CEWE Fotolab blog

Fujinon XF 16 mm f/2.8 R WR – recenzia

Keď príde spoločnosť Fujifilm s novým objektívom, je to pre majiteľov tejto značky sviatok. Väčšinou je to totiž objektív, ktorý mnohí túžobne očakávali už dlhšiu dobu. Objektív, ktorý odráža potreby a želania zákazníkov. Fujifilm totiž neprichádza s objektívmi, ktorých existencia by bola výstrelom do tmy, vždy je to premyslený ťah. Inak tomu nie je ani v prípade novinky Fujinon XF 16mm f/2.8 R WR, ktorú som mal možnosť otestovať.

Fujinon XF CEWE FOTOLAB

Objektív vybaľujem z klasickej čiernej krabice, a v balení okrem oboch krytiek a papierov nachádzam aj slnečnú clonu, čo je pri Fujinon objektívoch štandard. V porovnaní s niektorými inými značkami sa dá povedať aj nadštandard. Objektív je kovový a vyznačuje sa vyššou svetelnosťou, čo je obsiahnuté aj v názve, konkrétne v skratke XF.

Druhá skratka, a to písmeno R, znamená, že objektív je vybavený clonovým krúžkom. Nie je to ale klasické otváranie a zatváranie clony, ako poznáme z manuálnych objektívov, ale nastavenie, ktoré sa aktivuje až po zapnutí fotoaparátu. Ako majiteľ niekoľkých Fujinon objektívov si to neviem vynachváliť.

Fujinon 16 mm FOTOLAB, CEWE

Tretia skratka na objektíve (WR) znamená, že objektív je utesnený voči prachu a vode. Toto všetko, spolu s prvým dojmom, kompaktnosťou a tvarom objektívu, dáva tušiť dávno ohlásené, že Fujifilm dopĺňa svoju f/2 sériu ďalším modelom. Svetelnosť síce klesla na f/2.8, to je ale daň za širšie ohnisko, kde by výroba 16 mm f/2 bola nákladnejšia, objektív väčší, ťažší, a teda mimo kategórie, ktorej súčasťou sa stal.

Malý pohľad do histórie

Keď na konci roku 2015 prišiel na trh objektív Fujinon XF 35 mm f/2 R WR, majiteľom Fujifilm fotoaparátov sa dostal do rúk rýchly, utesnený a obrazovo vynikajúci objektív. Veľmi prijateľná cena, kompaktné rozmery, ideálne na cestovanie a fotenie pre tých, ktorí nepotrebujú za každých okolností clonu f/1.4. Úspech sa dostavil hneď, a tak niečo po vyše roku prichádzajú na trh ďalšie dva objektívy s ohniskami 23 mm a 50 mm a rovnakými parametrami ako prvotina 35 mm. Dnes už môžeme hovoriť o úspechu série.

Želania zákazníkov smerovali k niečomu ešte širšiemu, než je 23 mm objektív, a tak po dvoch rokoch Fujifilm napĺňa tieto potreby, a na svete je svetelný 16 mm objektív.

CEWE FOTOLAB objetív Fujinon

16 mm ohnisko

Ohnisko 16 mm alebo 24 mm v prepočte na plnoformát je základné širokouhlé ohnisko, využívané s obľubou na krajinársku fotografiu, na fotenie architektúry, ale aj reportáže či dynamické, celotelové portréty v širších vzťahoch k prostrediu. Ohnisko je určitou hranicou, kde výrobcovia dokážu ešte celkom úspešne korigovať prirodzené skreslenie, dané pre širokouhlé objektívy.

Objektív v praxi

Už trištvrte roka fotím s telom Fujifilm X-T3. Nový 16 mm objektív na tele pôsobí drobne, nie však nevyvážene. Ergonómia je prvotriedna. S touto zostavou a šesťročným synovcom som sa vybral do Španej doliny, vyskúšať overené i neoverené kompozície a zistiť ako je na tom rýchlosť a presnosť AF.

Spania dolina CEWE

Tak ako celá vyššie spomínaná f/2 rada, aj tento objektív spĺňa do bodky to, čo sa od neho očakávalo. Svižné a presné ostrenie, veľmi dobrá kresba a korekcia optických chýb ako skreslenie, vinetácia, aberácia, či zvládanie odleskov pri fotení v protisvetle. Objektív nie je z kategórie profesionálnych, nemá žiadnu výnimočnú vlastnosť ako je tomu u skoro 3x drahšieho Fujinon 16 mm f/1.4, ale to od neho v rámci kategórie ani nemožno očakávať.

Rozmery, hmotnosť a spratnosť celej zostavy na tele Fujifilm, prvotriedna konštrukcia, odolnosť a samozrejme veľmi dobrá optická kvalita sú určite dostatočným dôvodom na kúpu tejto novinky. Určite poteší veľmi prijateľná cena. Mňa osobne potešil aj 49 mm filtrový závit, ktorý mám na inom fotoaparáte. Prepínanie clonového krúžku funguje hladko, tak ako pri ostatných objektívoch s označením R.

Špania dolin, CEWE, FOTOLAB, Objektív

Potešila ma aj relatívne krátka zaostrovacia vzdialenosť, čo dáva možnosť pracovať s menšou hĺbkou ostrosti a necháva vyniknúť fotografovaný objekt odpichnutím od pozadia. Opäť to nie je na úrovni svetelnejšej f/1.4 verzie ale výsledok je dostatočne dobrý na pravidelné použitie a spestrenie tvorby, napríklad aj pri fotení krajiny.

objektív 16 mm CEWE FOTOLAB

Testovanie objektívu som uzavrel na Horehroní v okolí Stratenej a Telgártu, kde sa mi potvrdilo už vyššie napísané. Krajina, architektúra ale aj reportáž sú témy, na ktoré môžete smelo využiť túto novinku. Dostanete veľmi dobrú obrazovú kvalitu aj pri clone f/2.8, svižne a presne pracujúci autofokus, utesnenú konštrukciu v kvalitnom a neveľkom prevedení. Na menších telách ako napríklad X-T30 a X-E3 dokonale doplní kompaktnú cestovateľskú zostavu 23 mm f/2, 35 mm f/2 a 50 mm f/2.

Horehronie, objektív 16 MM Fuji od CEWE FOTOLAB

Objektívu Fujinon XF 16 mm f/2.8 R WR v rámci kategórie, s ohľadom na obrazové výsledky, konštrukčné vlastnosti, celkový dojem a cenu, udeľujem hodnotenie 90%.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár