.

Je to krásny a miestami náročný proces. Ten môže byť pre niekoho príjemnou formou odpočinku a pre druhého frustrujúcou skúsenosťou, pri ktorej musí ustrážiť čas jednotlivých krokov a teplotu prostredia i použitej chémie.

Zdroj: Wikimedia Commons

 

Instantné fotografie ale fungujú inak. Nebudeme sa dnes rozprávať o „instantných“ tlačiarňach a digitálnych foťákoch so zabudovanou tlačiarňou, kde len dve minúty sledujete, ako to v prístroji hrká a vŕzga, a výsledkom je výtlačok malých rozmerov. Dnešnou témou sú fotoaparáty Fujifilm Instax, ktoré ctia tradičné postupy.

Pod fotografiou je priestor na vaše poznámky. Má ale ešte jednu dôležitú funkciu.

 

Keď sa totiž pozriete na hotovú fotografiu z Instaxu, môžete si všimnúť, že je pod fotkou priestor, do ktorého si môžete napísať svoje poznámky. Je to ale aj zároveň malé „vrecko“, do ktorého sa ukrýva chémia na vyvolanie. Po vyfotení fotografie totiž film prejde medzi dvoma valčekmi, tie roztlačia chémiu po celej ploche snímky a spustia tak jej vyvolanie. Bez práce, úplne automaticky. Vy potom iba zhruba tri minúty sledujete, ako sa vám fotka doslova objavuje pred očami.

Poriadne pretrepať

Určite ste sa stretli s tým, že sa čerstvo vyfotenou instantnou fotografiou trepalo.V anglicky hovoriacich krajinách sa dokonca v minulosti hovorilo „Shake it like a Polaroid picture“. V skutočnosti malo ono trasenie zmysel len pre úplne prvý Polaroid. Pri tých sa film dodával v uzavretých puzdrách. Samotný film bol napustený chémiou, ktorá otrasne smrdela. Zápach po nejakom čase vyprchal sám, ale ľudia sa naučili, že je možné proces urýchliť práve trasením.

Tip: Pri novšom type instantnej fotografie pomáha správnemu vyvolaniu teplo. Preto ak fotografujete v zime, fotku po vyfotení radšej na pár minút schovajte do vrecka. Teplota okolo 5°C spomalí proces vyvolania a fotografie môžu mať menší kontrast. Naozaj mrazivé teploty hlboko pod nulou môžu vyvolanie snímky úplne zastaviť.

Aký instantný fotoaparát vybrať?

V článku „Prečo si kúpiť Instax alebo Polaroid?“ sme si priblížili, aké typy instantných fotoaparátov existujú, aké sú ich výhody a nevýhody a zároveň predstavili jednotlivých výrobcov. Pre poriadok len v rýchlosti zopakujem, aké sú možnosti, pokiaľ sa chcete ponoriť do sveta instantnej fotografie.

Každý si s instantnou fotografiou okamžite spája Polaroid. Prístroje Polaroid sa v ich aktuálnej podobe vracajú ku koreňom, ale aj napriek tomu nebudú tým, čomu sa budem venovať najviac. Nie sú to zlé fotoaparáty, niekoľko mi ich prešlo rukami počas testovania. Pri Polaroide ale musíte počítať s vysokou cenou jednej fotografie (cca 3€), menším výberom formátov, príslušenstva i filmov a nižšou kvalitou samotných fotografií – fotky z Polaroidu sú viac lomo, majú menej kontrastu a používajú lesklejší papier. Kombinácia týchto vecí zo mňa robí fanúšika Instaxu, ostatne doma ho používame už niekoľko rokov. Prečo?

  • Nízka cena jedného výtlačku – cca 1€
  • Možnosť vybrať si z troch veľkostí fotografií
  • Väčšia odolnosť proti mrazivým teplotám – Polaroid je citlivejší
  • Prístroje rôznych farieb, tvarov i funkcií. Vyberiete hravý Instax Mini 11 alebo seriózneho retro krásavca Mini 40?
  • Veľký výber filmov – čiernobiele aj farebné filmy s rôznymi rámčekmi
  • Veľa príslušenstva – tašky, pútka, plechové krabičky, albumy, štipce…
Digitál alebo analóg? Malý, stredný alebo veľký? Výber Instaxov je parádny, to svoje si nájde každý.

 

Tri možnosti, tri odlišné postupy, ako získať insta fotky

Všetky instantné fotoaparáty môžeme rozdeliť do troch kategórií. Teda aby som to upresnil, len dva z nich sú skutočne fotoaparáty, tretím typom sú prenosné tlačiarne. Tie od Instax sú ale výnimočné v tom, že používajú rovnaký typ filmu a takmer rovnaký proces vyvolania, ako klasické fotoaparáty.

