CEWE Fotolab blog

Čo je dôležité pri výbere svadobného fotografa?

Vaša svadba sa koná iba raz a aj zaznamenať sa dá iba raz. Preto je super, pozerať sa na fotografovanie svadby ako na investíciu do spomienok a umenia a dať si svoj deň zvečniť kvalitne a v súlade so svojim vkusom a cítením. Niekto by sa možno ohradil proti slovu “investícia”. Vaše fotografie časom zrejme nenaberú na finančnej hodnote, ale nie všetko v živote je o peniazoch a určite naberú na hodnote osobnej.
Cestujemespolu svadba
Ateliér Papaver, Cestujeme spolu

 

Pri výbere svadobného fotografa by sme určite odporučili začať takto:

  • Inšpirujte sa na zahraničných blogoch a pozrite sa, ako si fotografov vyberajú nevesty v krajinách, kde existuje väčšia konkurencia a dodávatelia sú nútení podávať lepšie výkony. Všimnite si priestory, tému svadby, výzdobu, farby, tlačoviny, šaty, úpravu vlasov a líčenie, doplnky a fotografie neviest na náročnejších trhoch. Myslite na to, že fotograf môže nafotiť len to, čo mu aj reálne pripravíte.
  • Ujasnite si, aký štýl fotografie sa vám páči. Chcete pózovať alebo túžite po nenútenom fotení, kde vás fotograf len jemne usmerňuje a zachytáva pekné okamihy?

svadba gavulka

Čo je pre vás dôležité? Záleží vám na zachytení celého priebehu svadby a všetkých hostí v primeranom pomere alebo chcete, aby sa fotograf sústredil primárne na vás? Aká úprava fotografií sa vám páči? Preferujete presvetlené a optimistické fotky alebo fotky dramatickejšie?

  • Využite Google, Facebook, Instagram a hľadajte na našom trhu fotografa, ktorého práca zodpovedá vašim predstavám. Ak nájdete pekné fotky, neváhajte sa spýtať na meno fotografa a referencie. Už dávno neplatí, že najlepších fotografov nájdete na svadobných portáloch. Skôr tam objavíte dávno etablovaných fotografov, ktorí si možno ani nevšimli, kam sa posunula vizualita s nástupom sociálnych sietí, kde je konkurencia najsilnejšia. Mená a značky, ktoré si hľadajú svoju klientelu cez sociálne siete, musia produkovať najlepší content a preto aj vaša svadba je pre nich príležitosť a výzva. Hľadajte aj cez rôzne heštegy.
svadba, cewe
Biely Ateliér, Wiegerova vila

 

  • Ak objavíte fotografa, ktorého rukopis a postprodukcia vám vyhovujú, prečítajte si niečo o ňom na webe a kontaktujte ho so svojimi predstavami. Vyžiadajte si cenovú ponuku. Ak je to možné, stretnite sa alebo si zavolajte, aby ste videli, či medzi vami funguje “dobrá chémia”. Aj toto je dôležité, keďže fotograf/ka bude vo vašej blízkosti tráviť celý váš svadobný deň.
Svadba CEWE
Foufou Atelier, Lulu&Anna, Wiegerova vila

 

  • Spýtajte sa fotografa na cenu, termín dodania, formu a spôsob ako vám výstup odovzdá (usb, online galéria, tlačené fotky, fotokniha, fotoobraz..). Každý fotograf môže mať inak nastavené procesy. Ak má jeden fotograf vyššiu cenu ako iný, je to úplne v poriadku. Každý fotograf si stanovuje svoje ceny podľa kvality, ale aj svojho postavenia na trhu a určite presne vie, za čo si pýta svoj honorár. To isté platí o dodacích termínoch. Kým jeden dodáva fotografie v priebehu dvoch týždňov a druhý o tri mesiace, je to v úplnom poriadku. Každý je inak vyťažený, ale určite vie, koľko potrebuje času, aby odovzdal kvalitný výstup. Je na vás, aké sú vaše nároky, finančné možnosti a ochota čakať.

Rovnako to platí aj o forme a spôsobe odovzdania fotiek. Každý fotograf má vlastnú estetickú predstavu o tom, ako vám chce dodať najlepší výstup. Niektorí fotografi vám dodajú len fotografie v elektronickej podobe, iní vám ich aj vytlačia, ďalší vám vypracujú fotoknihu. Vždy je to o komunikácii, preto sa neváhajte svojho fotografa spýtať na akékoľvek ďalšie možnosti. Nezabúdajte, že všetky tieto drobnosti znamenajú pre fotografa čas, prácu aj náklady naviac a preto bývajú spoplatnené a nie sú súčasťou ceny svadby. Ak ste kreatívni, ľahko si viete niektoré veci zabezpečiť aj sami a ušetriť.


Pretty Photography

V Pretty Photography sme sa spojili dvaja skúsení fotografi, Peter Frolo a Zuzana Gavulová. Sme vnímavé vizuálne typy, ktorých práca baví a majú záujem o pekné veci. Ponúkame absolútny súčasný trend, ktorý zároveň považujeme za nadčasový vo svadobnej fotografii. Inšpirujú nás nové smery a kvalitná konkurencia. Sledujeme zahraničné prúdy a prinášame „kus sna“ do slovenskej svadobnej fotografie. Naučíme vás, že nie je jedno, kto vám zvečňuje tie najdôležitejšie momenty vášho života a že fotografovanie nie je len „cvakanie“. Je to súhrn skúseností a skutočná práca, ktorá môže byť naozaj dobrá len od zbehlých fotografov – a čo je veľmi podstatné – od fotografov, ktorí majú stále vášeň pre svoju prácu, robia pekné veci a majú záujem napredovať a vzdelávať sa.
Našim zámerom je, aby ste získali pekné a kvalitné fotografie bez zbytočných póz, retuše, aby ste sa pri fotení dobre cítili a boli sami sebou. Profesijnou odmenou je pre nás váš dobrý pocit pri odovzdávaní materiálov a fotografií, ktoré budú pre vás jedinečnou pamiatkou na celý život.

Pridať komentár