CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Z Terchovej až na Oravu

Tento týždeň sa v rámci projektu Cestuj s CEWE po Slovensku pozrieme spolu s našim kolegom Lukášom Podrackým z blogu Dobrocesty do Terchovej a na Oravu. Čakajú nás tipy na zaujímavé miesta a výlety v regióne. My sa tešíme, a vy?

Vedeli ste, že Terchová nie je na Orave? Obec v Žilinskom kraji v okrese Žilina je súčasťou regiónu Severné Považie. Poďme sa spolu pozrieť na okolie Terchovej a zaujímavosti, ktoré tu nájdeme.

Terchová

1. Rozhľadňa Terchovské srdce

Nenáročná prechádzka na kopec Oblaz Vás zavedie k rozhľadni Terchovské srdce, ktorá má výšku 30 metrov a ponúkne Vám nádherný výhľad na obec Terchová a okolité kopce Malej Fatry.

Cestu hore Vám spestrí náučný chodník, ktorý Vám priblíži miestnu faunu a flóru. Zaberie Vám to len 15 min. chôdze, výhodou je, že je to bezbariérový chodník, takže je vhodný pre starších ľudí, mamičky s kočíkmi aj pre imobilných ľudí.

Ako sa tam dostať: Na tento turistický chodník sa dostanete kúsok od Lidl parkoviska, kde Vás už navedie informačná tabuľa.

2. Fotosrdiečko Terchová

 V blízkosti rozhľadne Terchovské srdce nájdete dvojmetrové srdce, ktoré rámuje výhľady na obec Terchová, ale i Malý a Veľký Rozsutec.

Ako sa tam dostať: Tou istou cestou ako ku rozhľadni Terchovské srdce.

3. Socha Juraja Jánošíka v Terchovej

Sochu Juraja Jánošíka postavili terchovčania na jeho počesť, ktorý je slovenský hrdina a rodák z Terchovej. Socha je z ušľachtilej ocele od sochára Jána Kulicha a meria 7 a pol metra. Bola slávnostne odhalená pri príležitosti 300. výročia Jánošíkovho narodenia v roku 1988. Cesta k nej je veľmi krátka, zaberie Vám do 10 minút.

Ako sa tam dostať: Nájdete ju pri vstupe do Vrátnej doliny, oproti Jednote.

4. Jánošíkove diery

Ak si ešte nebol v Terchovej, tak najobľúbenejšia časť Malej Fatry sú Jánošíkove diery, bol by to hriech ich nenavštíviť. Je to sústava tiesňav, ktorá sa skladá z Dolných, Nových a Horných dier.  Dolné a Nové diery sú menej náročné, hlavne pre rodiny s deťmi a staršie osoby. Horné diery sú o čosi náročnejšie, ale ak chcete vidieť viac vodopádov a prejsť si viac rebríkov a reťazí, tak jednoznačne stoja zato, len treba si vyhradiť viac času.


Nájdete tu viac ako 20 vodopádov, prechádzate cez lávky, mostíky, rebríky a pomáhate si reťazami.

Ako sa tam dostať: Trasa začína v Bielom potoku pri hotely Diery, kde nájdete aj parkovisko alebo zástavku autobusu. Trasa začína po modrej turistickej značke.

5. Veľký Kriváň

Najvyšší vrch Malej Fatry je Veľký Kriváň (1709 m n.m.) a sú z neho krásne výhľady na všetky strany. Výstup naň uspokojí vychádzkových, ale aj náročnejších turistov, tak prečo si to zo zoznamu neodfajknúť.

  • vychádzkový turista: lanovkou Vrátna-Chleb sa vyveziete do cieľovej stanice pod Snilovské sedlo a potom už len pešo cca 45 min. a ste na vrchole.
  • náročnejší turista: od Chaty Vrátna sa vydáte po zelenej turistickej značke po pod lanovku až do Snilovského sedla, čo Vám zaberie cca 2 hod. Oddýchnete si pri cieľovej stanici lanovky kde ponúkajú rôzne nápoje na osvieženie a potom už len tých 45 min. hravo doklepnete a máte zdolaný najvyšší vrch Malej Fatry – Veľký Kriváň.

Ako sa tam dostať: Smerom na Vrátnu dolinu, od chaty Vrátna kabínkovou lanovkou alebo pešo po zelenej značke.

6. Chata na Grúni

Je to obľúbená chata v Malej Fatre, ktorá sa nachádza pod Poludňovým grúňom vo výške 970 m n.m. Ideálna prechádzka pre rodiny s deťmi, ale aj pre hocikoho kto má rád prírodu a hory. Keď už sa budete blížiť k chate, naskytne sa Vám majestátny pohľad na symbol, vrch Malej Fatry – Veľký Rozsutec, ktorý sa vynára za chatou.

Motiváciou pre dospelých môže byť aj bufet s občerstvením vo forme jedla a pitia, pre deti zas detské ihrisko, mini basketbalové ihrisko a bránky na futbal. Najkratšia trasa vedie od chaty Vrátna po žltej turistickej značke, ktorou Vám to zaberie len 50 minút.

Ako sa tam dostať: Smer Vrátna dolina, od chaty Vrátna po žltej značke.

 7. Osnica

 Vrch Osnica je ako turistický cieľ vhodný pre tých, ktorí obľubujú skôr tichšie, málo frekventované miesta. Na oplátku Vám poskytne o to krajší pohľad na majestátny vrch Veľký Rozsutec.

Z východnej strany sa na Osnicu najrýchlejšie dostanete z Lučivnej po žltej značke, ktorá sa v Strungovom príslope napája na modrú značku vedúcu k vrchu.
Trasa Vám jednosmerne zaberie 2,5 hodiny.

Ak vám po výstupe zostane čas a sila, pokračujte do sedla Medziholie, kde sa napojíte na červenú značku vedúcu po hlavnom hrebeni. Po nej sa dostanete na Veľký Rozsutec na severe a Stoh na juhozápade.

Druhou alternatívou trasy s podobnou náročnosťou, ale viacej frekventovanejšia vedie od západnej časti zo Štefanovej do sedla Medziholie po zelenej značke a od Medziholia budete pokračovať po modrej značke najskôr k sedlu Osnica a potom k samotnému vrchu Osnica.

Túra je stredne náročná, avšak zvládnu ju aj rekreační turisti.

Ako sa tam dostať: Je to na Vás, vyberte si ktorá trasa Vám viac vyhovuje, ale ak chodíte do hôr častejšie ako ja, tak ste radi za viac možností turistických chodníkov a máte stále čo objavovať.

8. Najlepšie bryndzové halušky

Po výlete vždy padne dobré jedlo a z vlastnej skúsenosti, najlepšie bryndzové halušky čo som doposiaľ jedol a to už som skúšal skoro v každom kúte Slovenska, tak žiadne zatiaľ neprekonali halušky z Terchovej, konkrétne z Terchovskej Koliby Diery.

Ako sa tam dostať: Tieto výborne halušky nájdete v Bielom Potoku vedľa hotela Diery.

Tip na záver: Ak sa do okolia Terchovej vyberiete v letných mesiacoch, nezabudnite, že sa tu každoročne konajú začiatkom augusta Jánošíkove dni – folklórny festival s medzinárodnou účasťou. Viac informácií nájdete na ich stránke: https://www.janosikovedni.sk/

Orava

1. Oravský hrad

Keď sa povie Orava, tak hneď ako prvé ma napadne Oravský hrad a určite aj väčšinu z Vás, takže tento tip patrí určite do kategórie – musíš vidieť. Oravský hrad alebo aj nazývaný Oravský zámok sa nachádza v obci Oravský Podzámok a je to výrazná dominanta oravského regiónu. Hradný areál sa skladá z troch častí a to z Dolného, Stredného a Horného hradu s palácmi, opevnením a vežami.

Super na tomto hrade je aj to, že je sprístupnený verejnosti denne od mája do marca, teda skoro celoročne. Počas hlavnej turistickej sezóny usporiadavajú obľúbené nočné prehliadky, ktoré sú obohatené o strašidlá a divadelné predstavenia.

Ako sa tam dostať: Cesta na Oravský hrad začína v obci Oravský Podzámok, kde sa nachádza aj platené parkovisko. Z parkoviska na hrad je to asi 6 minút chôdze.

2. Rio de Klin

Keď som to prvý krát videl, tak som neveril, že také tu niečo máme. Ide o 9,5 metrovú sochu Ježiša Krista, ktorá stojí nad obcou Klin. Jej ruky smerujú na celú Oravu, ktoré ju majú ochraňovať. Na svete sú len tri takéto sochy a to samozrejme tá najslávnejšia brazílska v Rio De Janeiro, potom portugalská v Lisabone a nakoniec u nás v obci Klin. Ak sa chcete na chvíľu ocitnúť v Brazílií určite ju navštívte a ako bonus k tomu dostanete výhľad na celú Oravu a Oravskú priehradu. Prechádzka k tejto soche je jednoduchá aj keď trochu strmšia, ale zaberie Vám len pár minút.

Ako sa tam dostať: Z obce Klin Vás budú navigovať žlté tabule, kde môžete odparkovať auto a odtiaľ už len pár metrov k soche.

3. Múzeum Oravskej dediny

Múzeum Oravskej dediny nájdete 3 km od obce Zuberec pod Západnými Tatrami, v blízkosti jaskyne Brestovská. Ide o 54 domov, ktoré boli prenesené z rôznych častí Oravy a približujú život oravského ľudu. Každý návštevník určite ocení aj funkčnú krčmu U Mlynára, kde sa môžete osviežiť a posedieť.

Konajú sa tu pravidelne tématické podujatia, jarmoky a folklórne vystúpenia. Môžte sem zavítať hocikedy lebo Múzeum Oravskej dediny je otvorené celoročne. Návštevu skanzenu odporúčam spojiť s prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy a Západných Tatier – Brestovskú jaskyňu.

Ako sa tam dostať: V Zuberci je potrebné zabočiť vpravo, v smere Žiarska chata. Parkovanie je možné na priľahlom parkovisku a najbližšia zastávka autobusu Zuberec – Brestová sa nachádza približne 100 m od vchodu do múzea.

4. Oravská lesná železnica

Nachádza sa kúsok od obce Oravská Lesná, ktorá je prepojená s vedľajšou asfaltovou cestou v dĺžke 6 km, kde na jej konci nájdete bezplatné parkovisko. Medzi stanicami Tanečník a sedlom Beskyd vedie zrekonštruovaná železničná trať v dĺžke 3,5 km. Je pozostatkom oravského úseku bývalej Kysucko – oravskej lesnej železnice, ktorou bolo v rokoch 1918–1971 zvážané drevo. Železnica bola zrekonštruovaná podľa projektu Oravského múzea a spustená do prevádzky r. 2008.

V sedle Beskyd môžete vystúpiť na vyhliadkovú vežu neďaleko stanice a rozhliadnuť sa na krásnu panorámu oravskej prírody. Celá trasa aj s pobytom na stanici Sedlo Beskyd trvá približne 1 h a 10 minút.

Ako sa tam dostať: Kúsok za obcou Oravská lesná je žel.stanica Tanečník odkiaľ začína jazda vláčikom. Auto tam zaparkujete bez problémov, je tam hneď vedľa parkovisko.

5. Oravská priehrada a Slanický ostrov

Medzi veľké lákadlá Oravského regiónu patrí Oravská priehrada. Najzaujímavejším miestom Oravskej priehrady je však Slanický ostrov. Možno nie každý vie, že pod Oravskou priehradou leží päť zatopených obcí: Slanica, Osada, Oravské Hámre, Ľavkovo a Ústie.

Zachoval sa len Vtáčí ostrov a Slanický ostrov, ktoré sú vyvýšeniny zatopenej obce Slanica v Oravskej priehrade. Vtáčí ostrov vyhlásili za chránené územie pre vodné a pri vode žijúce vtáky a ľuďom je neprístupný. A práve Slanický ostrov už len pripomína, že tu kedysi žili ľudia. Zachoval sa len kostolík a časť krížovej cesty, ktorý stojí na bývalom kopci a ktorý ostal trčať nad vodou. V kostolíku je spravená galéria a v hrobke Klinovských bola umiestnená expozícia zatopených obcí. Konkrétne obec Slanica bola rodiskom známeho kňaza, jazykovedca Antona Bernoláka a práve pri kostole umiestnili jeho sochu, ktorá pôvodne stála v záhrade jeho rodného domu. Plavba loďou na Slanicu trvá asi 30 minút.

Oravská priehrada vznikla hlavne kvôli tomu, že obce, ktoré tu ležali, boli často zaplavované riekami, ktoré spôsobovali škody, ale aj straty na ľudských životoch. Je rozlohou najväčšia na Slovensku a napúšťali ju jeden rok.

Ako sa tam dostať: Ideálnym spôsobom je dostať sa k nej autom, zvoliť si nejaké to parkovisko pri jej kraji, prípadne zvoliť autobusovú dopravu.

 

Komentár