  • Klasické analógové instantné fotoaparáty – Len stlačíte spúšť a fotoaparát sa postará o zvyšok. Fotky si nemôžete vybrať alebo ich pred vyvolaním upraviť. Osobne to beriem ako výhodu – je to pravá instantná fotografia. Kvalita obrazu je vysoká, fotky majú parádny kontrast a farby. Navyše rozlíšenie cez 300dpi umožňuje jednoduchú digitalizáciu a zväčšenie fotiek.
  • Digitálne instantné fotoaparáty – Digitálne fotoaparáty kombinujú malý kompakt s tlačiarňou. Lenže pri Instaxe sa nebavíme o klasickej tlačiarni, pretože fotografia vzniká rovnako ako pri analógovom stroji osvitom filmu. V tomto sa Instax výrazne odlišuje od konkurencie. Vysoká kvalita fotky je tak zachovaná, jedinou nevýhodou je trochu horšia kvalita v zlom svetle. Výhodou je možnosť fotky pred vyvolaním vybrať, premazať alebo upraviť.
  • Prenosné instantné tlačiarne – Tlačiarne Instax sú vlastne veľmi podobné digitálnym instantným fotoaparátom Instax, iba prišli o displej a fotoaparát. Túto úlohu preberá na svoje bedrá váš mobilný telefón. Fotka sa opäť vyvoláva osvietením filmu, neprídete preto o filmový vzhľad a farby.
Digitálne Instaxy zastupujú Link, Link Wide, LiPlay a štvorcová tlačiareň Share SP-3

 

Ktorý typ by ste si vybrali vy? Ja som mal pôvodne trochu obavy z kvality fotiek digitálnych variantov Instaxu. Mohla za to skôr negatívna skúsenosť s ostatnými digitálnymi insta fotoaparátmi, ktoré na tlač používajú technológiu ZINK alebo zabudovanú termosublimačnú tlačiareň. Moje testovanie ma ale vyviedlo z omylu, kvalita je dobrá – pozrite sa na nasledujúce porovnanie:

Úplne vľavo je fotografia urobená digitálnym Instax LiPlay. Ostatné snímky sú z analógových Instaxov.

 

Fotografia úplne vľavo je urobená prístrojom Instax LiPlay, po nej nasledujú analógové foťáky Instax MINI, SQUARE a WIDE. Tým sa zároveň dostávame k ďalšej téme, a to je veľkosť fotografie a s nimi spojená veľkosť prístroja. Varianty sú tri:

  • Mini fotografie sa zmestia do peňaženky a ich veľkosť je podobná vizitke.
  • Square film je obľúbený pre svoj štvorcový formát s pomerom strán 1:1. Ten spopularizoval hlavne Instagram. Tento formát otvára nové možnosti pre kompozíciu vašich fotiek – štvorcovým fotkám pristane aj tzv. „stredovka“.
  • Wide je najväčší formát v systéme Instax. Fotografie zhotovené na tento formát zachytia najviac detailov a sú najkvalitnejšie. Počítajte ale s väčšími rozmermi prístroja.

Poďme si teraz predstaviť všetky modely Instax, výber je široký a dá sa v ňom ľahko stratiť. Prístroje si rozdelíme podľa veľkosti použitého filmu a začneme od konca – tým najväčším. Ku každému navyše pridám krátku recenziu a postrehy z praxe.

Instax na filmy „Wide“

Ak chcete fotografovať na najväčší formát filmu „wide“, vyberať môžete medzi klasickým fotoaparátom Instax Wide 300 alebo prenosnou tlačiarňou k mobilnému telefónu Instax Link Wide.

Instax Wide 300

Instax Wide je pomerne veľký, určite si naň kúpte tašku.

 

Instax Wide 300 je stálicou medzi veľkými Instaxmi. Ponúkne odolné telo, pohodlné držanie, výkonný blesk a možnosť nastavenia „Dark“ a „Light“, ktoré slúžia na vyfotenie fotografií High Key a Low key. Na zadnej strane nájdete malý displej, ktorý funguje ako počítadlo. Objektív má dva režimy, kedy môžete prepínať medzi ostrením v rozsahu 0,9 m – 3 m alebo 3 m až nekonečno. Rozsah ostrenia môžete rozšíriť pomocou Close-up šošovky, ktorá posunie najkratšiu zaostrovaciu vzdialenosť na 40cm. O napájanie sa starajú 4 AA batérie, ktoré vydržia naozaj dlho a v spodnej časti prístroja nechýba závit na statív. Instax Wide 300 tak patrí medzi analógové Instaxy s najbohatšími možnosťami vlastného nastavenia.

