CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Čo zažiť v Košiciach

Tento týždeň sa v rámci projektu Cestuj s CEWE po Slovensku pozrieme spolu s fotografkou Michaelou Eliáš do Košíc. Prezradí nám, kde sa dobre najesť, čo určite nevynechať, kam za kultúrou aj do prírody.

Košice sú mestom mnohých farieb a vôní. Oddávna tu spolunažívali mnohé národnosti a vďaka zahraničným študentom a turistom tento multikultúrny dojem z Košíc pretrváva dodnes. Mám túto pestrofarebnosť veľmi rada 🙂

Košice sú na Slovenskú takým malým veľkomestom – oproti hlavnému mestu však pôsobia uvoľnenejšie. Ponúkajú prehliadku historických pamiatok, bohatý program kultúrnych podujatí, výlety do prírody i športové zážitky.

Čo určite treba vidieť?

Podobne ako takmer v každom väčšom meste, centrum Košíc so širokou Hlavnou ulicou je obľúbeným miestom pre prechádzky tunajších obyvateľov i turistov. Dominantami košického korza sú najmä gotický Dóm sv. Alžbety s Michalskou kaplnkou a Štátne divadlo postavené v eklektickom štýle s prvkami neobaroku a secesie.

Pohľad na Michalskú kaplnku z parku

 

Dóm sv. Alžbety

 

Štátne divadlo

 

Výhodou Košíc je, že na takmer všetky dôležité miesta sa dostanete peši. Keby Vás chôdza predsalen unavila, môžete využiť obľúbené zdieľané bicykle či kolobežky. Okrem Hlavnej ulice určite nahliadnite do okolitých bočných uličiek plných kaviarní a romantických zákutí. Medzi tie najkrajšie patrí Halmiho dvor alebo kaviareň Blue Bell na Bočnej ulici.

Halmiho dvor

 

Kaviareň Blue Bell

 

Kaviareň Blue Bell

 

Kde sa dobre najesť?

Po výdatnej prechádzke centrom určite vyhladnete alebo dostanete chuť na dobrú kávu či víno. Môžete si vybrať z niekoľkých svetových kuchýň a zájsť do slovenskej, maďarskej či židovskej reštaurácie, do talianskej vinárne či cukrárne u Francúza. Určite Vám odporúčam vyskúšať aj morské špeciality u Pána Rybu – budete sa cítiť ako v stredomorí 🙂 Vyhlásenou pochúťkou reštaurácie je Fish&Chips.

Kam za kultúrou?

Pri návšteve Košíc nevynechajte návštevu nejakej umeleckej výstavy – ponuka je skutočne bohatá. Okrem najväčšej Východoslovenskej galérie tu nájdete aj mnoho alternatívnych malých galérií, ktoré prezentujú diela mladých autorov – napr. Šopa, VUNU alebo galéria v Tabačke. Ak zavítate do Košíc v prvý októbrový víkend, ohromí Vás veľkolepý medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc, ktorý Košice každoročne hostia už 10 rokov, podobne ako viaceré iné európske mestá. Po celom meste nájdete umelecké inštalácie, svetelné objekty a performance od umelcov z celého sveta (www.bielanoc.sk).

Z Košíc pochádza mnoho celosvetovo známych umelcov – na Alžbetinej ulici stretnete maliara Júliusa Jakobyho v podobe sochy od Juraja Bartuzsa. Po celom meste sa nachádzajú viaceré realizácie košického sochára Jána Mathého. V jeho dome v časti Podhradová si môžete prezrieť aj jeho ateliér, ktorý sa zachoval ako kultúrna pamiatka.

 

Okrem architektúry a umeleckých diel v podobe sôch môžete v Košiciach vidieť aj najväčšiu mestskú muralistickú galériu na Slovensku – na rôznych miesta centra i na sídliskách nájdete desiatky murálnych malieb od autorov z rôznych kútov sveta. Vznikli vďaka iniciatíve Street Art Communication, ktorá sa venuje estetike urbánneho priestoru (www.sacsac.org).

Murálna maľba od INTI z Chille na Zborovskej ulici

 

Kde sa stretnúť s priateľmi?

Obľúbeným miestom na stretnutia pri pive či vínku je košická Tabačka Kulturfabrik. Predstavuje centrum nezávislej kultúry a hudby. Okrem posedenia na pestrofarebnom dvore, ktorý zdobia street-artové maľby, si tu môžete vychutnať aj dobrý koncert slovenskej i zahraničnej hudobnej scény.

Ak máte chuť pozrieť si festivalový film, navštívte obnovené Kino Úsmev.

Kino Úsmev

 

Kam do prírody?

Ak si chcete oddýchnuť od mestského ruchu a načerpať energiu v prírode, nasadnite na vlak do Margecian a za 30 minút sa dostanete k vodnej nádrži Ružín. Patrí medzi najkrajšie vodné plochy na Slovensku aj vďaka svojmu úzkemu a kľukatému tvaru. Okrem pokojnej vodnej hladiny si môžete vychutnať aj pohľad na okolité lesy či zažiť dobrú hubačku. Ružín môžete brázdiť na člne alebo vodných lyžiach.

Zima na Ružínskej priehrade

Vodné lyžovanie si môžete vyskúšať aj priamo v Košiciach – v areáli vleku na sídlisku Nad jazerom. Okrem vrcholových športovcov si tu prídu na svoje všetci milovníci vodných športov.

Ak navštívite Košice v zime, môžete sa vybrať si zalyžovať na svah na Jahodnej. Obľúbené je večerné, či dokonca špeciálne nočné lyžovanie so živou hudbou.

Milovníkom pokojnejších športov odporúčam navštíviť golfové ihrisko na Alpinke. Kto sa neodváži na riadny turnaj, môže si svoje schopnosti precvičiť na odpalisku či na cvičných jamkách.

Za zmienku stoja určite aj nádherné košické parky, kde sa môžete poprechádzať, odpočinúť si na lavičke pri dobrej knihe alebo zahrať si šachy na šachových stolíkoch. Najkrajšie sú na jeseň, keď hýria farbami.

Park na Moyzesovej ulici

V Košiciach žijem už 10 rokov a za ten čas si skutočne získali moje srdce a vnímam ich ako svoj domov. Okrem príjemnej atmosféry a priateľských ľudí ma teší aj to, že je to mimoriadne fotogenické mesto. Pre tento článok som si dala výzvu – zachytiť čaro Košíc blogerským štýlom – foťákom na mobile. Ako využiť svoj smartfón na fotenie čo najlepšie, naučiť sa vnímať kompozíciu a svetlo, Vás naučím na svojich kurzoch fotenia mobilom: www.fotime-mobilom.sk​.

Michaela Eliáš

Fotografka z Košíc sa venuje najmä portrétnej a reklamnej fotografii, ale rada fotografuje aj iPhonom. Lektoruje kurzy fotografovania fotoaparátom i mobilom.

Komentáre