CEWE Fotolab blog

Pre deti ako stvorený – Nikon Coolpix S33

Prvé dojmy
Už prvý kontakt s fotoaparátom naznačuje, že sa jedná o prístroj určený hlavne deťom. V balení je priložený aj darček vo forme detského ruksaku. Malý fotograf bude preto dobre vybavený. Výhodou tohto prístroja je odolnosť voči pádu z výšky do 1,5 metra a vodotesnosť do 10 metrov. MENU je veľmi jednoduché, avšak na dnešnú dobu až príliš strohé. Nastaviť sa dajú len základné parametre. Na druhej strane to môže deťom vyhovovať: Nebudú zaťažené skúmaním nastavení a automatika urobí všetko za nich. Fotoaparát je preto rýchlo pripravený na fotenie.
Fotografovanie
Osobne som fotoaparát testoval v bratislavskom  Horskom parku. Fotoaparát je príjemne zaoblený a dobre padne do ruky.  Po zapnutí sa objektív nevysúva, pri zoomovaní sa šošovka pohybuje za predným sklíčkom, ktoré zabezpečuje vodotesnosť. Pri ostrení celkom aktívne funguje asistent ostrenia. Hneď po namierení AF asistent objekt pekne orámuje a uľahčí tak presnosť ostrenia. Celkom dobre sa táto funkcia prejavila pri fotení kmeňov, machu a kôry na stromoch.

Tento fotoaparát si viem dobre predstaviť ako výborný doplnok na detskej oslave. Deti sa nemusia obávať poškodenia a môžu slobodne fotiť. Fotoaparát je odolný voči nárazu, pádu aj vode. Na oslave sa deti môžu neobmedzene fotiť. Ani po obliatí fotoaparátu džúsom či vodou sa nič nestane, stačí ho len opláchnuť pod tečúcou vodou.  Na letných dovolenkách býva problémom fotenie pri mori a na pláži. Fotoaparát je často celý od piesku, prípadne ošpliechaný morskou vodou. Pri Nikone S33 je tento problém minulosťou. Deti nie sú ničím obmedzované, môžu behať po pláži a vzápätí skočiť do vody alebo fotoaparát bez problémov ponoriť. Preto im ho môžete kľudne odovzdať a večer si len pozrieť, ako dopadlo ich kreatívne fotenie.
Záver
Pre nás dospelých je tento fotoaparát možno trochu strohý a chudobný na funkcie. No práve deti tieto veci neriešia a ani nemusia. Netreba nič nastavovať alebo fotoaparát špeciálne chrániť, jednoducho môžete len neobmedzene fotiť. Detský pohľad na svet je úplne iný a často veľmi zaujímavý. Už nemusíte mať obavy zveriť fotoaparát do rúk deťom. Nikon S33 je pre nich ako stvorený, tak smelo do toho!


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Komentár