CEWE Fotolab blog

Fujifilm X-T100 Prekvapivá dostupnosť, prekvapivé výsledky

Rozhodol som sa otestovať fotoaparát, ktorý je celkom cenovo dostupný ale zároveň by mal ponúkať aj slušné obrazové výsledky.

 Prvé dojmy:

Po vybalení z krabice fotoaparát pôsobí skutočne kompaktne a aj po nasadení setového objektívu 15-45mm sa to zásadne nezmení. Fujifilm XT-100 sa radí do kategórie amatérskych fotoaparátov, má ale elektronický hľadáčik a preto dokáže uspokojiť aj náročnejších fotografov. Je osadený klasickým APS-C CMOS snímačom s primárnym farebným filtrom. Vyššie rady fotoaparátov Fujifilm sa vyznačujú špeciálnym X-Trans CMOS snímačom, ktorý má veľmi špecifické podanie farieb a excelentne pracuje vo vysokých ISO citlivostiach. Veľká skupina fotografov sa preto do Fuji fotografií doslova zaľúbila. No nie je to pre každého a musí vám to sadnúť, fotografie majú zvláštny nostalgický filmový vzhľad, ktorý ešte znásobuje množstvo filtrov simulujúcich ich legendárne kinofilmy.

Nižšie rady Fuji, ako aj Fujifilm XT-100, sú ale osadené klasickým CMOS snímačom. Charakteristické Fuji filmové podanie môžete aj tu nasimulovať cez rôzne filmové filtre, ktoré majú aj tieto fotoaparáty dokonale prepracované. Rozlíšenie 24,2 Mpx je úplne postačujúce, setový objektív ich pekne vykreslí a fotky sú výborne ostré. Jediné čo ma na samotnom objektíve trochu vyrušovalo bol jeho elektronický zoom. Približovanie je preto trochu pomalé a mierne seká. Osobne radšej preferujem zoomovanie, ktoré prebieha prostredníctvom klasického manuálneho krúžku na objektíve. Na druhej strane sa tento spôsob dá využiť pri natáčaní videa, pohyb zoomu je tichý a nie je rušivý.

Fotoaparát ponúka aj 4K video pre každého kto chce popri krásnych fotografiách aj natáčať kvalitné videosekvencie. LCD displej je výklopný do strany ako aj do priestoru, čo nie je tak často vidieť a považujem to za veľký plus.  Osobne som sa s tým ešte nestretol. Určite chcem vyzdvihnúť až tri kruhové voliče, ktorými je možné rýchlo prednastaviť rôzne parametre.

Fotografovanie v praxi:

Dlho som sa odhodlával tento fotoaparát testovať, nevedel som čo mám od neho očakávať. Ide o základnú triedu fotoaparátu spoločnosti Fujifilm a obával som sa či nebude vyrobený len tak do počtu. Zobral som si ho do zasneženého prostredia našich hôr ako aj na potulky večerným starým mestom v Bratislave.

 

Na počasie som síce nemal šťastie, ale kvalita fotoaparátu sa mnoho krát prejaví práve v takýchto situáciách. Na Táloch prevládalo šedé a neslnečné počasie, atmosféru dopĺňal všadeprítomný sneh a stromy bez listov. Jediné čo som mohol fotografovať a čím sa zaoberať bol práve sneh a sem tam nejaký zaujímavý záber kolegu, ktorý fajčil elektronickú cigaretu. Dym, ktorá z nej vychádza je mnohokrát veľmi fotogenická.

Fuji fotoaparáty sú známe svojou prepracovanou simuláciou filmov a ich farebného podania. Mal som možnosť výberu z rôznych čiernobielych MONOCHROME ako aj farebných simulácií. Ten kto niekedy v minulosti fotografoval na Fuji filmy ako Velvia, Provia alebo Astia bude určite potešený ako excelentne ich výrobca dokázal preniesť do digitálnej éry. Fotografie skutočne krásne simulujú charakter aký ponúkali práve tieto filmy.

Ako druhé ma zaujalo, ako aj mnohých iných, tvar a celkový vzhľad malého fotoaparátu.  Veľmi mi pripomínal klasické fotoaparáty na kinofilm ako napríklad Praktica, Minolta, Pentax alebo aj malú zrkadlovku Olympus OM1.

Veľmi chválim, že výrobca umiestnil aj do tejto kategórie fotoaparátu elektronický hľadáčik, takmer všetky fotografie som robil práve cez neho a LCD displej som na fotografovanie skoro vôbec nepoužíval. Dotykový displej ale využijete v ťažkých uhloch ako nadhľad, podhľad, ale hlavne pri natáčaní videa. Jedným dotykom tak môžete zaostriť a zároveň exponovať.

Trochu ma vyrušovalo dosť hlasné exponovanie pri fotografovaní, pohyb lamiel uzávierky dosť výrazne cvaká. Obával som sa, že fotoaparát nemá možnosť nastavenia elektronickej uzávierky, no po chvíli som aj toto nastavenie našiel. Po prepnutí na elektronickú uzávierku sa fotoaparát stane úplne tichým a decentným prístrojom. Bez obáv tak môžete fotografovať v divadle, koncertoch vážnej hudby a všade tam kde by hlučné cvakanie mechanickej uzávierky bolo rušivé. Najrýchlejší čas je v hodnote  až 1/32000 sec. Čo sa dá výborne využiť pri fotografovaní so svetelnými objektívmi na priamom slnku. Môžete tak využiť otvorenú clonu a fotografovať krásne portréty, bez toho aby ste museli cloniť.

Tento fotoaparát nie je žiadny rýchlik, no na druhej strane ani slimák. Setový objektív je ale konštrukčne asi najslabšia časť tohto vydareného fotoaparátu. Avšak chválim jeho ostrosť a celkovo obrazovú kvalitu. Aj v horších svetelných podmienkach zaostruje pekne a relatívne svižne. Samozrejme keby sme na fotoaparát osadili nejakým svetelným portrétnym objektívom, rýchlosť by sa výrazne zlepšila.

Čo tomuto fotoaparátu určite svedčí a v čom vyniká je fotografovanie miest so živými farbami, portrétov ako aj práca v zlých svetelných podmienkach. Vyššie hodnoty ISO mu sedia a výsledné fotografie majú príjemný nádych.

Na potulkách starým mestom sa mi to opakovane potvrdilo. Začal som fotografovať pri miernom šere a pokračoval som až do úplnej tmy. Takmer všetky fotografie sú na vysokom ISO.

 

Tento fotoaparát to má doslova rád a dobre sa s tým vie vysporiadať. Keby sme hovorili o motore v aute, povedali by sme má rád vysoké otáčky. Pri bežných podmienkach a najpoužívanejších ISO citlivostiach sú fotky pekné, ostré, akonáhle ISO zvýšite zmení sa len charakter ale nie kvalita. Tá je stále na dobrej úrovni. Dobre je to viditeľné na nočných fotografiách mesta, hradu a jeho okolia. Výborná pružnosť snímača sa prejavila aj pri fotení mojej dcéry v rôznych komplikovaných svetelných podmienkach a to hlavne v proti svetle.

 

Pre každého kto bude chcieť natáčať video, fotoaparát ponúka kvalitné 4K ako aj Full HD video. Dokonca pri Full HD je tu možnosť nastavenia vysokej frekvencie snímkovania na spomalené zábery. Pre vylepšenie zvuku sa dá pripojiť externý mikrofón cez 2,5mm mini jack.

Na záver:

Fotoaparáty Fujifilm mám veľmi rád, niekoľko z nich som dokonca vlastnil. Boli to modely s X-Trans CMOS snímačom, kde ako som už spomínal, je charakter a farebné podanie fotografií úplne špecifické. Veľká základňa fotografov ho úplne miluje. Na druhej strane sú aj takí, ktorí mu nevedia prísť na chuť. Najčastejšie ide o mladých ľudí alebo tých, ktorí neprišli do styku s filmovou fotografiou.

Fujifilm X-T100 je ale osadený klasickým CMOS snímačom a práve to ma trošku odraďovalo od testu. No opak je pravdou, spoločnosť Fujifilm to aj pri tomto fotoaparáte bravúrne zvládla. Pre každého kto miluje fotografiu, hlavne tú kľudnú, pouličnú, má rád plastickosť a príťažlivý filmový šum je Fuji ako stvorený. Výhodou je možnosť použitia množstva pevných a svetelných objektívov od Fuji.  Osobne ma mrzí že som ich nevyskúšal viac. Pri fotografovaní portrétov by to určite stálo za to. Niekoľko sa ich podarilo aj so setovým objektívom, ktorý určite nesklamal.

V dnešnej uponáhľanej a digitálnej dobe kde sú fotoaparáty skoro všade a kvalita sa úplne vyrovnáva je veľkým plusom keď je niečo trochu iné a vyčnieva z davu. Dovolím si tvrdiť, že fotoaparáty Fujifilm sú toho dôkazom.

Dokázali prísť na digitálny trh a do svojich fotoaparátov preniesť všetko to dobré z krásnej doby kinofilmu. Je to ako keď vás z toho všetkého zhonu bolí hlava, potrebujete tabletku aby sa vám uľavilo. A práve Fuji X-T100 je ako taká tabletka, ktorú prehltnete a keď zaberie, naplno si užívate jej účinky. Pri fotografovaní s X-T100 vypnete, oddýchnete si a budete sa tešiť z každého ďalšieho komponovania a následného stlačenia spúšte.

Videorecenziu tohto fotoaparátu nájdete tu.

 

Plusy:

  • Kvalitný elektronický hľadáčik
  • Elektronická uzávierka až 1/32000 sek
  • Nadpriemerná kvalita obrazu
  • Výborná pružnosť snímača
  • Príjemný charakter šumu aj pri vysokom ISO
  • Kompaktné telo fotoaparátu, možnosť pripojenia malého gripu (v základnom balení)
  • Možnosť natáčania spomalených záberov vo Full HD
  • Príťažlivé filtre simulujúce filmy Fuji
  • Prijateľná cena

Mínusy:

  • Slabšie 4K video
  • Setový objektív je slabšej a krehkejšej konštrukcie (obraz z objektívu je ale špičkový)
  • Dosť nepresné a pomalé kontinuálne preostrovanie
  • Nepraktický elektronický zoom

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár