CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE – Ako kvôli jašteričkám vyrástlo mesto

Kraj pod Sitnom a v ňom učupené mestečko Banská Štiavnica. Čím je také výnimočné?

Už dávno mamky svojim deťom rozprávali na dobrú noc o pastierovi Janovi, ktorý pri pasení ovečiek zbadal dve čudesné jašteričky, čo sa ligotali viac než slnko nad hlavou. Jednu zlatú, druhú striebornú. Ukryli sa mu pod kameň a keď ho odvalil našiel hrudu zlata ako širák.

Tak sa vraj začal príbeh tohto mesta, ktoré dodnes láka turistov zo všetkých kútov. Nie kvôli zlatu, ale kvôli atmosfére a krásnym miestam hodných snáď aj zlata. A my sme ich na našej ceste navštívili aspoň zopár.

Pri vstupe do historického centra vám takmer určite do oka ako prvé padnú všadeprítomné kaviarničky, ktoré jednoducho nemožno obísť. Či už to bude Divná pani, ktorá vás zláka svojím vkusným gýčom, alebo len tá – nejaká, ukrytá kdesi v uličke.

Vraj nie ste veľmi na behanie po meste? To nevadí, ja tiež nie. Štiavnica je super najmä preto, lebo si tu nájde to svoje snáď každý. Turistika? Šup na Sitno! Príliš teplo? Šup do vody!

Kvôli banskej činnosti tu vzniklo 60 tajchov – ľuďmi vytvorených jazier, z ktorých sa dodnes zachovalo 26 a v mnohých z nich sa dá kúpať. Najznámejšími sú asi Počúvadlo, ktoré sa nachádza rovno pod Sitnom (ideálny nedeľný výlet), Belianske jazero, jazero Klinger či Veľká Vodárenská. Práve ona má vodu modrejšiu, než by sa niekomu zdalo možné.

Stále málo? Keď už ste v tom banskom meste, čo tak navštíviť banské múzeum a ako jeho súčasť starú štôlňu? S lampášom v ruke a prilbou na hlave si užijete zaujímavý výklad o tom, ako sa tu žilo a pracovalo.

No a ako čerešničku tohto všetkého… určite nezabudnite ísť na minimálne jeden kopček v zmrzlinárni Moja Marína, neoľutujete. 🙂

Skoro by som zabudla, vedeli ste, že mnohé mestá ako napríklad Praha či Levoča, majú strechy domov jednotnej farby? Štiavnica je výnimočná aj v tomto smere. Jej strechy sú farebné a rozmanité ako lentilky v dlani Štiavnických vrchov. Ak sa chcete presvedčiť, choďte sa pozrieť na Nový zámok, odkiaľ sa môžete pokochať výhľadom na celé mesto.


Soňa Čermáková

Volám sa Soňa Čermáková, mám 24 rokov a pochádzam zo Zvolena. Vo voľnom čase športujem, fotím a chodím na výlety, kde objavujem a zachytávam krásu nášho Slovenska. 9 rokov som aktívne hrávala basketbal, no dnes moje srdce patrí najmä Chopku a tamojším žľabom plným prašanu. Teším sa na naše CEWE dobrodružstvo a som zvedavá aké výzvy na nás čakajú.

Pridať komentár