CEWE Fotolab blog
CEWE dog travel, cestovanie fotenie pes

Krásne fotky s vašim domácim miláčikom

Málo vecí nám rozbúcha srdce rýchlejšie ako náš štvornohý miláčik. A niekoho, koho tak veľmi ľúbime, by sme chceli mať na krásnej fotografii, ktorú si môžeme zavesiť na stenu alebo postaviť na stôl do kancelárie. Pre fotografku zvierat Regine Heuser je jej profesia jej vášňou. Exkluzívne pre vás, zostavila päť tipov, vďaka ktorým sa aj vám vydaria skvelé fotografie domáceho zvieratka. Každý, kto vlastní fotoaparát, ktorý umožňuje manuálne nastavenia, môže svoje výsledky zlepšiť o niekoľko úrovní! Veľa zábavy pri experimentovaní!

Svojho miláčika fotografujte vo výške očí – alebo nižšie

Vo všeobecnosti pri fotografovaní psov a mačiek platí pravidlo “vždy vo výške očí”.

dog, fotenie psa CEWE

Pri veľkých psoch však pokojne urobte výnimku. Vyskúšajte fotenie z nižšej pozície, napríklad v ľahu alebo v sede. Váš štvornohý miláčik tak bude pôsobiť ešte impozantnejšie a jeho fotografia ešte pútavejšie.

Pozadie – rovnako dôležité ako hlavný motív

Do svojej kompozície zahrňte aj pozadie, aby ste motív optimálne dostali do stredobodu pozornosti. Už pri pohľade cez hľadáčik dajte pozor, aby sa na obrázku nenachádzali objekty, ktoré pôsobia rušivo. Vidno na pozadí napríklad domy či ploty alebo strom,  ktorý by mohol narúšať scenériu?

doggo, fotenie domaceho milačika CEWE

Ak chcete zvieratko fotografovať vo svojej záhrade, aj tu si dajte pozor na harmonické pozadie. Neruší scénu napríklad záhradný nábytok alebo dekoračné predmety?

Ak s fotografovaním ešte len začínate, možno máte pocit, že musíte brať do úvahy aj veľa “nových” vecí. Často sa tak sústredíte na hlavný motív, že všetko ostatné v hľadáčiku vôbec nevnímate. To je normálne. Pokúste sa už sústrediť aj na takéto veci, aj keď zvieratá fotografujete po prvý raz.

Ide o svetlo

Na tom, v akom ročnom období fotografujete, záleží. Rozdielne postavenie slnka má veľmi veľký vplyv na svetelné podmienky na obrázku. Fotografovať môžete v podstate v takmer každej svetelnej situácii. V letných mesiacoch však radšej využite ranné hodiny alebo podvečer s mäkkým svetlom.

fotenie

Keď v lete stojí slnko veľmi vysoko, na obed je svetlo príliš tvrdé a vznikajú nepriaznivé tiene. Pri veľmi ostrom svetle navyše zvieratá – rovnako ako ľudia – žmúria oči, čo nie je dobrý predpoklad pre atraktívne portréty.

Dbajte na to, aby ste slnko mali za chrbtom, okrem prípadov, kedy chcete snímky proti slnku vytvárať vedome.  Okrem toho pri pohľade cez hľadáčik dbajte vždy aj na to, aby mal pes svetlo v oku. S odrazmi svetla v očiach pôsobia psie portréty živo. Veľmi kladne sa to prejaví najmä u psov s veľmi tmavými očami.

CEWE dog travel, cestovanie fotenie pes

Odvážte sa prekonať automatiku!

Sú fotoaparáty so “športovým programov”, ktorý sa dá použiť pre pohyblivé motívy. Žiaľ, výsledky sú často všelijaké, len nie uspokojivé. Radšej experimentujte sami s hodnotou ISO a zaostrovaním.

Hodnota ISO:

Fotoaparát nastavuje v “športovom programe”  hodnotu ISO* vo všeobecnosti na vysokú hodnotu (napr. ISO 400), a to aj pri jasnom svetle. Vysoká hodnota je v slnečný deň v prípade bieleho psa absolútne nepotrebná a v závislosti od modelu fotoaparátu by negatívne ovplyvnila aj kvalitu snímky. Sú modely fotoaparátov, ktoré už od hodnoty ISO 400 spôsobia neželané šumenie obrazu.

fotenie zvierat, CEWE

Ak chcete zachytiť nejakú konkrétnu svetelnú náladu s malým množstvom svetla, s automatickými programami sa vám nepodarí dosiahnuť dobré výsledky. Často sa automaticky spustí interný blesk, čím sa zničí svetelná nálada. Radšej si na túto situáciu s osvetlením posvieťte sami a vyskúšajte si rôzne hodnoty ISO. Ak napríklad v lese cez stromy prechádza len málo svetla, získate veľmi pôsobivé a čiastočne aj mystické snímky Vášho miláčika.

* Hodnota ISO opisuje fotosenzitivitu snímača obrazu

Zameranie

V automatickom režime sa fotoaparát sám rozhodne, kde je potrebná ostrosť. Pritom zohráva úlohu rozsah kontrastu a vzdialenosť motívu. Iste ste už niekedy zistili, že pri používaní rôznych automatických programov vidíte v hľadáčiku viacero ohniskových bodov, ktoré divoko preskakujú sem a tam. Po čase začujete potvrdzujúci tón a fotoaparát signalizuje, že našiel niečo, na čo sa dá zamerať. Často to však žiaľ nie je to, na čo by ste na snímke chceli zaostriť vy.

fotenie psa, CEWE

Pri portrétoch psov často vídame, že je ich nos je bodavo ostrý a oči plávajú v neostrosti. Stáva sa to preto, lebo fotoaparát hľadá niečo kontrastnejšie a niečo, čo je ako ďalšie blízko k šošovke. Preto si vždy vyberte pole zaostrenia manuál a pri pohľade cez hľadáčik ho umiestnite na oko psa, aby ste dosiahli dokonalú ostrosť.

Ak teda máte ambície a chcete fotografovať kreatívne, prepnite fotoaparát na manuálny režim “M”!


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár