CEWE Fotolab blog

Recenzia na Fujifilm X-T5

Fujifilm X-T5 je dokonalou zmesou starého a nového. Skvelý po obrazovej stránke, skvelý po stránke automatického zaostrovania, to celé zabalené v nádhernom dizajne made in Fujifilm. Skonštatoval som po týždni používania. Ale poďme poporiadku.

V roku 2022 prišiel Fujifilm s dlhoočakávaným upgrade-om modelu X-H1 a to rovno dvojicou, X-H2 a X-H2s, jeden s väčším rozlíšením, druhý s rýchlejším ostrením. Oba modely sú špecializované na video, ktoré  bolo kedysi u Fujifilmu kameňom úrazu, no dnes patrí k absolútnej špičke všeobecne.

Mal som možnosť vykúšať si model X-H2s a môžem potvrdiť, že chýry a chvály nového AF sú namieste. Bol som preto zvedavý, ako na tom bude model X-T5, ktorý je viac určený fotografom ako kameramanom.

Zapožičaný som ho mal cez vianočné sviatky, ktoré síce tento rok boli o hmle a blate, ale podarilo sa nám s babami z Fuggerovho dvora pri Selciach nájsť jedno slnečné popoludnie a nafotiť s ich koníkmi aj niečo použiteľné.

Pre milovníkov tabuliek začnem technický opis porovnávačkou s predchodcom dnes recenzovaného modelu, Fujifilmom X-T4. Vynikajúci model, no už z technickej špecifikácie vidieť, že jeho nástupca ho predčí v mnohých parametroch. Ja som vybral tie subjektívne najzaujímavejšie, oveľa viac sa dá nájsť priamo na stránke Fujifilm.

Model Fujifilm X-T5 Fujifilm X-T4
Obrazový snímač 40,2 mpix APS-C, X-Trans CMOS 5 HR 26,1 mpix APS-C, X-TRANS CMOS 4
Procesor X-procesor 5 X-procesor 4
Sloty na pamäťovú kartu 2x SD, SDHC, SDXC / UHS-1, UHS-II 2x SD, SDHC, SDXC / UHS-1, UHS-II
Formáty fotografie DCF, JPEG, HEIF, RAW, TIFF JPEG, RAW
Citlivosť AUTO ISO 125-12800, rozšírené 64-51200 AUTO ISO 160-12800, rozšírené 80-51200
Stabilizátor obrazu 5-osový, 7 krok. kompenzačný efekt 5-osový, 6,5 krok. kompenzačný efekt
Kompenzácia expozície -5,0EV +5,0EV -5,0EV +5,0EV
Rýchlosť mech. uzávierky 15min. až 1/8000s. 15min. až 1/8000s.
Rýchlosť el. uzávierky 15min. až 1/180000s. 15min.. až 1/32000s.
Hľadáčik 3,69mil. bodov, zväčšenie 0,8x 3,69mil. bodov, zväčšenie 0,75x
Veľkosť, váha 129.5 x 91 x 63.8mm, 557g 134.6 x 92.8 x 63.8mm, 607g
Displej 1.84mil. bodov, 3 smerný výklopný 1.62mil. bodov, kĺbový
Batéria/životnosť NP-W235 Li-ion / 580 snímkov NP-W235 Li-ion / 500 snímkov
Video 6,2K (30p), 4k (60p) 4k (60p)

Obraz

Už dlhšie bolo z rôznych rumors avizované, že Fujifilm príde v roku 2022 s úplne novým, 40 mpix snímačom, ktorý sa časom stane štandardom. Odštartoval to model X-H2 a nasledoval model X-T5, ktoré majú oproti svojim predchodcom nový 40,2mpix X-Trans CMOS 5 HR snímač.

Zo stránky Fujifilm citujem: „Snímač X-Trans CMOS 5 HR s vysokým rozlíšením  40, 2 mpix má vylepšený algoritmus spracovania obrazu, ktorý zvyšuje rozlíšenie bez kompromisov v pomere signálu k šumu a poskytuje úžasnú kvalitu obrazu“.

Krčil som trochu nosom nad týmto počinom, ale po vyskúšaní môžem skonštatovať, že výstup z novej X-T5 si ma absolútne získal.

Nový snímač má o 53 percent vyššie rozlíšenie ako snímač v predchodcovi X-T4 (resp. posledných modeloch z dielne Fujifilm).

Toto zvýšenie má veľký potenciál, či už pre krajinárov, ale aj portrétnych fotografov, kde môžme získať rôzne výrezy so stále použiteľným rozlíšením aj na tlač väčších formátov.

Ak by niekomu bolo rozlíšenie stále malé, je možnosť využiť funkciu Pixel Shift Multi-Shot, ktorý využíva možnosť posunu snímača a skombinovania 16 záberov (formát RAW) do jedného, s rozlíšením 160 mpix – krajinári určite vyskúšajte.

Na spojenie záberov je potrebné nainštalovať si zdarma softvér Fujifilm Pixel Shift Combiner.

Prvé, čo mi napadlo pri 40mpix bolo: „To bude šumieť“. No nešumí. A ak áno, tak primerane zvyšujúcemu sa ISO. Žiadne zelené či fialové farebné posuny, alebo farebný bordel v tieňoch.

Skvelé a reálne odhadnuté AUTO ISO do 12800, žiadne zbytočné marketingové machrovanie s hodnotami ISO v 6-ciferných číslach, ktoré sú okrem monochromatických snímačov v niektorých modeloch Leica, nepoužiteľné.

Ďalším parametrom, ktorý preverí každý snímač je dynamický rozsah. Jednak po stránke vyťahovania kresby z podexponovaných tieňov s čo najmenším šumom a farebným posunom, a taktiež obnovenie kresby z prepálených častí fotografie.

Dobrý dynamický rozsah (najmä ten, ktorý sa dá vytiahnuť z formátu RAW) umožňuje komplexnejší postprocess výslednej fotografie – ten z Fujifilm X-T5 je výborný, najmä čo sa týka vyťahovania kresby z tieňov.

Z ostatných charakteristík vyzdvihujem typické nastavenia Fujifilm profilov alebo simulácie filmov, kde model X-T5 ponúka 19 možností, farebných, ale aj monochoromatických. Môžete tiež nastaviť mieru zrna. Samozrejme, všetko, len ak fotografujete do jpeg.

Kvalitnému snímaču sekunduje nemenej kvalitná stabilizácia, ktorá oficiálne dokáže kompenzovať 7 expozičných krokov.

Neviem si vynachváliť stabilizáciu vo svojom Fujifilm X-S10, táto je ešte lepšia. Neporovnával som to, ale za celý čas zápožičky som nemal jediný rozmazaný záber z dôvodu roztraseného fotoaparátu.

dieťa
Profil dieťaťa (Fujifilm X-T5 + Fujinon 18mm f/1,4R LM WR)

Autofokus

Keď prišiel Fujifilm s modelom X-T3, bol som nadšený z ponúkaného AF. Konečne použiteľný AF-C, či špeciálne tracking. Potom vyšiel model X-T4, ktorý bol vynikajúcim pokračovaním tejto rady, ale v oblasti automatického zaostrovania nepriniesol žiadne dramatické zlepšenie.

A potom som dostal do rúk X-T5.  Pre tých, čo používajú AF-S sa prakticky žiadna zmena nekoná, ale tí z vás, ktorí naháňate športovcov, nevesty, deti či zvieratá, je toto splnený sen.

Model X-T5 obsahuje vylepšený algoritmus predikcie AF (použitý v X-H2S), ktorý umožňuje stabilné zaostrovanie aj pri použití AF-C.

Jeho podstata je zameraná viac na technológiu Deep Learning AI, ktorá zlepšuje detekciu očí a počet subjektov, ktoré je možné identifikovať a sledovať. Okrem ľudí tam patria zvieratá (v zmysle cicavce), vtáky, autá, motorky, bicykle, lietadlá a vlaky.

 

Detail (Fujifilm X-T5 + Fujinon 18mm f/1,4R LM WR)

 

Novému autofokusu musia samozrejme sekundovať aj objektívy, čo Fujifilm vyriešil už v predstihu s vylepšenými verziami svojich populárnych modelov ako 23mm f/1.4, 33mm f/1.4, 56mm f/1.2, či príchodom novinky 18mm f/1.4, ktorých lineárne motorčeky dokonale fungujú a stíhajú nadupaným novinkám.

Rovnako ako predtým máme 425 voliteľných bodov AF v celej šírke záberu. Citlivosť Phase Detect je hodnotená až do -7 EV (s 50 mm f/1.0 objektívom), ale to sa líši v závislosti od maximálnej clony objektívu, ktorý ste namontovali.

Vždy je samozrejme dobre mať v horších svetelných podmienkach kontrastný bod, ale s novou X-T5 som nemal situáciu kde by AF zaváhal.

Od začiatku som mal fotoaparát nastavený na AF-C a tracking a ten funguje priam neuveriteľne dobre. Sledovaniu X-T5 doslova neujdete, nezmiatlo ho ani pootočenie hlavy a postavy, na ktorú bolo ostrené.

Vyrovnávacia pamäť nie je taká ríša snov ako u modelu X-H2, ale nezažil som pri fotení (a to fotím už dlhé roky len sériovo) stopku plného buffera, či pomalý zápis na kartu (používam staršie SanDisk 64GB 95Mb/s UHS-1). Za mňa len ďalší skvelý parameter.

Zrátané a podčiarknuté – systém AF je vynikajúci, aj, či predovšetkým na sledovanie akcie.

Záver

Fujifilm X-T5 je skvelým pokračovaním modelu X-T4 a nový 40mpix snímač je výnimočný. Ešte pred pár mesiacmi by som to nepovedal, ale určite mu dávam prednosť pred starším 26mpix snímačom a som ohromený tým, čo s ním Fujifilm dokázal.

Skvelé filmové simulácie a nádherné obrázky JPEG sú potešením z výstupu, tradičný dizajn zasa poteší oko každého fotofanúšika. Štandardné a veľmi praktické rozmiestnenie voličov, páčok, koliesok a tlačidiel, ktorými si nastavíte všetko podstatné bez vstupovania do menu.

Automatické zaostrovanie sa neustále zlepšuje a to, ktoré ponúka X-T5 je skvelé, systém umelej inteligencie pri sledovaní objektu pracuje bezchybne.

Nový model je o niečo ľahší a kompaktnejší ako jeho predchodca, batéria vydrží o niečo dlhšie (moja skúsenosť v +5C a sériovom snímaní bola cca 1200 záberov (RAW + JPEG) a kapacita stále držala na cca 60%, čo je fantastický výsledok).

Fujifilm X-T5
Fujifilm X-T5

 

Fujifilm X-T5 z môjho pohľadu nemá slabinu a keby som sa teraz rozhodoval nad kúpou nového modelu s APS-C snímačom, tak je to pre mňa jasná voľba.

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár