CEWE Fotolab blog

Balíme sa na dovolenku pod vodou

Milujem cestovanie! Objavovanie nových miest, stretávanie nových ľudí, nové zážitky. To všetko k tomu neoddeliteľne patrí rovnako, ako balenie sa. Tak, ako rád cestujem, tak neznášam balenie. Nie pre to, že by som nevedel usporiadať veci do kufra – tetris zvládam dobre. Ale pre ten nepríjemný pocit, že som niečo zabudol. A zabudnúť čo i len drobnosť niekedy znamená, že si dovolenku neužijem podľa predstáv.

Ako ste už z názvu vydedukovali, reč nebude o tom, ako si zbaliť plavky, žabky a slnečné okuliare. Sme fotografi a my sa balíme za dvoch. Batožina s vecami, to je tá často krát kompaktná a ľahká, a potom je tu tá druhá, s fototechnikou, na ktorú by sme potrebovali prinajmenšom zdatného šerpu 🙂 Čo teda môže byť horšie ako baliť sa na foto dovolenku? Baliť sa na foto dovolenku pod vodou!

fotenie pod vodou

Nebudem klamať keď napíšem, že podvodná fotografia je po technickej stránke jeden z najťažších žánrov. Používajú sa pri nej konvenčné fotoaparáty a objektívy v špeciálne navrhnutých puzdrách. Pod vodou sa navyše svieti alebo blýska, takže potrebujete na to určené svetlá alebo záblesky. Tie musíte mať prepojené s fotoaparátom káblami, aby navzájom spolupracovali. Svetlá, blesky, fotoaparáty, všetko funguje na batérie. Samozrejme, každá vec používa iný typ. Takže potrebujete nabíjačky. Veľa nabíjačiek. A takto by sa dalo pokračovať. Tým som chcel naznačiť, že stačí, aby ste doma zabudli nejaké malé tesnenie pre puzdro na fotoaparát (housing) a už si ho do vody nezoberiete.

 

Pred samotným balením je dobré sa s vašou technikou zžiť. Vedieť, čo a ako funguje, vychytať muchy a vedieť sa pripraviť na možné komplikácie. Napríklad si zobrať sadu s kliešťami, skrutkovačmi a iným náradím na drobné opravy. Nesmie chýbať elektrikárska izolepa a duck tape. Keď nepomôže lepiaca páska, tak už nič. Švajčiarsky nôž je povinnosť.

Poslednú väčšiu cestu pod vodnú hladinu som absolvoval do Egypta. Mali sme v pláne nájsť a fotografovať dugonga. Vedeli sme, v ktorom zálive sa nachádza a tak sme všetko prispôsobili tomu, aby sme sa tam vedeli čo najviac krát pohodlne dostať a zvýšili šance na zaujímavé fotografie.

 

Keď sme už mali všetko naplánované, začala fáza balenia sa. Tá mi trvala približne 2 týždne a mal som ju rozdelenú na 2 zoznamy, do ktorých som postupne dopisoval rôzne položky. 1 zoznam bol klasický turistický, takže obsahoval oblečenie, osobnú hygienu a nejaké lieky. Klasika. Druhý bol zaujímavejší, mal názov UW a Foto a nakoniec vyzeral takto:

  • X-T20 + 14mm
  • X-T10 FS
  • X-T3, grip, kábel na nabíjanie
  • XF18-55mm
  • XF35mm
  • XF50-140mm
  • Housing, ramená, blesky + káble, svetlá
  • AA batérie, nabíjačka 2x
  • Trvalé svetlá + akku + nabíjačka
  • Príslušenstvo, skrutky, mazanie, o ring
  • Plutvy, šnorchel, okuliare
  • Záťažový opasok
  • Izolepa, opticke kable
  • Gopro + držiaky
  • Gopro tyčka, hotshoe držiak, nabíjačka, baterky gopro
  • USB-C nabíjačka
  • Predlžovačka
  • Švajčiarsky nôž
  • Žltý multitool
  • 3mm neoprén + ponožky + rukavice
  • automatika, BCD

Možno sa to zo zoznamu nezdá, ale je to kopa vecí, ktoré nesmiete zabudnúť. A práve dôkladná príprava a zoznam mi pomohol v tom, že som si celých 10 dní užil a nemusel som sa obávať, čo som zabudol, alebo na čo som sa nedostatočne pripravil. Obrovskou výhodou je, ak cestuje niekoľko fotografov spolu. Vtedy si viete v prípade núdze pomôcť navzájom. Okrem balenia sa na dovolenku vám podrobný zoznam pomôže aj pri návrate, aby ste niečo nezabudli na izbe, v dive centre …

Napríklad aj „drobnosť“ ako predlžovačka vám dokáže zjednodušiť život. Ja nosím takú, ktorá má 6 zásuviek. 5 ich je neustále pripojených a zostáva už len jedna, bonusová. (2x nabíjačka AA do bleskov, 2x nabíjačka článkov do trvalých svetiel, 1x nabíjačka pre fotoaparát). Častokrát sú v izbách iba 2-3 zásuvky a to môže byť pri častom nabíjaní problém, najmä ak ste na izbe dvaja fotografi.

Po príchode na miesto a ubytovaní sa začína fáza skladania. Všetko to, čo sme doma pracne rozobrali, aby sa to lepšie zmestilo do batožiny, treba naspäť poskladať. Treba byť opatrný a dávať pozor na tesnenia, ktoré musia byť za každých okolností čisté a neporušené. Aj malý vlas cez tesnenie môže spôsobiť zatečenie puzdra. V slanej vode by to znamenalo zničiť fotoaparát za pár sekúnd. Preto je dôsledná príprava veľmi dôležitá, aj keď sa neviete dočkať vody.

Po absolvovaní všetkých úkonov prichádza vytúžený prvý ponor. Pri prístrojovom potápaní sa nazýva prvý ponor „check dive“. Je dôležitý, pretože okrem prezretia lokality, kde sa budete potápať, si vyskúšate svoju výstroj, či všetko funguje tak ako má. Na check dive si nezvyknem brávať fotoaparát. Pri šnorchlovaní si fotoaparát brávam aj na prvý ponor.

Pokiaľ si chcete doniesť fotografie konkrétneho živočícha, je dobré si o ňom čo to naštudovať. Náš cieľ bol dugong. Ten sa živý trávou rastúcou na pieskovom dne. Keďže tráva potrebuje svetlo, nerastie vo veľkých hĺbkach (5 m – 15 m) a tak na fotenie dugonga je lepšie ísť na nádych ako s prístrojom. Záliv kde žije, je obrovský. Nájsť ho vyžaduje veľkú dávku šťastia a trpezlivosti. Nám sa to podarilo asi 5 krát. Vždy to bola aspoň hodina plutvovania a tlačenia fotoaparátu pred sebou. Vyčerpávajúca činnosť, ale oplatilo sa. Máme krásne zážitky a aj niekoľko fotografií, z ktorých sa veľmi teším.

 

Akurát ma onedlho čaká ďalšia cesta, na ktorú sa veľmi teším, ale to balenie ma desí. Ale už mám zoznam, ktorý sa osvedčil a nič mi nechýbalo. Tak ho len trošku upravím a hurá hrať sa kufrový tetris 🙂

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár