CEWE Fotolab blog

Fotografujeme chytrým telefónom: Pohľad do koruny stromov

Z prechádzky v prírode či parku si môžeme priniesť viac než len obyčajné zábery, a to aj keď fotografujeme telefónom.
4 ročné obdobia

Len málokedy zdvihneme pohľad nahor. Sme zrodení na sledovanie toho, čo je pred nami a kvôli tomu často neobjavíme krásu nad našimi hlavami. Fotograf by sa mal naučiť pozerať nad seba aj pod seba a objavovať to, čo iným uniká.

Vysoké stromy na nás pozerajú z výšky a nám niekedy ich majestátnosť uniká. Pritom po celý rok menia svoje koruny, ktorými sa tak radi pýšia. Na jar sa zazelenajú prvé lístky, rozkvitnú kvety, vyklíči nové ihličie. Cez leto majú hustú korunu, prepúšťajúcu len málo svetla. Na jeseň sa zafarbia tými najfantastickejšími farbami. No a v zime sa môžeme kochať tvarmi vetiev, ktoré sú inokedy skryté pod lístím.

Stromy sú vďačným motívom po celý rok.
Ktorý fotoaparát?

Lepšie mobily sú osadené 2 až 3 fotoaparátmi s rôznym uhlom záberu. Na náš motív si ale vystačíte aj s jediným. Ten býva širokouhlý, zvýrazňuje zbiehanie línií, ideálny pre náš zámer zvýrazniť výšku stromov. Pokiaľ má váš mobil superširokouhlý objektív, môžete ním ešte viac zvýrazniť perspektívu a zbiehanie línií. Pohľad do korún stromov bude ešte majestátnejší.

Expozícia

Väčšina používateľov mobilov fotografuje s použitím plnej automatiky. Nie je na tom nič zlé, ich výkonný softvér sa postará o čo najlepšiu expozíciu. Ak však chcete mať výsledok pod vašou kontrolou, naučte sa ako korigovať expozíciu (zosvetliť/stmaviť). 

 

Prečítajte si tiež na blogu: “Tipy a triky pri fotení mobilom”

 

Túto funkciu majú základné aplikácie fotoaparátu pri všetkých mobiloch. Buď je priamo na obrazovke symbolizovaná piktogramom slniečka alebo v ovládaní pomocou symbolov ”+/-“. Pri fotografovaní v protisvetle môžete stromy zosvetliť, aby ste nefotili iba siluetu, alebo tmavú fotografiu. Alebo naopak fotografiu stmavte, fotografujte iba siluetu stromu. Hodí sa to najmä v zimných mesiacoch.

V zime, keď sú stromy bez listov, vynikne ich silueta. Pri fotografovaní využite korekciu expozície. Nemusíte sa báť preexponovanej oblohy. Pri ČB fotografii môže byť úplne biela.
Kompozícia
Zbiehanie línií

Nájdite si miesto uprostred skupiny stromov, kde sa zbiehajú kmene do stredu záberu.

Pri pohľade priamo nahor sa kmene stromov zbiehajú do stredu.
Uhlopriečna kompozícia

Uhlopriečna kompozícia je jednou z najvyužívanejších. Pokiaľ máte na scéne prirodzene línie, rovné alebo krivky, môžete ich zakomponovať tak, že vychádzajú z jedného rohu a smerujú do toho protiľahlého. Pri abstraktnejších záberoch si môžete pomôcť aj pootočením fotoaparátu. Pri fotografovaní prírodných línií nemusí byť kompozícia dokonalá, veď ani príroda nie je.

Uhlopriečna kompozícia je ideálna, ak fotografujete jeden strom. Pootočením fotoaparátu zaistíte, aby kmeň smeroval z jedného rohu do druhého.

 

Skombinovať môžete uhlopriečnu kompozíciu a zbiehanie línií.
Na stred

Aj keď sa o fotografovaní na stred hovorí ako o chybe, je to iba čiastočná pravda. Sú motívy, ktorým stredová kompozícia pristane. Veľa tomu pomôže aj fotografovanie s pomerom strán 1:1, teda na štvorcový formát.

Tip: So smartfónom môžete fotografovať aj dlhé expozície a nočné snímky, potrebovať budete iba špeciálny statív.

Symetrickejším stromom s rozložitejšou korunou pristane stredová kompozícia.
Editácia
Aplikácia Snapseed

Jednou z najlepších aplikácií na úpravu fotografie priamo v telefóne je Snapseed od Google. Zvláda aj úpravu formátu RAW. Je k dispozícii pre zariadenia s iOS aj OS Android a je zadarmo.

Využiť môžete prednastavené úpravy (Vzhľady), alebo množstvo funkcií (Nástroje). V nich nájdete napríklad efekt vinetácie, rozostrenie okrajov, prevod do ČB, pridanie rámčeka a mnoho iných efektov. Podarenú úpravu si môžete uložiť do Vzhľadov a použiť na ostatné fotografie zo série.

Ja som použil prednastavený vzhľad Silhouette, ktorý sa perfektne hodí na zimné stromy. Potom som v nástrojoch pridal rozostrenie okrajov a dekoratívny rámček.

 

So Snapseedom sa môžete vyhrať.
Galéria

Všetky nasledujúce fotografie som nafotil iPhonom 12 Pro Max a upravil programom Snapseed.

Simulovať môžete efekt starej fotografie.

 

Teplé farby môžete ešte viac podporiť úpravami. Táto fotografia už balansuje na hrane grafiky, ale to vôbec nevadí.

 

Hľadajte unikátne tvary, ktorým následne prispôsobte aj samotnú úpravu.

 

Kmene a vetvy plné lístia navodzujú spoločne s teplými farbami pokojnú atmosféru.

 

CEWE FOTOKNIHA Pure

Priamo v mobile si môžete urobiť malú CEWE FOTOKNIHU Pure. Má štvorcový formát kompaktnej veľkosti 15×15 cm, takže ju ľahko vezmete kamkoľvek so sebou. Väzba je tvrdá, stránky sú matne biele alebo čierne. Na výber je 7 štýlov. Počet strán je 22 a na každú stranu sa zmestí jedna fotografia.

Aby ste si mohli navrhnúť a objednať fotoknihu z mobilu, potrebujete si nainštalovať aplikáciu CEWE PHOTOBOOK Pure, ktorá je dostupná pre zariadenia s OS Android a iOS a je zadarmo. Jej použitie a ovládanie je veľmi jednoduché a prispôsobené mobilným telefónom.

Tip: Použite na všetky fotografie rovnakej úpravy, aby mala celá fotokniha konzistentný štýl.

Môj návrh fotoknihy Pure, zvolil som štvorcový formát, aby som vyplnil maximálnu plochu strany.

 

Na záver

Z obyčajnej prechádzky parkom alebo lesom sa môže vďaka fotografovaniu korún stromov stať zaujímavá skúsenosť, z ktorej si odnesiete nové znalosti kompozície a taktiež zaujímavé snímky, ktoré môžu byť pripomienkou dobre stráveného dňa. Samotné fotenie ešte môžete ozvláštniť tým, že budete hľadať opakujúce sa motívy, či už konkrétne alebo napríklad len farebné. Vytvárajte z fotografií série a pamätajte, aj fotografie z mobilného telefónu budú na papieri vyzerať oveľa lepšie, než na displeji.

Pridať komentár