CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – 10 najkrajších miest v Čechách

Prichádza leto a s ním aj doba dovoleniek, dobrodružných výprav, rodinných výletov a chvíle zaslúženého odpočinku. Súčasná doba cestovaniu do ďalekého zahraničia príliš nepraje, a preto sa nám ponúka možnosť objaviť napríklad krásy susedného Česka.

Pripravili sme podľa nás 10 top českých miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Súhlasíte alebo vám nejaké miesto v zozname chýba?

1. České Švajčiarsko

České Švajčiarsko je jedna z najobľúbenejších lokácií v Česku a nie je divu, je tu krásne. Národný park České Švajčiarsko sa nachádza v Ústeckom kraji, v okrese Děčín. V dôsledku erózie vznikli mohutné skalné veže, rokliny a bludisko. Symbolom parku je najznámejší skalný útvar Pravčická brána. Jedná sa o najväčšiu pieskovcovú skalnú bránu v Európe. Hovorí sa: Nevidieť v Českom Švajčiarsku Pravčickú bránu je ako ísť do Paríža a nevidieť Eiffelovku.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Martin Rak

 

História tejto krajiny je stará asi 90 miliónov rokov. More, ktoré tu kedysi bolo, po sebe zanechalo jedno obrovské “pieskovisko”. V súčasnej chvíli sa tu rozkladá krajina vymodelovaná vodnou a veternou eróziou do podoby pieskovcového skalného mesta.

Najmladší národný park, ktorý bol vyhlásený 1. januára 2000, sa rozkladá na ploche 80 km².

2. Český Krumlov

Prechádzka centrom Českého Krumlova je skvelým zážitkom. Stredu mesta dominuje svojou veľkosťou gotický chrám sv. Víta a krivolaké uličky, kostoly, kláštory a ďalšie stavby, ktoré si zachovali pôvodný vzhľad, takže ak ste vášnivý fotograf, stále budete mať čo fotiť. Návštevníkov fascinuje predovšetkým krásny zámok s mohutnou vežou a plášťovým mostom, ktorý je po Pražskom hrade druhým najväčším zámockým areálom v Českej republike.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Aleš Motejl

 

Už od roku 1992 je Český Krumlov vyhlásený za chránenú pamiatku UNESCO.

Zaujímavosťou a častým cieľom návštevníkov Českého Krumlova je otáčavé hľadisko v záhrade zámku. Jedná sa o experimentálnu divadelnú scénu, ktorá obstaráva striedanie scén počas divadelných predstavení. Súčasná kapacita je 644 miest a hľadiskom prešlo počas jeho existencie cez 2 milióny divákov. Pôvodná točňa bola poháňaná dokonca ľudskou silou, ale o tom nemali diváci ani tušenie. V tejto chvíli je pohon otáčavého hľadisko už elektronický.

3. Vyhliadka Máj

Vyhliadka Máj patrí k najkrajším výhľadom na rieku Vltavu. Pohľad v tvare podkovy, ktorý sa vám naskytne, je fascinujúci a tak nie je divu, že je značne vyhľadávaný a navštevovaný. Na vyhliadke si ale dajte veľký pozor kam šliapete, miestami je to naozaj nebezpečné.

Autor: Jan Watzek www.foto.watzek.cz

 

Vyhliadka Máj sa nachádza na vysokej skale, priamo nad bývalými Svätojánskymi prúdmi. Za Svätojánske prúdy bol v minulosti označovaný úsek rieky Vltavy medzi obcami Štěchovice a Slapy, kadiaľ rieka Vltava pretekala hlbokým a skalnatým údolím a tvorila pereje.

Vyhliadka Máj je z Prahy vzdialená cca 40 km. Cesta na vyhliadku bohužiaľ nie je značená a tak ak nechcete zablúdiť, vydajte sa z Teletína po žltej turistickej značke. Z Teletína je to iba jeden kilometer, takže to hravo zvládnu aj deti.

4. Ještěd

Na vrchol Ještědu, ktorý dosahuje výšku 1012 m nad morom a nájdete ho južne od Liberca v severných Čechách, sa môžete vydať každý deň (okrem toho Štedrého, kedy je zatvorené). Na samom vrchole stojí slávny horský hotel s vyhliadkovou vežou Ještěd. Stavba je vysoká 94 m, anténa vysielača má 17 m. Vyhliadková veža dokonca získala medzinárodnú architektonickú cenu a ponúkne vám jedinečný pohľad na Liberec a jeho okolie. Za pekného počasia dohliadnete dokonca na neďaleké Jizerské hory a tiež až do Krkonôš. Práve ocenená vyhliadková veža sa stala symbolom Liberca.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: UPVISION

 

Liberec, z ktorého sa ľahko dostanete električkou na konečnú stanicu priamo pod vrchol Ještědu, ponúka široké možnosti výberu kultúrneho i športového vyžitia, ako napríklad ZOO alebo botanickú záhradu.

Najstaršia zoologická záhrada v Čechách bola založená už v roku 1904. Najväčším lákadlom sú bieli tigre a uškatce alebo pandy červené a navštíviť ju môžete každý deň, je otvorená celoročne.

5. Karlove Vary

Karlove Vary sú v Česku najznámejšími kúpeľmi a sú najnavštevovanejšie kúpeľné mesto vôbec. Ak sem zamierite, ponúknu vám okrem blahodarných účinkov tunajších minerálnych prameňov aj veľa tipov na zaujímavé výlety po okolí.

Karlovarská minerálna voda je verejnosti prístupná celkom v 15 prameňoch, ktoré sa od seba líšia teplotou a množstvom rozpusteného oxidu uhličitého. Najznámejším prameňom Karlových Varov je Vřídlo, ktoré má teplotu 72°C a tryská až do výšky 12 metrov.

Skúste navštíviť aj rozhľadňu Diana s krásnym výhľadom. Hore môžete vyjsť lanovkou alebo ísť pešo. Prejsť sa môžete ešte k ďalším karlovarským vyhliadkam Jelení skok, Kristína alebo na vyhliadku Petra Veľkého.

Za zmienku a návštevu určite stojí aj Motýlí dom, ktorý je v prevádzke po celý rok (okrem Štedrého dňa). Fotiť tu môžete o sto šesť, to je totiž povolené bez obmedzenia a možno sa vám podarí zachytiť unikátny motýlí záber.

6. Adršpach

Turistický okruh skalným mestom je dlhý približne 3,5 km. Prejdenie nie je príliš fyzicky náročné a preto je vhodný aj pre rodiny s malými deťmi. K absolvovaniu okruhu by ste si mali vyhradiť minimálne 3 hodiny. Na samom okraji sa potom môžete pokochať zrúcaninou Adršpach z 13. storočia.

Autor: Tomáš Holub

 

Prehliadka vás zavedie k malebnému jazierku Pískovna a prevedie vás labyrintom skalných veží až k Adršpašskému jazierku. Hneď pri vstupe do Adršpachských skál sa nachádza turistické informačné centrum, kde vám radi poskytnú potrebné informácie.

Medzi najznámejšie skaly Adršpašského skalného mesta patrí bezpochyby Homole cukru, ktorá stojí na svojej špičke, čo vytvára dojem, že musí každú chvíľu spadnúť. Predovšetkým deti ju pre istotu podopierajú konárikmi, aby nespadla. Ďalšími známymi vežami sú napríklad Milenci, Starosta a Starostová alebo Džbán.

7. Šumava

Šumava je jedným z najstarších pohorí Európy. Najvyššou horou Šumavy je Veľký Javor v Nemecku (1456 metrov), na českej strane je to Plechý, ktorý meria 1378 metrov. Plechý je zároveň aj najvyššou horou rakúskej Šumavy.

Najznámejšie a tiež najväčšie šumavské jazero je Čierne jazero, pomenované podľa temnej farby vody. Neďaleko je aj Čertovo jazero, ktoré je horšie prístupné a Prášilské jazero, pri ktorom je k videniu močaristá kotlina zvaná Stará jímka. Najvyššie položené je Jazero Laka, z jazier na Šumave je najmenšie a najplytkejšie. Plešné jazero je ľadovcové jazero, má plochu 7,48 ha a je zo šumavských jazier najhlbšie s hĺbkou -18,30 m. Ďalšie tri jazerá ležia na nemeckej strane Šumavy a volajú sa Roklanské jazero, Veľké a Malé Javorský jazero.

Na Šumave nájdete veľa vyhliadkových miest a rozhľadní – rozhľadňa Boubín, rozhľadňa Libín, rozhľadňa na skokanskom mostíku Zadov alebo Kniežací stolec a ďalšie.

Keď už budete na Šumave, urobte si výlet do Boubínského pralesa, ktorý je súčasťou Národného parku Šumava a určite stojí za prechádzku. Všade je veľa vyvrátených a hnijúcich stromov a niektoré živé stromy tu sú staré až 400 rokov. Na vrchole Boubína bola postavená drevená rozhľadňa, ktorá je vysoká 21 metrov. Keď budete mať šťastie na počasie, uvidíte z nej aj alpské vrcholky.

8. Říp

Pamätná hora Říp (456 m n. M.) patrí medzi niekoľko najvýznamnejších miest a symbolov českej národnej histórie. Podľa povesti sa práve tu usadili prví Slovania s praotcom Čechom na čele. Na vrchole hory stojí románska rotunda sv. Juraja a sv.Vojtěcha a ak sa vydáte hore, naskytne sa vám nádherný výhľad na České Středohoří a lesy Kokořínska.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: UPVISION

 

Na vrchol hory Říp vedie niekoľko vyznačených turistických ciest a hore sa bez problémov dostanú aj rodiny s kočíkmi, najlepšie zo severovýchodnej strany a späť sa vrátiť rovnakou trasou. Ak sa budete chcieť pozrieť dovnútra rotundy, návšteva je možná od apríla do októbra. Prehliadka trvá asi tridsať minút, pričom tá posledná začína 30 minút pred koncom prevádzkovej doby. Navyše sa o 15:00 každú prvú nedeľu v mesiaci koná omša.

Hovorí sa, že každý správny Čech by sa mal aspoň jedenkrát za život na horu vydať a pokochať sa krásnym výhľadom do okolia.

9. Historické centrum Prahy

Historické centrum Prahy tvoria celok Pražského hradu a Hradčan, Malej Strany vrátane Karlovho mosta, Starého Mesta s Josefovom (zachovaná časť bývalého Židovského Mesta), Nového Mesta, Vyšehradu aj ďalšia jednotlivé pamiatky. Využite, že Praha nie je plná turistov, vezmite foťák a hurá na výlet. Najlepší spôsob, ako stihnúť čo najviac, je prejsť sa takzvanou Kráľovskou cestou. Tá začína na Námestí Republiky pri Obecnom dome a končí pri Katedrále Svätého Víta na Pražskom hrade.

© Czech Tourism – fotobanka. Autor: Michal-Vitásek

 

V Prahe je toľko pamiatok a zaujímavých miest, že nebudete vedieť, kam skôr skočiť. My vám dáme pár tipov, ktoré by ste nemali vynechať. Staromestské námestie s orlojom, Václavské námestie, Staromestská Mostecká veža, Pražský hrad, Socha Franza Kafku na Národnej triede, Nerudova ulica, Hladová zeď, Malostranské námestie, Františkánska záhrada, Zlatá ulička, Lennonova zeď na Kampe, Slavín, Vyšehrad, Výhliadka na Hradčanskom námestí , Letohrádok Hviezda, Čertovka, Prokopské údolie a celá rada ďalších.

Názov Praha sa bežne odvodzuje od slova prah. Podľa tejto, asi najuznávanejšej teórie je Praha pomenovaná po riečnom prahu, tzn. brodu, ktorý sa nachádzal niekde pod Karlovým mostom. Takýchto povestí o Prahe je celá rada a ku každej pamiatke sa viaže nejaká historka.

10. Priehrada Seč

Sečská priehrada je najväčšou a najvyhľadávanejšou rekreačnou oblasťou v Pardubickom kraji. Je dlhá 6,5 km a hĺbka dosahuje až 30 m. Hrádza je vysoká 42 a dlhá 165 metrov. Ak sa sem vydáte, čaká vás hlavne parádne kúpanie a mnoho ďalších športových aktivít. Priehrada je tiež obľúbeným miestom rybárov a okolie je skvelé na pešiu turistiku aj výlety na bicykli.

Neďaleko sú zrúcaniny hradov Oheb a Vildštejn. Dnes z malebného hradu Vildštejn zostalo len niekoľko malých múrov. Nachádzajú sa nad tunelom, ktorý vedie na most z priehradnej nádrže Seč. Z hradu Oheb sa dodnes zachovali torzá brány, pivníc, veže a hradného paláca. Zrúcanina je celkom rozľahlá a jej prehliadka nie je nijako obmedzená. Naviac je odtiaľ nádherný výhľad na Sečskú priehradu i ostrov.

Priehrada bola vybudovaná v rokoch 1925 až 1934 a vďaka nádhernej prírode sa aj okolie priehrady stalo príťažlivou turistickou lokalitou.

Pridať komentár