CEWE Fotolab blog

Projekt 365

Keď mi koncom decembra 2016 kamarát povedal, že ide skúsiť výzvu 365-ku (každý deň v roku jedna fotka), nadchol som sa. Idem aj ja! To dám. Začnem presne 1.1. 2017 takže sa to bude aj dobre počítať.

Kto ma pozná vie, že spontánne rozhodnutia tohto typu mi nie sú príliš blízke. Ja si veci radšej premyslím, až potom konám. Toto som nepremyslel a tak to aj dopadlo :).

Prvá polovica roku 2017 bola náročná na čas, skĺbenie práce s fotením svadieb, kúpou, prerábaním bytu, sťahovaním a zariaďovaním. Výsledkom toho bolo, že na fotenie 365-ky veľakrát neostal čas, nápad a ani chuť.

V niektoré nabité dni som to riešil banálnym cvakom na poslednú chvíľu, ktorý som sa hanbil aj zverejniť :). Z nadšenia som pomaly vytriezvel a zistil, že aj taká obyčajná vec dá zabrať, keď sa nepremyslí koncept, forma a témy. Fotiť dennú rutinu sa dá ľahko, ale fotiť ju zaujímavo už také ľahké nie je a ja nerád robím niečo, s čím nie som úplne stotožnený. Pri mnohých fotkách som s výsledkom nebol stotožnený ani na 50 %.  Ale poďme poporiadku.

Čo je Projekt 365?

Projekt 365 je fotografovanie a zdieľanie snímkov z každého dňa nášho života po dobu jedného roku. Autorom projektu je Taylor McKnight, ktorý v januári 2004 začal s fotografovaním každého dňa. V krátkej dobe zistil, že projekt nebude iba spomienkou na celý rok, ale že mu taktiež pomôže ujasniť si, čo je v jeho živote dôležité.

To je aj jeden z dôvodov, prečo sa do toho celého pustiť.  Okrem možnosti nahliadnuť do ktoréhokoľvek dňa z roku, vám fotografie pripomenú kde ste boli a čo ste zažili. Každodenné fotografovanie z vás môže spraviť lepšieho fotografa. Zlepšíte sa v kompozícii a naučíte sa lepšie pracovať so svetlom a scénou. Lepšie spoznáte svoj fotoaparát,  jeho rôzne nastavenia, spôsoby fotenia, ale rovnako aj možnosti seba samého.

Ako začať?

V prvom rade je dobre si to celé naplánovať. Čo fotiť, čím fotiť a ako a kde budete fotky zverejňovať.

Každý deň si berte fotoaparát so sebou všade kam idete, pretože nikdy neviete kde na vás čaká zaujímavý záber. V škole, v práci, v obchode, reštaurácii či cestou v MHD. Na každodenné nosenie fotoaparátu si rýchlo zvyknete. Pokúste sa zachytiť váš deň v jednej fotografii. Niekedy je ťažké vybrať z množstva zaujímavých záberov, no niekedy máte pocit, že sa v daný deň nič zaujímavé nestalo. Nevadí, vyfoťte čokoľvek, zajtrajšok bude určite inšpiratívnejší. Ku každej fotografii môžte vytvoriť popis s vysvetlením či príbehom, pretože niektoré fotky skrývajú príbeh, ktorý poznáte len vy a pre diváka nemusí byť zjavný.

Nevzdávajte to. Vytrvalosť fotiť, spolu s originalitou a zaujatím diváka je na celom projekte to najťažšie.

Nemusíte foteniu podriaďovať deň, ale nezabúdajte, že zaujímavosti vášho dňa je dobré odfotiť, nie sa im iba prizerať :).  Mne sa stálo práve to. Občas som na fotenie v celodennom frmole úplne zabudol a večer už len plátal na poslednú chvíľu.  Preto sa niekedy začiatkom mája stalo to, že som časovo vyťažený a chorý na fotku úplne zabudol a môj projekt fotkou 121/365 skončil. Samozrejme fotil som naďalej, ale už nie každý deň. Fotografie som zverejňoval, ale nie každý deň.

Napriek tomu, že mi nadšenie z úvodu nevydržalo až dokonca, považujem túto skúsenosť za vysoko pozitívnu. Aj štyri mesiace stačili na to, aby som obohatil svoje videnie, fotenie a spomienky. Podarilo sa mi odfotiť pár slušných záberov, ktoré by som bez projektu 365 určite nemal. Oveľa lepšie som sa stotožnil s kombináciou Olympus E-M10 II + Olympus 17mm f/1.8, s ktorým som nafotil väčšinu záberov a ktorú môžem na takéto denné nosenie a fotenie vrelo odporučiť.

Neúspech ma neodradil, určite si 365-ku vyskúšam znovu, akurát viac premyslene a tématicky.

“Každý deň jedna fotka, každý deň jedna spomienka, každý deň jeden okamžik… na celý život”


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár