CEWE Fotolab blog

Kreatívne vešanie fotografií

Všetci sme aspoň raz v živote niečo odfotili. Či to bolo ešte na klasický kinofilm alebo už na modernejšie digitálne fotoaparáty, telefóny resp. tablety. Nesmieme zabudnúť ani na populárne „insta“ fotografie. Vyfotografovali sme niečo, čo v nás vyvolávalo radosť, smútok, údiv a chceli sme to mať zvečnené. Samozrejme sa nám mnohokrát podarilo odfotiť aj veci, ktoré na fotografii nemali byť, ako napríklad prst umiestnený pred objektívom.

Budeme sa ale venovať fotografiách, ktoré sa podarili. Ruku na srdce, koľkí z vás, čo fotili na kinofilm, resp. ešte fotia, majú vytlačené fotografie odložené niekde v škatuli alebo v tom lepšom prípade uložené v albume? A koľkí z nás, používajúcich modernejšie vymoženosti dnešnej doby,  dokonca ani nemajú vytlačené fotky a len ich  ukladajú v počítačoch? Priznám sa, že aj ja mám takéto fotografie a je to veľká škoda ukrývať ich pred svetom. Mám osobnú skúsenosť, keď som vďaka počítaču prišiel o 14 rokov fotografií. Viem, mohol a mal som si ich zálohovať, ale keď lenivosť nepustila a rozum kázal, že v stroji sa im nič nemôže stať. Žiaľ, stalo sa a prakticky som začínal od toho momentu svoj nový foto život. 🙂

Konečne sa dostávame k tomu podstatnému, ako kreatívne využiť naše najlepšie foto výtvory a pretaviť ich do reálneho diela. Mnoho z nás má  veľa fotiek vo fotoaparátoch, mobiloch alebo na kinofilme.

Jednou z možností ako kreatívne uchovať vaše fotografie je CEWE FOTOKNIHA,ale dnes by sme si mohli ukázať niekoľko tipov, ako vystaviť fotografie na obdiv okoliu. Úplne najbežnejším a klasickým spôsobom je vložiť fotografiu do rámčeku a šup ho na stenu. No, aj to sa dá urobiť trocha kreatívnejšie.

Čo tak namiesto jednej veľkej fotografie vytlačiť si fotografie menšieho rozmeru a v  malých rámčekoch ich podľa vlastnej kreativity umiestniť na stenu. Vyzerá to skvelo, ak tam dáte fotografie napr. z jedného výletu, dovolenky alebo nejakej príjemnej udalosti. Tiež je to dobrý nápad, ako si usporiadať fotografie v práci. Ak máte nejakú spoločenskú miestnosť, kuchynku a chcete vyplniť prázdne miesto na stene spoločnými fotografiami s kolegami.

Ak máte doma napr. rám zo starého obrazu, viete ho využiť. Úpravu samotného rámu nechám už na kreativite každého z vás. Kreativite sa medze nekladú.

Ak máte rám spracovaný, môžete si napríklad pozdĺž rámu natiahnuť špagát, na ktorý pripnete fotografie pomocou štipcov na bielizeň alebo malých okrasných štipčekov. Fotografie môžete kombinovať podľa chuti a aktuálnej dostupnosti, ako aj farebnosť štipcov. Treba však pozerať aj na to, aby ste to s  kreativitou veľmi neprehnali. Nechcete predsa potencionálnych návštevníkov vašej galérie odradiť niečím, čo bude vyzerať ako farebná šou.

Ak ste v práci partia, ktorá je za každú srandu a radi sa fotíte, skúste si vytvoriť nástenku či už z korku alebo polystyrénu. Môžete si tam priebežne ukladať fotografie zo spoločných zážitkov. Mne osobne sa to páči a v práci máme tiež takúto nástenku.

Sme partia mladých a veselých ľudí, tak prečo nevyužiť prázdny priestor na stene pre uchovanie spoločných spomienok prostredníctvom fotografií. Vždy, keď prídem do práce, zapozerám sa na fotografie a vyčaria mi úsmev na tvári. Veľa úžasných spomienok na skvelých ľudí. Musím ale prezradiť, že kolegovia v Žiline majú šialene veľkú stenu, kde si vešajú fotografie a tíško im ju závidí.

Najlepšie na tom všetkom je, že fotku môžete kreatívne použiť takmer všade. Tí kreatívnejší a zručnejší si vedia urobiť rám z čohokoľvek, nám menej kreatívnym a menej zručným ostávajú klasické rámčeky alebo poprosiť niekoho šikovnejšieho, nech nám s tým pomôže.

Fotografie si zaslúžia, aby boli obdivované, a keď sa dotvoria do krásneho dizajnu, je to o to krajšia pastva pre oči. Dodám len, že všetko s rozumom a mierou. ;-).


 

Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Pridať komentár