CEWE Fotolab blog

4 dôvody, prečo je fotoaparát perfektný vianočný darček

Vybrať ten správny vianočný darček môže byť ťažký oriešok. Máme pre vás tip na skvelý darček, ktorým urobíte zaručene radosť milovníkom fotografie, ale aj začínajúcim fotografom vo vašej rodine.

Ak chcete obdarovať človeka, ktorý už fotografuje (na akejkoľvek úrovni), pravdepodobne bude existovať nejaké vybavenie, ktoré by si rád zaobstaral. Fototechniky, a najmä fotopríslušenstva, prakticky nie je nikdy dosť. A ak okolo seba fotografov nemáte, potom stojíte pred skvelou výzvou. Môžete fotografa z niekoho urobiť.

Aktuálne akcie na fototechniku v našom eshope

Spísali sme pre vás 4 dôvody, prečo by ste mali k Vianociam niekomu darovať fotoaparát, doplnený prípadne o nejaké fotopríslušenstvo, ktorým môžu byť napríklad výmenné objektívy, fotografické filtre, či statív.

1. Telefón sa v mnohom foťáku nevyrovná

Fotoaparát má oproti telefónu veľkú výhodu – naozaj dokáže zachytiť scénu vo výbornej kvalite, lepšie sa drží a celkovo lepšie ovláda. Existuje veľa fotografických žánrov, v ktorých si vôbec nemožno predstaviť, že by mohli byť seriózne fotené na mobil. Ide najmä o fotografovanie dynamických scén (napr. fotografovanie zvierat, športu).

Značnou pridanou hodnotou na zrkadlovke alebo systémovom kompaktnom fotoaparáte je možnosť zaobstarať si širokú paletu fotopríslušenstva, najmä najrôznejšie špecializované objektívy. Široké možnosti nastavenia fotoaparátu a kombinovanie rôzneho príslušenstva vás donúti nad tvorbou fotografií viac premýšľať a to vidno na konečnom diele.

Fotkami v mobile sa koľkokrát len pochválite kamarátovi a potom na ne zabudnete. Aby ste snímku dostali z fotoaparátu, musíte pamäťovú kartu pripojiť k počítaču, či si nechať snímku uložiť cez smart zariadenie. To vás podvedome núti s fotkami ďalej pracovať. Keď fotoaparát máte pri sebe, často idete von s tým, že budete fotiť a užívate si celý tvorivý proces. Kvalita takýchto nápadov a snímok je potom výrazne lepšia.

Mobil vám často postačí na momentky (nosíte ho väčšinou pri sebe). Niekedy sa môže stať, že než vytiahnete foťák z tašky či batohu, tak vám sledovaný motív zmizne zo scény. Mobil sa hodí aj pre nenápadné fotografovanie, kedy chcete, aby fotený objekt netušil, že ho snímate (ideálne napr. pre street photo).

Každého niečo zaujíma. Či už sú to zvieratá, architektúra, cestovanie alebo napríklad astronómia. Bez zodpovedajúceho vybavenia sa však nemôžete ani poriadne pochváliť tým, čo vás baví najviac.

Krása toho, čo nedokážete dobre zachytiť, sa vysvetľuje ťažko. Prostredníctvom fotoaparátu môžete odfotiť každý snímok oveľa lepšie, a to vrátane detailov. Vďaka tomu môžete získať také zábery, ktoré sú bežným okom zle zreteľné, či vôbec nezaznamenateľné (napr. pri astrofotografii) a prispieť k zlepšeniu svojich znalostí, napríklad v ornitológii.

Je váš svokor nadšenec šnorchlovania alebo potápania? Z vodotesného fotoaparátu (obvykle do -10 až -15 metrov pod hladinou, so špeciálnymi krytmi a viac) bude mať určite radosť. Oveľa komfortnejšie riešenie než s mobilom. Vďaka fotoaparátu si tak bude môcť z výletu do exotiky priviesť napríklad i krásnu fotku podmorského sveta, nie len zážitky z opaľovania sa pri mori.

2. Naučíte sa pozerať okolo seba

U detí aj dospelých je veľmi dôležité a inšpiratívne vedieť sa pozerať okolo seba. Môže byť aj veľmi zábavné hľadať zaujímavé scény v niečom, čo je na prvý pohľad nezaujímavé. S foťákom teda často budete nachádzať aj v obyčajných veciach to neobyčajné, krásu skrytú v zaujímavej kompozícii či svetelných podmienkach. Bude to znieť ako klišé, ale vďaka tomu sa z vás stane bystrejší a vnímavejší človek. Naučíte sa okolo seba vidieť to pekné a deliť sa o to s ostatnými.

3. Tvorivý proces si užijú všetci

Vďaka tomu, že bude obdarovaný fotiť, môže mať vrúcnejšie medziľudské vzťahy so svojimi najbližšími alebo známymi. Autor sa lepšie podelí o svoje zážitky vďaka tomu, že nechá vyniknúť svoje zhotovené fotografie napr. formou vyvolania fotografií a vloženia do fotoalbumu, či vyrobí nástenný/stolový kalendár. Jeho tvorivý proces si tak môže užívať celá rodina. Tým to však nemusí skončiť, skôr naopak. Môže sa deliť o svoju tvorbu a zážitky napríklad vo forme fotokníh alebo fotoobrazov.

Keď máte fotky len na sociálnych sieťach, občas ich už ani nevnímate a málokedy sa na ne pozriete viackrát. Vďaka fotoaparátu je oveľa pravdepodobnejšie, že si fotku vytlačíte a zavesíte trebárs na stenu, než keby ste ju mali “ukrytú” niekde v mobile, väčšinou v slabej obrazovej kvalite.

Pokiaľ chcete fotoaparátom obdarovať napríklad dieťa, nedarujete len prístroj. Dávate potenciálny zážitok zo všetkého, čo sprevádza proces fotografovania. Dávate tiež silný nástroj pre sebavyjadrenie, po ktorom mladá generácia často prahne.

4. Začlení sa do fotografickej komunity

Začínajúci fotograf sa môže pomerne rýchlo dostať do komunity fotonadšencov, v prípade, že nie je vyložene silný introvert. Ak sa fotografickým prostredím nechá pohltiť, čakajú ho rôzne spoločné akcie. Môže sa stať členom niektorého z mnohých fotoklubov, navštevovať fotozrazy, besedy a rôzne tematické výstavy. Nadviaže nové priateľstvá a kontakty, ktoré sa mu môžu hodiť vo všetkých oblastiach života. Naviac sa naučí hodnotiť vlastnú tvorbu, prijímať a odovzdávať konštruktívnu kritiku, vďaka ktorej sa bude môcť posunúť na ďalšiu fotografickú úroveň.

BONUS: Niekoľko nasledujúcich rokov nebudete musieť vymýšľať, čo podarujete k sviatku, narodeninám a podobne. Vybavenia k fotoaparátom je množstvo!

Pridať komentár