CEWE Fotolab blog

Tipy a triky pri fotení mobilom

Motto: ​Najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte pri sebe.

Už dávno neplatí, že dobrú fotku odfotíte len nadupanou zrkadlovkou, ktorá je veľká a ťažká. Výborný nástroj na zachytávanie fotogenických momentov Vášho života nosíte so sebou zrejme stále – Váš smartfón 🙂 Pri troche zručnosti a dodržaní niekoľkých zásad s ním dokážete vytvoriť skvelé zábery.

Užitočné nastavenia aplikácie kamera/fotoaparát

Aby sme pri fotení smartfónom dosiahli čo najlepšie výsledky, odporúčame prezrieť si podrobné ​nastavenia Vašej aplikácie na fotenie​. Zvyčajne ich nájdete priamo v appke Kamera/Fotoaparát, s výnimkou iPhonov, ktoré ich majú umiestnené v nastaveniach telefónu.

Nastavenia aplikácie fotoaparát na iPhone.

Zobrazenie mriežky​ pri fotení rozdelí obraz na tretiny pomocnými líniami. Tieto nám pomôžu nielen pri skladaní ​tretinovej kompozície​, ale aj pri záberoch architektúry či krajiny, kde chceme zachovať perfektne rovný horizont alebo vertikálne línie budov.

Využitie mriežky pri fotení.

Pre dosiahnutie maximálnej kvality si na snímanie obrázkov si vždy vyberáme ​najvyššie rozlíšenie obrázkov​, ktoré nám náš smartfón ponúka. Niektoré telefóny disponujú navyše možnosťou formátu HEIF alebo HEIC (High efficiency) – tento však neodporúčame, lebo síce šetrí miesto v pamäti telefónu kompresiou fotiek, ale nie je kompatibilný s inými zariadeniami ako s danou značkou smartfónu, čo sa môže vypomstiť pri posielaní fotiek priateľom s iným telefónom. Vhodnejšie je zvoliť klasický​ JPG, čiže najkompatibilnejší formát.​

Ak chceme, aby sa naše smartfónové fotografie čo najviac podobali snímkam zhotoveným fotoaparátom, zvolíme ​pomer strán obrázku 3:4 alebo 3:2​. Možnosť Full vision (Fotenie oblastí mimo rámu) znamená využitie plného formátu displeja, čiže veľmi podlhovasté snímky.

Nastavenie rozlíšenia na smartfóne LG. Ukážka full-vision formátu a pomeru strán 3:4.

Blesk​ na smartfóne odporúčame ponechať vždy vypnutý, lebo je veľmi slabý a má efekt, len keď je objekt veľmi blízko. Aj keď môže scénu čiastočne nasvietiť, poskytuje len priame tvrdé svetlo, ktoré je veľmi chladné a pôsobí neprirodzene.

Ak máme možnosť nastaviť snímanie do HDR, určite ju využijeme. HDR = High Dynamic Range, čiže ​vysoký dynamický rozsah​. Oproti bežnej snímke je HDR fotografia poskladaná z viacerých záberov (tmavších a svetlejších variánt toho istého námetu), tým pádom má viac kresby a detailov v tieňoch i svetlých miestach fotky. HRD oceníme najmä pri záberoch s veľkým kontrastom a tiež pri snímkach krajiny. Dobrou voľbou je tiež ​Automatické nastavenie HDR ​- v tomto prípade si smartfón sám určí, či na konkrétnu scénu HDR režim potrebuje alebo nie.

Ukážka toho istého záberu s vypnutým a zapnutým snímaním do HDR.

Autofokus a správna expozícia

Fotoaparát v mobile funguje tak, že hneď pri zapnutí automaticky predostrí na niečo v obraze – chce tým zabezpečiť, aby bola zaostrená čo najväčšia časť fotografie, no výsledok je, že nie je perfektne ostré nič. Presné zaostrenie dosiahneme ​ťuknutím prsta na displeji na konkrétne miesto. ​Oceníme to najmä v režime ​Portrét ​(môže sa nazývať aj Clona, Dynamické zaostrenie pod.), ktorý poskytuje efekt rozmazaného pozadia. Ťuknutím prsta vyberieme, ktorá oblasť obrázka má byť ostrá. Mnohé smartfóny dokonca ponúkajú možnosť upraviť tzv. ​hĺbku ostrosti​ aj po nasnímaní fotografie.

Úpravy hĺbky ostrosti na iPhone.

Oblasť zaostrenia však ovplyvní tiež ​expozíciu obrázka ​- teda aká tmavá/svetlá výsledná fotografia bude – telefón to sám odmeria, no nie vždy je jeho výpočet správny. Po zaostrení dosiahneme ​úpravu expozície​ ťahaním prsta po displeji hore/dole alebo doprava/doľava. Zvyčajne sa pri tom objaví ikonka slniečka.

Úprava expozície pomocou ikonky slniečka.

Pri fotení sa treba vyhnúť príliš presvetleným veľkým plochám – jedná sa o tzv. ​prepaly​, ktoré žiaľ nie je možné nijako zachrániť pri následnej úprave, budú to vybielené miesta bez kresby. Rozumnejšie je záber mierne podexponovať – urobiť o niečo tmavšiu fotku a následne ju upraviť v programe zosvetlením – zachováme tak viac detailov aj v svetlých miestach. Ak si nie sme istí, môžeme spraviť ​viacero fotografií s odstupňovanou expozíciou​, prípadne využiť už spomínaný režim HDR.

Ukážky rôznej expozície tej istej fotografie.

SVETLO = základný kameň fotografie

Bez svetla nemožno vytvárať fotografie. Vhodné svetlo vytvára dojem trojrozmerného priestoru, ukazuje fotografovaný objekt ako atraktívny a vytvára atmosféru a náladu snímky. Najdostupnejšie je denné slnečné svetlo, ktoré je biele, a teda neskresľuje reálne farby predmetov. Môžeme ho využiť pri fotografovaní vonku, ale aj keď fotíme pri okne. Mali by sme sa však ​vyvarovať miešaniu denného svetla so svetlom lampy ​alebo iného interiérového osvetlenia, ktoré často posúva farebnosť scény do žlta. Miešanie rôznych zdrojov svetla vytvorí nežiadúce farebné efekty.

Na prvej fotografii je použité denné svetlo od okna, na druhej je denné svetlo doplnené o svetlo lampy, ktoré vytvára nežiadúci žltý farebný nádych.

Čo fotografovať mobilom?

Chcete sa zlepšiť vo fotografovaní, ale neviete, ako začať? Prinášame Vám niekoľko tipov na námety, ktoré fotiť mobilom aj doma, s minimálnym technickým vybavením. Prebudia vo Vás zmysel pre estetiku a kompozíciu.

JEDLO​ – kompozícia zhora alebo spredu, s využitím režimu rozmazaného pozadia
DETAILY​ – všímajte sa kvety alebo rôzne drobné predmety
PESTROFAREBNÉ ZÁTIŠIA​ – vyskúšajte fotenie zhora, tzv. Layflat
ARCHITEKTÚRA​ – zaujímavé sú rôzne výrezy s dôrazom na geometriu
PORTRÉTY PRI ZAUJÍMAVÝCH POZADIACH​ – členovia rodiny a domáci miláčikovia Vám iste radi zapózujú

Ďalšie skvelé tipy a nápady na fotenie mobilom získate na našich kurzoch ​FOTENIA MOBILOM​ a ​ÚPRAVY FOTIEK V MOBILE​. Okrem technickej stránky mobilnej fotografie sa venujeme aj kompozičným princípom a práci so svetlom. Môžete nás sledovať na webe, Facebooku a na Instagrame.

Michaela Eliáš

Fotografka z Košíc sa venuje najmä portrétnej a reklamnej fotografii, ale rada fotografuje aj iPhonom. Lektoruje kurzy fotografovania fotoaparátom i mobilom.

Pridať komentár