Instax Wide 300 odporúčam všetkým, ktorí chcú kvalitné veľké fotografie a netrápia ich väčšie rozmery prístroja. Instax Mini má výhodu, že ho môžete mať program so sebou a schová sa takmer kamkoľvek. Instax Wide si už ale zaslúži vlastnú tašku alebo puzdro. Instax Wide 300 môžete v e-shope Fotolab kúpiť aj v sete s filmami. Vyplatí sa to, filmy v sete vychádzajú cenovo o polovicu lacnejšie.

Instax Link Wide

Tlačiareň Instax Link Wide je spracovaná veľmi pevne a vyberať môžete z dvoch farebných prevedení.

 

Instax Link Wide je novinka medzi Instaxmi. Jedná sa o prenosnú tlačiareň, ktorá sa dá prepojiť so šmart zariadením. Pre Android aj iOS je k dispozícii aplikácia „Link WIDE“. Dajte si pri sťahovaní pozor na správnu verziu. Fujifilm si bohužiaľ pre tlačiarne nepripravil jednu združenú aplikáciu, ale každé zariadenie používa vlastnú.

V aplikácii môžete na fotografie aplikovať rôzne filtre, obrázky otáčať, orezať alebo upraviť ich kontrast, jas a saturáciu. Okrem bežnej tlače sa dajú vyrobiť koláže alebo si môžete stiahnuť „templates“ a do fotografií pridať ozdobné nápisy, rámčeky a nálepky. Špecialitou je potom pridanie QR kódu priamo do výtlačkov. Ten môže odkazovať na web, video alebo obsahovať tajnú správu.

Tlačiareň Instax Link Wide fotky na film v skutočnosti netlačí, ale používa technológiu osvitu. Znamená to, že neprídete o typické filmové farby. Počítajte však s tým, že na displeji telefónu bude fotka vyzerať inak ako na papieri. V aplikácii môžete aplikovať automatické korekcie a použiť nový režim „bohatej“ tlače. Režim „instax-Rich“ je schovaný v nastavení a po nainštalovaní je aktívny. Odporúčam ho ponechať zapnutý, kontrast aj farby výsledných fotiek sú potom o niečo lepšie. Tým, čo preferujú lomo vzhľad, naopak odporúčam režim „instax-Classic“. Nemusíte sa báť používať ani automatické korekcie – aplikácia to s nimi nepreháňa a úpravy sú prevedené dobre.

Celkovo som bol s novou tlačiarňou spokojný a môžem ju odporučiť. Vytkol by som ju iba jedinú vec – staršie MicroUSB na nabíjanie. Nový obojstranný odolný konektor USB-C by bol lepší.

Filmy a príslušenstvo pre Instax Wide

Pre Instax Wide je bohužiaľ o niečo menší výber filmov s farebnými okrajmi ako pre Mini a Square. Vyberať môžete z týchto filmov:

  • Klasický Wide film s bielym okrajom – Ten môžete zaobstarať buď po desiatich kusoch alebo výhodnejšie po dvadsiatich kusoch.
  • Wide Film s čiernym okrajom – Lesklý čierny okraj vyzerá elegantne a luxusne. Pekne na ňom vyniknú fotografie krajiny alebo architektúry.
  • Čiernobiely Wide film – Ak je vášmu srdcu bližšia čiernobiela fotografia, siahnite po tomto filme. Fotografie majú dobrý kontrast a minimálny farebný nádych.

K Instax Wide si môžete zaobstarať aj album na dvadsať fotografií z umelej kože. Pokiaľ radi tvoríte a vyrábate si vlastné albumy alebo scrapbooky, hodiť sa vám budú ozdobné nálepky a papierové výrezy.

Čiernobiele fotografie z filmu monochrome majú iba ľahký nádych do modrej farby a veľmi pekný kontrast.
Na záver

Instax Wide je skvelý formát pre tých, ktorí chcú vysokú kvalitu obrazu a možnosť sa kreatívne vyšantiť. Určite ho odporúčam aj na tvorbu albumov. Rozlíšenie výtlačkov je navyše vysoké a fotografie nie je problém naskenovať a zväčšiť. V druhom diele tohto miniseriálu o instantných fotoaparátoch Instax sa pozrieme na zúbok modelom SQUARE a MINI. Tie síce fotografujú menšie formáty, ale všetko vyvažujú svojou hravosťou a malými rozmermi.

 

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár