CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Malebné okolie Banskej Bystrice

Náš letný projekt Cestuj s CEWE po Slovensku pokračuje a dnes sa pozrieme do okolia Banskej Bystrice s našim kolegom a fotografom Jánom Murínom. O krásne miesta na oddych a výlety určite nebude núdza!

Pred cca dvoma rokmi navštívili našu predajňu Fotolab v Europa shopping centre, v Banskej Bystrici dvaja mladí cestovatelia, Soňa a Matej. Hrdé mesto pod Urpínom, s krásnou prírodou všade navôkol, tak znel stručný opis v ich blogu s názvom Nie je Banská ako Banská. Pre zlé počasie bohužiaľ nemali možnosť spoznať viac, než samotné mesto, do okolia a prírody to kvôli búrkam neriskovali. Ako banskobystričan som sa preto rozhodol vziať vás do bližšieho, ale aj širšieho okolia Banskej Bystrice na krátku prechádzku, inšpirovanú mnohými výletmi v minulosti, aj súčasnosti.

Ľubietová a okolie

Približne 25km od Banskej Bystrice, po odbočení z hlavného ťahu na Brezno, vás po pár km kľukatej cesty, privíta medzi svahmi učupená bývalá banská obec Ľubietová. Je skoro ráno a tak zaujímavosti intravilánu obce prenechám na inokedy a popri evanjelickom kostole sa úzkou asfaltkou vyškriabem nad dedinu.

Východ slnka na seba nenechá dlho čakať a dedina aj posledné jesenné lístie sa kúpu v prvých slnečných lúčoch.

Pokračujem vyššie a obdivujem krajinu okolo seba. Mozaika lúk, polí a lesov, kde tu osamelý strom. Už len sadnúť do balóna a zažiť to z vtáčej perspektívy. Presuniem sa nad obec Povrazník a vychutnávam si fotogenické výhľady.

Vraciam sa do tejto časti opäť a znovu, na jar, v lete, znovu na jeseň a stále nachádzam nové inšpirácie, na fotenie krajiny, ale aj ľudí v krajine. Prejdem si náučný banský chodník, pokochám sa výhľadom z vyhliadky Vysoká. Nenáročné prechádzky, ale aj dlhšia turistika ku geografickému stredu Slovenska, Hrbu, majú stále čo ponúknuť v každom ročnom období.

Špania dolina

Druhou zaujímavou lokalitou, ktorú nemožno pri poznávaní okolia Banskej Bystrice obísť, je Špania dolina. Rázovitá banícka obec, pôsobiaca miestami ako skanzen, ponúka nielen krásne výhľady, ale aj nemenej krásne zákutia priamo v obci.

Dostať sa do nej môžte autom po úzkej asfaltke, ale aj peši, cez Panský diel, okolo hotela Šachtičky, priamo z Banskej Bystrice, z časti Sásová. Trochu náročnejšia prvá časť kedy sa treba vydriapať na Panský diel, potom už len klesáme po zjazdovke, lúke a lesom. Občerstvíme sa z prameňa, pozobeme pár, do tej chvíle nepovšimnutých lesných jahôd a za pár minút sme pri prvých domoch.

V obci by bolo hriechom nezájsť cez dlhé schodisko, okolo dominanty obce, Kostola Premenenia Pána, na haldu, odkiaľ sa vám naskytne priam pohľadnicový výhľad na celú obec. Určite jedna z najfotografovanejších scén na Slovenku.

Hont

Svoju pozvánku do okolia Banskej Bystrice zavŕšim vo vzdialenejšej časti Banskobystrického kraja, v regióne Hontu. Nenavštívim Banskú Štiavnicu, tou nás už previedli Soňa s Matejom v blogu Ako kvôli jašteričkám vyrástlo mesto, ja sa zastavím v iných lokalitách.

Začneme tesne pred východom slnka pri hrade Bzovík a pokračujeme na juh. Vyhliadka Hrušov, lazy okolo, hrad Modrý Kameň, zrúcanina hradu Čabraď a naspäť k obci Sebechleby, kde navštívime pamiatkovú rezerváciu Stará Hora.

Celodenný okruh zavŕšime už trochu za hranicami Hontu, v smere na Banskú Bystricu, na zrúcanine hradu Dobrá Niva v obci Podzámčok. Jednoduchý prístup, famózny výhľad.

Hont nie je región, ktorého krásy sa dajú prejsť za deň, ani za dva, no aj vhodne naplánovaný jednodňový výlet môže byť zaujímavý. Pre predstavu, inšpiráciu a ideálne opätovný návrat :). Veľmi rád sa niekedy v budúcnosti prostredníctvom ďalšieho blogu vrátim k ďalším známym, aj menej známym lokalitám, nielen Hontu, ale celého Banskobystrického kraja.

 

Pridať komentár